Justitie

CLUJ. TOP DOSARE GRELE pe care procurorii nu le termină / Un fel de POMELNIC

Scris de 1,014

Vreau să încep cu următoarea concluzie: când un procuror sau un ofițer judiciar își pune în cap să finalizeze o anchetă nimic nu îl oprește. Azi discutăm despre anchetele în care în ultimii cinci ani nu s-a dat o soluție. Spețe simple, sau cel puțin așa erau prezentate în comunicatele din perioada în care se făceau arestări și percheziții. 
Începutul fiecărui an pentru parchete și instanțe înseamnă întocmirea raportului de activitate de pe anul anterior. Am trecut în revistă câteva dosare sonore, dar „uitate”, despre care nu o să citiți în comunicatele tehnice ale magistraților.

1. Patronii Thai Terapy și Union Medical, mai liberi ca niciodată
În urmă cu trei ani se anunța o acțiune de proporții la care au participat agenții Drug Enforcement Agency (DEA), care au vrut să se asigure că 14 traficanți de medicamente, coordonații de ex-patronul de la Thai Terapy – Cosmin Muntean și patronul de la clinica Union Medical – Ovidiu Piroș, sunt arestați și condamnați. Prima parte s-a făcut. Atât Muntean, fratele său, Piroș, farmacistele și ceilalți complici din rețeau care vindea medicamente peste ocean au fost arestați. Câteva luni mai târziu, cele 11 persoane împotriva cărora s-au luat măsuri preventive au fost lăsate în libertate, iar de trei ani, cu toate că activitatea rețelei a fost descrisă clar în referatele de arestare APROBATE de instanță, dosarul a rămas în sertarele procurorilor de la DIICOT Cluj. Ne-am interesat periodic de acest dosar. La un moment dat am aflat că se fac audieri prin toată Europa, de parcă nu erau suficiente probe aici, iar mai nou se zvonește că toată acțiunea se încheie cu CLASARE. (Percheziții DIICOT la spa-ul THAI THERAPY! Cosmin Muntean, capul rețelei de traficanți de medicamente interzise, și-a albit banii din TRAFIC bagandu-i in investiții luxoase, dar neprofitabile

2. Kalman Josef și scandalul cu aparatele de jocuri de noroc
Când spui SEVEN, cel puțin la Cluj, toată lumea știe că te referi la sălile de jocuri de noroc pornite de o familie maghiară puternică: familia Kalman (Josef Kalman fiind administratorul principalei socieți ELMAT SRL), care deține și clubul NOA – Nest of Agels. Acum, imaginați-vă că un procuror face percheziții într-o afacere populară pornind de la suspiciunea rezonabilă că rețeaua SEVEN folosește ”păcănele” modificate. Nu știm dacă a existat vreodată un pătimitor al jocurilor de noroc să nu afirme când pierde că e înșelat. Însă de cinci ani există un dosar penal în acest sens, dosar în care nu s-a dat nicio soluție de clasare sau trimitere în judecată a celor vinovați. Important e că s-a făcut vâlvă cu perchezițiile. 

3. Arpad Paszkany și eterna ambiție pentru cercetarea penală a acestuia
Să tot fie mai mult de 10 ani în care s-a tot auzit de dosare începute de DIICOT în care afaceristul clujean Arpad Paszkany a fost cercetat pentru diverse infracțiuni. Percheziții peste percheziții, măsuri de tipul interzicerii acestuia să ia legătura cu angajații săi, ori sechestru pe anumite bunuri făceau din comunicatele date de magistrați știri naționale pe toate portalele online. Anul trecut ex-seful DNA Cluj – Crin Bologa a ajuns șeful Structurii Centrale Anticorupție. Unul dintre zvonurile care a luat amploare a fost cel potrivit căruia Crin Bologa ar fi plecat de la conducerea DNA Cluj din cauza unui dosar penal închis în favoarea afaceristului Aprpad Paszkany, fostul patron al CFR Cluj. În interviul dat de Crin Bologa celor de la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), etapă inclusă în procedura de numire a șefilor DNA sau DIICOT, acesta a declarat că nu a avut nicio legătură cu închiderea dosarului respectiv. (Citește și: CLARIFICĂRILE cu dosarul afaceristului Paszkany, de la DNA CLUJ, început de PROCURORUL Crin BOLOGA ).

Însă DIICOT are restanța lui: un dosar explodat în urmă cu 5 ani, neîncheiat. Dosarul în care erau săltați Paszkany și Iuliu Mureșan, fiind acuzați în comunicatul de presă că firme off-shore au fost folosite de către aceștia pentru prestarea unor servicii de consultanță și intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activității echipei și altele) ori care au avut debite față de clubul sportiv, provenind din cesiuni de creanțe suspecte. Din nou: bombă atunci, uitare acum. 

4. Puiul Regal e acum ”găină”

Un alt lot ținut sub tensiune a fost cel din conducerea firmei Puiul Regal, afacere pusă pe picioare de o familie de clujeni, care a fost sau încă e în vizorul procurorilor. În 2016 se afla că procurorii îi anchetează pe soții Camelia și Gabriel Balaș de la Puiul Regal, împreună cu patronii de la Oncos și Amareto (ex-ferma de pui din Florești, falimentată de comunitate prin plângeri la Garda de Mediu). S-a dat control judiciar pe bandă rulantă și anunțul că e vorba de un prejudiciu de peste ȘASE milioane de lei. Dacă voi i-ați văzut trimiși în judecată, i-am văzut și noi. Procurorii tot dorm pe un dosar care probabil a folosit în urmă cu mai bine de patru ani la ”CV”, căci acțiunile magistraților nu și-au găsit justificare în prezent.  Între timp, firma Puiul Regal și-a continuat activitatea și s-a extins mai mult ca niciodată. 

5. DNA Cluj – a se citi ”O structură de leneși”
Protocoalele au cumințit în special Serviciile Teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție. Desecretizarea lor a însemnat, în mare, confirmarea că această instituție a făcut dosare prin mijloace abuzive. Dar l-a Cluj  nu că s-au cumințit. Mai în glumă mai în serios cred că jumătatea s-au și ”lăsat” de meserie. Să vă dăm exemplu: procurorul Luminița Boca tot cercetază de mai bine de patru ani niște retrocedări de pământuri din zona de aur a Clujului: Beliș-Rîșca-Mărișel. Cu dovezile în față și plângeri susținute de documente, doamna procuror n-a fost în stare să îl salte pe coruptul Adrian Zaharia – ex șeful APIA, dispărut în Lacul Beliș-Fântănele. Cine știe, dacă îl sălta la timp îi salva viața. Eh, dar și dacă a murit Zaharia, pământurile tot au dispărut pe terțe persoane, iar de acolo au fost donate către părinții acestuia. Dar nu e ca și cum Boca era în stare să facă un astfel de dosar. 
Zeci de mii de persoane au citit materialele de investigații publicate de subsemnata în Ziar de Cluj. Luminița n-a citit decât atunci când redactorul șef a pus poză cu mașina soțiorului – polițistul de la Locală care a parcat în loc nepermis. 

6. Luuuuuuuuuuuuuuuuuucan, bă! Mihai Lucan
Aici vorbim de mai bine de 10 ani de când niciun dosar penal în care Mihai Lucan a fost cercetat nu s-a finalizat cu trimitere în judecată. Împart povestea în două tabere: cea de la Cluj-Napoca, tabăra în care procurorii se făceau că îl cercetează, ba unii închideau plângerile penale fără a-l audia pe acest DOOOMNEZOO – infractor, și cea de la București, unde vezi doamne s-a crezut că există procurori profesioniști care pot să fie mai presus decât cei de la Cluj-Napoca și să trimită în judecată gașca săltată acum trei ani: Lucan Mihai, Lucan Ciprian și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu. Ce mai faceți domnule procuror Boțogan? Bine, sănătos? (Boţogan, procurorul-paravan pentru medicul Lucan. Procurorul clujean a îngropat dosarul Arșinel ca să poată avansa în funcție. Astăzi, DIICOT București îl rușinează făcându-i munca. Vă prezentăm procedura de “înmormântare” a unui dosar greu )

7. Geluțu între SUD și Cluj 
Voi vă dați seamna că fostul șef al Doi Ș-un Sfert a picat de mâna celor de la DIICOT Brașov, nu Cluj? Adică era prea de tot să avem o trimitere în judecată la Cluj-Napoca nu pe droguri, ci pe abuzurile pe care Gelu Oltean le-a comis în cariera profesională. Sau măcar să iasă un procuror cu o ordonanță de clasare în care să zică: am cercetat, verificat, anchetat, whatever și Gelu Oltean n-a făcut trafic de influență, abuz în serviciu, evaziune fiscală, nici mită n-a luat, pe nimeni n-a șantajat. Așa să curețe aerul de ce vorbea o țară întreagă. Acum, fostul șef al Doi Ș-un sfer e blogger și propovăduiește vindecarea, în vreme ce este judecat în sudul țării în dosarul cu Vanessa Youness (pe care procurorii clujeni nu au cercetat-o niciodată deși are afaceri aici și e infractoare, ce să ne tot ascundem după deget – vezi șpaga din dosarul Microsoft) și Thomas Lishman – un ”neica-nimeni” ex-lucrător MI6.

8. Aproape toți ”peștișorii” înoată în libertate
Peste două luni se face un an de când un procuror de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a șocat magistrații clujeni. Singur-singurel, lipsit de experiență și resurse suficient, a coordonat percheziții la PEȘTII de la Dej. Să ne înțelegem, în 24 de ore, procurorul Valentin Urițescu a prezentat un referat de arestare de 80 de PAGINI! Șase proxeneți au fost atunci arestați. Acum aproape toți sunt în libertate, mai puțin Călin Man – proxenetul cu aspirații de afacerit curat, care în tentativa de a se săpa de dosarul acesta a purtat discuții cu un ofițerul Vlad Oejdean, o veche cunoștință de-a sa din Poliția Cluj, care i-a cam făcut cheie, Man fiind săltat de DNA Cluj cu celeritate, arestat (măsură valabilă și în prezent) și trimis în judecată în mai puțin de o lună. Haha, recitiți prima propoziție din articol. Ei, dar Urițescu s-a dat la fund. Gurile rele spun că procurorul nu e în stare să finalizeze dosarul și că peste câțiva ani se va încheia totul cu clasare. Îl provocăm pe domnul Urițescu să finalizeze ancheta. O țară întreagă, în special SIBIUL, Bucureștiul și Craiova așteaptă soluția din dosarul Pești la Dej. Scapă cu basma curată toți sau vor fi trimiși în judecată? (Bine, și asta cu scăpatul de acuzații se știe clar ce înseamnă).

 

 

P.S. Dacă tot am spus de procurori nu pot să nu îl întreb public pe Bogdan Ioan, știți voi – încă! șeful Serviciului de Investigații Criminale Cluj, dacă ni-l prezintă vreodată pe autorul jafului de la Banca Transilvania (iunie, 2018) care a sustras 20.000 de lei. Se dă salar de excelență și fără să finalizați ancheta? Întreb pentru un prieten 🙂 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 3 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 3 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 3 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 5 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 7 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 8 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 9 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 9 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 9 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 10 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE