Din oras

Cluj: Sute de copii au cel puţin un părinte plecat în străinătate

Studiile arată că în judeţul Cluj, în urmă cu un an, erau peste 900 de copii care aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Cifra ingrjorătoare se bate cap în ca cu rata scăzută a şomerilor din judeţ. În vreme ce statisticile arată că la nivelul judeţului Cluj înregistrăm un deficit pe piaţa forţei de muncă, avem sute de clujeni plecaţi în afara ţării pentru a asigura un trai familiei de aici. 

Potrivit statisticilor avem 153 de copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, 81 de copii rămaş fără singurul părinte ce întreţine familia şi care e plecat peste graniţă la muncă şi peste 900 de copii ce au cel puţin un părinte plecat în afara ţării.

Tot în zona e centru a Transilvaniei, Bistriţa-Năsăud se confruntă cu aceeşi problemă. Aici avem mai multe cazuri în care ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate (peste 600 de copii) şi cifra copiilor cu un singur părinte plecat în străinătate trece peste 1000. 

Iată statisticile pe ţară: 

Sursa: MDM/ISJ 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie transmite că cea mai mare parte a acestor copii se află în îngrijirea rudelor de până la gradul 4, fără măsuri de protecţie. Ceilalţi sunt plasaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau au fost lăsaţi în grija altor familii sau persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *