Din oras

Cluj-Napoca va avea Plan Urbanistic General nou. Reactualizarea costă 500.000 euro. Actualul PUG este depășit și anulat, în parte

Planul Urbanistic General, adoptat în 2014, este depășit demult. Acest lucru a fost recunoscut și de conducerea Primăriei, care de multe ori a fost nevoită să facă actualizări ca urmare a plângerilor prealabile ale cetățenilor.

„Îmi dau seama de exemplu că PUG-ul adoptat în 2014 deja este depășit în foarte multe situații din Cluj-Napoca. Ritmul de dezvoltare este atât de accelerat și de dinamic încât, dacă rămâi încremenit în proiect, nu ai șansa să îți poți moderniza orașul în concordanță cu tendințele de dezvoltare și să te adaptezi la timpul prezent”, spunea primarul Emil Boc, la începutul acestui an.

În luna mai, PUG-ul a fost anulat în parte de Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, pe motive de încălcare gravă a dreptului constituțional care apără proprietatea. De la această decizie finală a Curții de Apel Cluj, Emil Boc și angajații Primăriei Cluj Napoca, de la Serviciul Urbanism, nu mai pot aplica discreționar legea.

Potrivit evz.ro, prin PUG-ul aprobat în 2014, urbaniștii au trasat, discreționar, așa numitele zone verzi ale orașului, unde nu se mai poate construi nimic, cu excepția parcurilor sau zone de agrement. Numai că, în prezent, în zonele respective există cartiere de case sau de blocuri.

Avocatul Răzvan Bălosu, care a obținut această sentință definitivă, în primăvara lui 2019, a explicat că prin mutarea, în noul PUG, a unor terenuri în categoria de “spații verzi”, orice altă funcțiune urbanistică va fi exlusă.

“Noi am cerut să se revină la situația de dinaintea adoptării noului PUG, deoarece nu este legal ca cineva să dispună pentru proprietatea ta, fără ca tu, ca proprietar, să nu beneficiezi de o despăgubire la justa valoarea a zonei. Primăria Cluj Napoca avea obligația să amenajeze un număr de metri pătrați de spații verzi și atunci ce s-a gândit: să realizeze acest lucru pe proprietățile private ale oamenilor. În timpul procesului, reprezentanții Primăriei Cluj au recunoscut că nu au în intenție să amenajeze locuri de joacă sau parcuri în viitorul apropiat pe aceste terenuri”, a explicat avocatul Bălosu.

Cu acest background negativ, Primăria Cluj-Napoca a scos, ieri, la licitație reactualizarea Planului Urbanistic General, servicii care costă 2,5 milioane lei (532.000 euro). Ofertele pot fi depuse până în data de 4 noiembrie. Durata contractului este de doi ani, deci Cluj-Napoca nu va avea un nou PUG mai devreme de 2021. Realizarea noului Plan Urbanistic General se va realiza cu bani din bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *