Din oras

Cluj-Napoca, pe locul 16 în Europa ca mărime a economiei bazate pe cunoaștere și creativitate. În doar 10 ani, orașul de 5 stele a reușit să își dubleze economia

O analiză realizată de cercetătorii de la Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, arată că în perioada 2008-2018, municipiul Cluj-Napoca și Zona Metropolitană a înregistrat o creștere economică de peste 100%.

Domeniile transnaționale la care Clujul a excelat sunt tehnologia informației și comunicații, serviciile de suport pentru afaceri, inginerie, cercetare și dezvoltare, precum și serviciile financiare. Dezvoltarea economică a Clujului a plasat municipiul pe locul 50 în Europa în ceea ce privește nivelul de dezvoltare economică. În aceeași analiză, Cluj-Napoca s-a situat pe locul al 16-lea în rândul orașelor ca mărime a economiei bazate pe cunoaștere și creativitate.

Cum a crescut municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană în perioada 2008-2018?

  • Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 115%
  • Produsul Intern Brut per locuitor a înregistrat o creștere de 110%
  • Veniturile private au înregistrat o creștere de 171%

Tot în anul 2018, Cluj-Napoca s-a clasat pe locul II în România în ceea ce privește veniturile realizate în mediul privat. Vorbim despre o sumă de aproape 61 de miliarde de lei.

De ce a reușit Clujul să crească atât de mult în doar 10 ani?

Analiza realizată de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai arată că la nivelul Zonei Metropolitane a Clujului, în 2018 au fost înregistrate 48,2 firme/1000 de locuitori, asta în condițiile în care media națională era de 27,7 firme/1000 de locuitori.

Și mediul în care au lucrat clujenii contează foarte mult. Astfel, în 2018, 53,7% dintre salariați lucrau în servicii. Totodată, în perioada 2008-2018, numărul de angajați din Cluj a crescut de 4 ori, iar cea mai accentuată creștere a fost înregistrată în IT. În 2018, în Cluj, unul din trei angajați era specializat pe un anumit domeniu de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *