Din oras

Cluj-Napoca, orașul pentru care casele memoriale nu valorează nimic. Casa Matei Corvin, un loc plin de încărcătură istorică, clădire a culturii, dar nu casă memorială

În Cluj-Napoca, oraș care a candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, muzeele sunt închise, evenimentele culturale, deși multe, sunt triste și superficiale, iar casele memoriale sunt valorificate doar de niște plăcuțe gravate. Casele în care au locuit marile personalități ale Clujului sunt folosite în diverse scopuri, iar autoritățile nu par să fie curioase de soarta acestor clădiri care, au potențialul să fie atracții turistice. În timp ce până și orașul Turda se poate lăuda cu Casa Memorială ”Ioan Rațiu”, Cluj-Napoca nu are nicio astfel de clădire pe care mai marii municipiului să o promoveze

Casa Matei Corvin este una dintre clădirile emblematice ale orașului. Situată la doar câteva sute de metri de statuia lui Matei Corvin din Piața Unirii, acest imobil este unul dintre locurile cele mai încărcate de istorie din Cluj-Napoca. Aici se presupune ca s-a născut, în 23 februarie 1443, Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei. 
Vladimir Alexandru Bogoslavievici, profesor de istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca este ghidul nostru într-o călătorie imaginară în timp ca să aflăm povestea lui Matei Corvin și a casei care îi poartă numele. 

„Casa purta în Evul Mediu un nume deosebit de semnificativ, și anume Casa Bunului Spirit și era la numărul 258. Casa se află într-un loc extrem de central pentru Clujul Vechi. În apropiere e o intrare în care, pe vremuri, era o poartă de intrare a Clujului, cu trei turnuri. Stema Clujului prevede cele trei turnuri. Casa aparținea unui sas bogat, negustor. Matia s-a născut în 1443 și tradiția spune că în prima încăpere din partea stângă s-ar fi născut marele rege”, povestește Vladimir Bogoslavievici. 

Casa, de fapt, este alcătuită din trei clădiri, iar cea din mijloc este cea originală, în care se presupune că s-a născut Matia Corvin. Diferența se poate observa la așezarea geamurilor, care nu sunt în aceeași linie. 

„Casa a fost un centru important al Clujului. Clujenii sunt mândri fiindcă aici s-a născut acest mare personaj și a rămas în prim plan datorită faptului că marele rege i-a scutit pe locuitorii acestui imobil de toate dările”, spune profesorul de istorie. 

Clădirea este construită în stilul gotic, caracterizat prin ancadramentele în formă de arc frânt ce se pot observa la toate intrările. Vechile beciuri sunt vestigii importante, care în acest moment sunt folosite pe post de galerii de artă de către Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. 
Cu toate că doar pereții și o plăcuță memorială amintesc de nașterea Regelui Ungariei în inima orașului, nu se poate spune că această clădire este în adevăratul sens al cuvântului o casă memorială. Nu există nimic concret, palpabil, care să ducă vizitatorul cu gândul la locul de naștere al lui Matei Corvin. În schimb, clădirea este un centru de cultură, unde studenții de la Universitatea de Artă și Design pot să își expună lucrările, dovadă fiind câteva statui care sunt înșirate atât prin holul imobilului, cât și prin grădina din spate, o grădină care, amintește ușor de Evul Mediu. Obiecte care să amintească de regele Matei Corvin nu există niciunde în casă. 

„Este un brand important al orașului nostru, printre cele mai importante. Relevă personalitatea unui mare umanist. Este cunoscut în istorie și ca Matia cel Drept și este cunoscut și pentru biblioteca foarte vastă despre care se spune că era a doua ca volum la vremea aceea, după biblioteca papalității. Era un umanist acest rege și era un poliglot. Cunoștea mai multe limbi străine”, afirmă Vladimir Bogoslavievici. 

Cu toate că acest imobil nu poate fi considerat o casă memorială este de apreciat că în loc să fie o clădire de birouri sau o locuință dărăpănată, tinerele speranțe artistie ale orașului pot să îi folosească încăperile pentru a-și expune lucrările. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *