Din oras

Cluj-Napoca, orasul cu 500 de panouri de baschet si o serie de competitii sportive in cartiere

Clujul ar putea fi acel oras. Un loc unde stilul de viata sanatos, miscarea si sportul ar fi elemente cheie in viata cetatenilor sai, daca administratia locala ar implementa programele propuse de grupul de lucru “sport si comunitate” din cadrul Strategiei de Dezvoltare. Echipa propune o gama vasta de evenimente care implica toti cetatenii urbei de la copii pana la varsta a treia, de la amatorii de baschet pana la pasionatii de pescuit.

“Am gandit strategii de dezvoltare a sportului de masa care sa cuprinda intreaga comunitate. Astfel, in demersul nostru am regandit competitia intre cartiere, fie ca este vorba despre tineri sau mai putin tineri, am creionat concursuri de tip familial dar i-am cuprins in program si pe seniorii cetatii sau pe cei care sufera de dizabilitati. Am facut acest lucru pentru ca traim cu totii in acest oras, contribuim cu totii la ceea ce reprezinta astazi Clujul si mai ales pentru ca, in opinia noastra, toti cetatenii orasului sunt la fel de importanti”, a aratat echipa.

Proiectul Copii de-o suta propune competitii de alergat pentru copii cu varste cuprinde intre 7 si 10 ani. Fazele preliminare ar trebui sa aiba loc in scolile din fiecare cartier.

“In fiecare dintre aceste centre se vor organiza, pe parcursul a patru saptamini consecutive, trialurile, cu copii care vor alerga nici mai mult nici mai putin decit 100 de metri. In urma calificarilor si recalificarilor vor fi alesi 10 copii (plus 3 rezerve), primii in ordinea timpilor obtinuti, cei care alaturi de cei 10 din celelalte 9 zone, vor participa la faza finala. Faza finala se va consuma pe Cluj Arena, in doua zile consecutive, una a calificarilor si cealalta a finalelor. Primii 10 clasati in urma finalelor vor fi declarati adevaratii “copii de-o suta ai Clujului”. Proiectul va scoate in evidenta importanta practicarii alergarii in detrimentul unor tentatii ale zilei (in principal calculatorul sau televizorul), va lupta impotriva sedentarismului si obezitatii juvenile, un flagel in dezvoltare”, se arata in propunere.

Un alt proiect interesant este amplasarea a 500 de panouri de baschet in parcurile si locurile de joaca din oras, dupa model francez. La ora actuala sunt aproximativ 50 de panouri in tot orasul.

“Copiii, iubitorii baschetului in general, nu au nevoie de standarde internationale pentru a-si satisface nevoia de sport. Ei au nevoie de conditii minimale, dar de spatii cochete, placute unde sa-si  poata exersa aceasta pasiune. Odata identificate, apoi dotate, aceste spatii vor constitui adevarate oaze de practicare a sportului. In acelasi timp, o simpla vizita itineranta a specialistilor in baschet prin aceste locuri va putea da startul unor alte idei ce tin de selectie sau de organizarea de competitii (de genul campionatelor inter-cartiere)”, se arata in Strategie.

Grupul de lucru mai recomanda ca elevii sa aiba acces in curtile scolilor si in afara programului se scoala. De asemenea, in colaborare cu organizatia Impreuna pebtru Romania Moderna propune programul Neuron Kid.

“Interesant la acest proiect este in primul rind faptul ca reda lumii jocurile atit de dragi noua, jocurile copilariei: „Ratele si Vanatorii”, „Mata”, „Tara tara vrem ostasi”, „Castel”, „Lapte Gros”, „La foc, la foc”, „Pasarica muta-ti cuibul”, „De-a v-ati ascunselea”, subliniaza acestia.

Nici amatorii de pescuit nu sunt uitati, echipa sugereaza o metoda ingenioasa de promovare a acestui sport precum si a raului Somes: un lant uman de pescari de la un capat la altul al orasului.

“Raul Somes ocupa un loc central in ceea ce priveste imaginea orasului. Exista chiar sintagma consacrata pentru a face referire la Cluj: “orasul de pe Somes”. In colaborare cu Asociatia Judeteana a Pescarilor sportivi se poate organiza un concurs open de pescuit, un concurs ce poate fi mediatizat optim pe canalul Fishing and Hunting, de exemplu. Un eveniment care poate intra definitiv in istoria urbana a Clujului prin impactul extraordinar pe care l-ar avea atat din punct de vedere emotional cat si vizual (inchipuiti-va cat de frumos ar arata malurile Somesului pline cu pescari, de la intrarea si pana la iesirea din oras, estimam o participare-mamut, cu peste 5.000 de pescari amatori)”, se arata in propunere.

Tenis in familie pe modelul cupa Davis sau Olimpiada cartierelor sunt alte proiecte interesante sugerate de grupul de lucru “sport si comunitate”.

Dupa o perioada de selectie in cartiere, in faza finala, pe Cluj Arena, la Olimpiada cartierelor ar trebui sa participe peste 600 de sportivi.

Nu au fost uitati nici seniorii, programul 50 plus le este dedicat lor, iar Primii trei pasi se adreseaza copiilor de clasa I, care vor invata sa inoate, sa alerge si sa mearga pe bicicleta. Clujul alb isi propune rinvierea sporturilor de iarna, iar Fara Handicap vizeaza organizarea de competitii pentru persoane cu dizabilitati.

Strategia municipiului pentru perioada 2014-2020 este un document elaborat de cateva sute de experti, care prioritizeaza directiile de dezvoltare si scoate in evidenta proiectele care ar trebui implementate la Cluj din fonduri europene in exercitiul financiar al UE din 2014-2020.

Foto: recsports.umich.edu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *