In vizor

Cluj-Napoca nu se carantinează, dar în weekend se închid magazinele la ora 18.00, iar la ora 20.00 trebuie să fim în casă. Boc crede că este nedrept noul mod de calcul al incidenței

Cluj-Napoca intră deocamdată în scenariul de măsuri restrictive pentru weekend: magazinele și terasele se închid la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar circulația este restricționată în intervalul 20.00 – 05.00. În acest moment, incidența este de 6,7 cazuri la 1.000 de locuitori.

„La Cluj astăzi suntem în scenariul de weekend, vineri, sâmbătă, duminică – programul magazinelor până la ora 18.00 și de la ora 20.00 acasă. Cam acesta este scenariul în care ne aflăm astăzi, dar vom vedea mai multe după publicarea în Monitorul Oficial și după instruirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Oricum, bine ar fi să respectăm măsurile încă de acum pentru că ele fac doar să ajute orașul și țara”, spus primarul Emil Boc, astăzi, într-o emisiune online.

Dacă în Cluj-Napoca incidența va trece de 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori, atunci măsurile restrictive se vor aplica pentru toată săptămâna: magazinele se închid la ora 18.00 de la luni până duminică, iar circulația este interzisă în intervalul 20.00 – 05.00 de luni până duminică.

Primarul consideră că este nedrept ca municipiul Cluj-Napoca să intre chiar și în scenariul de weekend deoarece noul mod de calcul al incidenței este în dezavantajul orașului. Este foarte posibil ca de săptămâna viitoare Cluj-Napoca să treacă de incidența 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori.

Eu sper să nu trecem săptămâna viitoare de 7,5 cazuri la mia de locuitori. Graficul de creștere a fost clar, dar ne așteptăm și la o plafonare a acestuia. Vom vedea cum ne va afecta noua formulă de calcul, care ne dezavantajează. Noua formulă prevede și alocarea cazurilor nealocate. Spre exemplu, după ce se află că unul cu domiciliul în Huedin declară că a fost în Cluj și că acolo s-a infectat, acel caz se pune la Cluj ca și rată de infectare, chiar dacă nu are domiciliul în Cluj-Napoca. Sunt mulți care lucrează în Cluj-Napoca și au domiciliul în afară, se pun că s-au infectat în Cluj-Napoca. Asta dezavantajează orașele mari care au mulți oameni care lucrează în oraș, dar nu sunt în populația fixă a orașului.

Dacă ai domiciliul în Huedin, Turda sau în satele din jurul Clujului, dar lucrezi în Cluj-Napoca, sau ai trecut prin Cluj și spui că ai stat aici 3 -5 zile și aici crezi că te-ai infectat, atunci ești contabilizat pe Cluj-Napoca. Aceste cazuri care sunt nealocate la un moment dat se adună, după ce se face ancheta epidemiologică și se pun în oala Clujului. De aceea am avut o creștere exponențială, pentru că mulți care aveau domiciliul în altă parte au declarat că au fost pe la Cluj în perioada asta și e posibil să se infecteze aici. Asta e altă problemă alături de cea că nu se calculează rata de incidență în funcție de teste„, a declarat Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *