Din oras

Cluj-Napoca gazda pentru Diwali-Eid: sarbatorile sacrificiului pentru hindusi si musulmani

16 studenti la Medicina din India si Pakistan au organizat, aseara, Diwali-Eid, prima petrecere comuna a tinerilor hindusi si musulmani de la Cluj-Napoca. Ei si-au invitat prietenii si, peste 400 de persoane au celebrat, pe pamant crestin, finalul Ramadanului si Diwali – Sarbatoarea Luminii in traditia hindusa.

Multiculturalismul iti ia ochii cu fiecare sari colorat care se perinda. E vremea cand zambetele si imbratisarile nu mai tin cont de nationalitate sau de culoarea pielii. E putin trecut de ora 19, cand, dupa un covor rosu strajuit de cate-un rand de lumanari, se deschide Diwali-Eid, in sala de petreceri a Liceului Energetic din Cluj-Napoca.

Pentru tinerii din India, Diwali – ”Festivalul Luminii” – este una dintre cele mai importante sarbatori din an. Lampile umplute cu ulei semnifica triumful Binelui asupra Răului.

”Suntem aici sa sarbatorim cu totii alaturi de prietenii nostri. E o sarbatoare multiculturala pe care am organizat-o noi. Ne-am invitat prietenii din Romania, Algeria, Tunisia, Sri Lanka, Pakistan, Maroc, Germania sa se bucure alaturi de noi. Vrem sa transmitem un mesaj de pace si intelegere pentru Cluj-Napoca”, a explicat, in deschiderea evenimentului, gazda Amitoz, imbracat intr-o Kurta visinie.

S-a incheiat Ramadanul – luna Sfanta Islamica de post –  iar tinerii musulmani care invata la Cluj doresc sa transmita un mesaj de pace,  in acord cu Eid-al-Fitr, de Diwali. Potrivit traditiei, de Eid, musulmanii din intreaga lume arata un obiectiv comun de unitate.

”Sunt sarbatorile sacrificiilor, la fel ca Pastile, cand lumea musulmanilor merge la Mecca pentru pelerinaj. Cu ocazia asta noi sarbatorim aici. Diwali este o sarbatoare specific indiana. Nu conteaza, noi sarbatorim impreuna”, a spus organizatorul petrecerii multiculturale, Danish Ashraf, din India.

Tinerii sunt, in principal, studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” si aduc savoare Clujului multicultural. Au pregatit un show demn de Bollywood si vor sa se distreze!

”Suntem aici sa ne simtim bine si sa ne bucuram. E o petrecere multiculturala”, spune si Amitoz, al doilea MC al party-ului, dupa ce a convins-o pe Sabrina ”4 meters”, din Pakistan, sa explice de ce are porecla asta.

”Din cauza parului meu lung ”, spune ea, in timp ce-si expune podoaba capilara de peste un metru. Cu un vibe bun, de intensitate cu iz de curry, tinerii povestesc ca de doua luni au pregatit programul pentru Diwali-Eid. Alaturi de prieteni, au gatit, de cu seara inainte, bucatele specifice, in bucataria restaurantului de la Liceul Energetic.

”De vineri seara sunt aici. Eu am pregatit orez Biryani, mai bun ca la restaurant. E facut de casa, pana la urma”, spune Danish.

In semn de apreciere pentru sarbatoarea comuna, fete blonde cu ochi albastri poarta Sari-uri colorate, iar baietii s-au imbracat la costum sau in Kurta. Toti au un tel comun intr-o viitoare Capitala Culturala Europeana: buna intelegere.

”Relatiile noastre de aici de la Cluj sunt mai presus de orice religie. Noi ne unim si ne iubim si mergem mai departe. Din cauza asta sarbatorim azi, la Cluj-Napoca, alaturi de prietenii nostri din Maroc, India, Anglia, Pakistan, Algeria, Olanda”, a recunoscut Danish, la ora la care granitele sunt inlocuite cu voie buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *