Din oras

Cluj-Napoca gazda pentru Diwali-Eid: sarbatorile sacrificiului pentru hindusi si musulmani

Scris de 1,351

16 studenti la Medicina din India si Pakistan au organizat, aseara, Diwali-Eid, prima petrecere comuna a tinerilor hindusi si musulmani de la Cluj-Napoca. Ei si-au invitat prietenii si, peste 400 de persoane au celebrat, pe pamant crestin, finalul Ramadanului si Diwali – Sarbatoarea Luminii in traditia hindusa.

Multiculturalismul iti ia ochii cu fiecare sari colorat care se perinda. E vremea cand zambetele si imbratisarile nu mai tin cont de nationalitate sau de culoarea pielii. E putin trecut de ora 19, cand, dupa un covor rosu strajuit de cate-un rand de lumanari, se deschide Diwali-Eid, in sala de petreceri a Liceului Energetic din Cluj-Napoca.

Pentru tinerii din India, Diwali – ”Festivalul Luminii” – este una dintre cele mai importante sarbatori din an. Lampile umplute cu ulei semnifica triumful Binelui asupra Răului.

”Suntem aici sa sarbatorim cu totii alaturi de prietenii nostri. E o sarbatoare multiculturala pe care am organizat-o noi. Ne-am invitat prietenii din Romania, Algeria, Tunisia, Sri Lanka, Pakistan, Maroc, Germania sa se bucure alaturi de noi. Vrem sa transmitem un mesaj de pace si intelegere pentru Cluj-Napoca”, a explicat, in deschiderea evenimentului, gazda Amitoz, imbracat intr-o Kurta visinie.

S-a incheiat Ramadanul – luna Sfanta Islamica de post –  iar tinerii musulmani care invata la Cluj doresc sa transmita un mesaj de pace,  in acord cu Eid-al-Fitr, de Diwali. Potrivit traditiei, de Eid, musulmanii din intreaga lume arata un obiectiv comun de unitate.

”Sunt sarbatorile sacrificiilor, la fel ca Pastile, cand lumea musulmanilor merge la Mecca pentru pelerinaj. Cu ocazia asta noi sarbatorim aici. Diwali este o sarbatoare specific indiana. Nu conteaza, noi sarbatorim impreuna”, a spus organizatorul petrecerii multiculturale, Danish Ashraf, din India.

Tinerii sunt, in principal, studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” si aduc savoare Clujului multicultural. Au pregatit un show demn de Bollywood si vor sa se distreze!

”Suntem aici sa ne simtim bine si sa ne bucuram. E o petrecere multiculturala”, spune si Amitoz, al doilea MC al party-ului, dupa ce a convins-o pe Sabrina ”4 meters”, din Pakistan, sa explice de ce are porecla asta.

”Din cauza parului meu lung ”, spune ea, in timp ce-si expune podoaba capilara de peste un metru. Cu un vibe bun, de intensitate cu iz de curry, tinerii povestesc ca de doua luni au pregatit programul pentru Diwali-Eid. Alaturi de prieteni, au gatit, de cu seara inainte, bucatele specifice, in bucataria restaurantului de la Liceul Energetic.

”De vineri seara sunt aici. Eu am pregatit orez Biryani, mai bun ca la restaurant. E facut de casa, pana la urma”, spune Danish.

In semn de apreciere pentru sarbatoarea comuna, fete blonde cu ochi albastri poarta Sari-uri colorate, iar baietii s-au imbracat la costum sau in Kurta. Toti au un tel comun intr-o viitoare Capitala Culturala Europeana: buna intelegere.

”Relatiile noastre de aici de la Cluj sunt mai presus de orice religie. Noi ne unim si ne iubim si mergem mai departe. Din cauza asta sarbatorim azi, la Cluj-Napoca, alaturi de prietenii nostri din Maroc, India, Anglia, Pakistan, Algeria, Olanda”, a recunoscut Danish, la ora la care granitele sunt inlocuite cu voie buna.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 1 hour Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 4 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 5 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 6 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 7 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 7 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 8 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 8 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 8 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 9 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 11 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE