Jos palaria

Cluj-Napoca are un ghid imobiliar realizat pe baza tranzactiilor reale efectuate in piata

O echipa de evaluatori membri ai ANEVAR, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca si compania de audit si consultanta KPMG, au elaborat un ghid realizat pe baza tranzactiilor imobiliare incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului, in perioada mai – decembrie 2013.

Tranzactiile prezentate in ghid sunt incheiate intre persoane fizice, juridice sau ambele, utilizand diverse surse de finantare – bancara sau proprie – si au ca obiect proprietati imobiliare constand in terenuri, case si apartamente.

„In prezent, in domeniul achizitiei de proprietati imobiliare, lipseste din spatiul public romanesc un loc in care cei care vrem sa cautam un apartament, o casa sau un teren, sa mergem si sa aflam raspunsul la o intrebare simpla: ?”, explica Adrian Vascu, Presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR). „Initiativa noastra de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care il vedem replicat la nivelul tuturor oraselor din Romania, intr-un efort de a transparentiza piata imobiliara din Romania.”

In cadrul acestui demers, Primaria din Cluj-Napoca, prin intermediul Directiei de Impozite si Taxe Locale, a realizat in premiera o centralizare a tranzactiilor imobiliare, pentru a servi unei analize inedite a pietei imobiliare clujene.

Astfel, in perioada mai-decembrie 2013 s-au tranzactionat 3.324 de proprietati imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2455 de apartamente si 392 de alte tipuri de proprietati imobiliare, cum ar fi boxe, garaje, parcari etc. Principalele criterii de analiza au fost: tipul proprietatii, cartierul in care aceasta este incadrata, modalitatea de finantare, suprafata proprietatii si pretul.

Majoritatea tranzactiilor au fost finantate din surse proprii: 2.656 de tranzactii, comparativ cu 668 de tranzactii realizate prin intermediul creditelor bancare. Achizitiile persoanelor juridice au reprezentat mai putin de 7% din total.

Cele mai multe tranzactii s-au realizat in luna august, care a fost totodata si luna cu cea mai mare valoare a tranzactiilor, de aproximativ 23,1 milioane de euro.

Pentru initiativa reprezentantilor Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania de a prezenta situatia reala a pietei imobiliare clujene, Ziar de Cluj isi da Jos Palaria!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version