Focus

Cluj-Napoca are buget. Lista completă a promisiunilor primarului Emil Boc pentru 2018

În ședința de Consiliu Local de luni, a fost votat bugetul local pe anul 2018. Valoarea acestuia este de 257 milioane euro, mai mic cu 27 milioane euro decât anul trecut. Fără discuții în contradictoriu și cu susținerea PSD-ului, toată lumea a votat cu încredere bugetul. Mai rămâne să vedem câte din obiectivele din proiectul de buget vor fi realizate anul acesta.  

Ca în fiecare an, proiectul de buget a fost votat după ce primarul Emil Boc a prezentat obiectivele care vor fi realizate din cei 257 milioane euro. Pe listă se află clasicele burse pentru elevi, gratuitatea pentru transportul în comun pentru elevi, studenți și pensionari, construirea de parkinguri, dar și idei mai noi: studiu de fezabilitate pentru metrou, pentru centura ocolitoare, modernizarea malurilor Someșului, stații încărcare pentru mașini electrice ș.a.

“În privința creșelor, așa cum am spus, se construiesc două creșe pe Grigore Alexandrescu și pe Donath și sunt trei creșe în perspectivă. Propunerile consistente au venit și din partea consilierilor PSD, pe care le-am analizat cu multă seriozitate și atenție pentru că au fost puncte pe care le-am considerat chiar benefice și aduc un plus valoare. Am reușit să includem în proiectul de buget, realizarea unor pasaje pietonale subterane, pe modelul celor din Occident. Avem includerea unor sisteme de supraveghere urbane, construirea unor toalete publice în cartierele orașului, vor fi achiziționate toalete automate. Avem în studiu amenajarea unor zone comerciale în jurul Cluj Arena, intervenții specializate la platforma temporară de la Pata Rât”, a spus primarul Emil Boc.  

Un singur cetățean a fost prezent în sală. Acesta a venit cu propunerea realizării unor locuri de parcare pentru scutere și motociclete.

“Propun efectuarea unor parcări dedicate pentru scutere și motociclete. Am constatat de-a lungul timpului că nu se pune accent pe utilizarea scuterelor și motociceltelor care ar putea duce la fluidizarea traficului. Propunerea mea ar fi ca aceste parcări să existe în primul rând în fața instituțiilor pentru că numărul utilizatorilor de aceste mijloace de transport a crescut”,a afirma Alin Câmpean, singurul cetățean prezent la votul bugetului local.

Primarul Emil Boc a promis că se vor face astfel de locuri de parcare.

“Am dat termen până în 15 martie de a face o inventariere a tuturor zonelor pretabile pentru acest tip de parcări, iar în cartiere avem o altă abordare cu parkingurile existente. Există un parking privat care se va construi pe strada Avram Iancu nr. 22, unde vom solicita să aibă astfel de locuri, iar Primăria va începe anul acesta construirea unui parking în Piața Cipariu”, a precizat Boc.

Cu 24 de voturi și două abțineri, proiectul de buget a fost votat. Așteptăm finalul anului să tragem linie și să vedem câte din promisiuni au fost onorate.
Vă prezentăm mai jos, lista promisiunilor primarului Emil Boc, așa cum a fost publicată pe pagina sa de Facebook:

1. Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate.
2. Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida). Prin asumarea de către Primărie a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat.
3. Realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul.
4. Demararea procedurii de licitație pentru proiectarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului.
5. Începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii; demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi.
6. Punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice. Atragerea de finanţări europene pentru achiziţia de tramvaie, autobuze electrice și troleibuze dotate cu tehnologie de ultimă generație.
7. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.
8. Continuarea modernizării Spitalului Municipal şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene şi a SMURD.
9. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”. Reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.
10. Demararea proiectelor de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene.
11. Finalizarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere din totalul de 100 de platforme a căror amenajare a început în anul 2017; demararea procedurilor legale pentru amplasarea a încă 100 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.
12. Demararea realizării unor parcuri noi, în zonele Între lacuri și La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie.
13. Implementarea soluţiilor cȃştigătoare la concursurile pentru Turnul Pompierilor (demarare execuţie lucrări) şi pentru amenajarea malurilor Someşului (proiectare); organizarea unor concursuri de soluții dedicate revitalizării spațiilor publice din orașul nostru: Parcul Feroviarilor, str. M. Kogălniceanu şi Cetăţuie.
14. Organizarea de dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.
15. Sprijinirea organizării de activităţi sportive de anvergură în infrastructura sportivă de excelenţă care a adus Clujului titlul de „Oraș European al Sportului 2018” (FED Cup, Campionatul Mondial de Popice, Campionatul European de Tenis de Masă Cadeţi şi Juniori etc.).
16. Va continua digitalizarea activităţii administraţiei prin realizarea de noi aplicații și implementarea de noi proceduri digitale în vederea simplificării relației Cetățean-Primărie.
17. Implementarea proiectelor din cadrul procesului de Bugetare participativă online Cluj-Napoca 2017.
18. Continuarea proiectelor de realizare a locuințelor sociale pe str. Sighișoarei și str. Ghimeșului; implementarea unei noi politici sociale în domeniul locativ pentru persoanele marginalizate social sau în risc de marginalizare şi excluziune socială.
19. Finanțarea proiectelor din cadrul Programului Cluj 100, dedicat Centenarului Marii Uniri.
20. Amenajarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, primele urmȃnd să fie amplasate în zona parcării din Piața Unirii și pe str. Moților nr. 1-3, în incinta parkingului.
21. Lucrări de reparații la ansamblul statuar Mihai Viteazul; amenajarea zonei pietonale din preajma statuii.
22. Finalizarea licitațiilor pentru execuție și începerea lucrărilor la parkingurile din Hașdeu și str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ța Cipariu şi Nicolae Titulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *