In vizor

Cluj Innovation Park, societatea sponsorizată de Primărie, s-a blocat în starea de urgență: solicită amânarea plății chiriei, suspendarea contractelor și întreruperea activităților economice

Cluj Innovation Park, una dintre entitățile aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca și care ar fi trebuit să sprijine înființarea de noi afaceri la nivelul județului Cluj, a înregistrat o serie de solicitări către administrația locală pentru a beneficia de amânarea cu 3 luni a plății chiriei, a suspendării contractelor și a înteruperii activităților economice ca urmare a dificultăților ivite în urma stării de urgență decretate de Klaus Iohannis și aprobate de Guvernul liberal-militar. În plus, peneliștii au mai acordat o facilitate societăților naționale și regiilor aflate în subordinea consiliilor locale prin care salariile angajaților din aceste entități pot fi majorate fără să se țină cont de performanța înregistrată la nivelul anului trecut. 

Obiectivul principal al Cluj Innovation Park, după cum este formulat chiar de către reprezentanții societății în nota de fundamentare, constă în „administrarea celor două structuri de sprijinire a afacerilor Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul TEAM – Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere – Zona Metropolitană Cluj – de sprijinire a afacerilor, societatea devenind un promotor al inițierii de afaceri în domeniul industriilor creative la nivelul Regiunii Nord-Vest”, arată reprezentanții societății. 

În prezent, Cluj Innovation Park a înregistrat o solicitare către Primăria Cluj-Napoca pentru a beneficia de facilitățile acordate pe perioada stării de urgență, precum:

a) amânarea cu maxim 3 luni la plata chiriei și serviciilor de utilități electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie și internet, devenite scadente pe perioada stării de urgență. 

Scutire de la plata penalităților de întârziere în executarea obligațiilor prevăzute la lit a).

„În urma solicitărilor făcute de rezidenții parcului industrial Cluj Innovation Park pentru amânarea, eșalonarea plății chiriei/redevenței sau de suspendare a contractelor pe perioada decretării stării de urgență și a întreruperii activităților economice, Societatea Cluj Innovation Park a formulat adresa prin care transmite spre aprobarea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca în calitate de AGA a societății, propunerea de schemă de sprijin”, se arată în proiectul de hotărâre. 

În sprijinul acestor societăți finanțate din bani publici de către consiliile locale a venit și măsura recentă adoptată de peneliști, prin care salariile angajaților din companiile de stat ori din subordinea consiliilor locale, precum Cluj Innovation Park, Compania de Transport Public Cluj-Napoca ori Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, vor putea fi majorate, iar societățile din subordinea administrației locale vor avea libertatea de a majora cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, fără respectarea indicilor de performanță stabiliți prin legea bugetului de stat pe anul în curs. 

La propunerea PNL, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care a fost realizată, în luna aprilie, prima rectificare bugetară.

CITEȘTE ȘI: Orban i-a dat liber lui Boc să-și „mituiască” angajații: salariile regiilor din subordinea Primăriei pot fi majorate fără să se țină cont de performanță

În contextul în care Guvernul liberal-militar Orban a refuzat să adopte majorarea alocațiilor pentru copii ori să ofere până în prezent o grilă de majorare a pensiilor cu 40%, după cum era prevăzut initial în buget, la propunerea PNL, Parlamentul a adoptat modificarea Ordonanței de Urgență printr-un amendament ce permite companiilor naționale, dar și entităților aflate în subordinea consiliilor locale, o majorare salarială fără argumente bazate pe performanță.

Cluj Innovation Park, societatea sponsorizată anual din bani publici de către Primărie și care ar trebui să sprijine înființarea de noi afaceri la nivelul județului Cluj, a beneficiat în 2020 de o nouă alocare financiară de 3,3 milioane lei, adică aproape 700.000 euro. 

Gradul de realizare a veniturilor în 2019 a fost de 27,27%, ceea ce reprezintă un grad real de sprijinire a afacerilor destul de redus.

Dacă e să raportăm acest rezultat la anul 2018, atunci când gradul de realizare a veniturilor a fost de 5,69%, saltul este unul colosal.

Din păcate, societatea Cluj Innovationa Park, înființată în 2013, a avut nevoie de sprijin permanent, anual, din partea Primăriei Clujene: până să ajungă să sprijine noi afaceri la nivelul Regiunii Nord Vest, Cluj Innovation Park a fost sprijinită constant din bani publici. 

„Acest grad de realizare a veniturilor a fost determinat de întârzierile în finalizarea celor două proiecte CREIC și TEAM, cauzate de insolvența firmei de cosntrucții inițială la CREIC, organizarea unei noi licitații și a lucrărilor de consolidare efectuate în zonă, ca urmare a alunecărilor de teren”, precizează într-o cheie justificativă reprezentanții Cluj Innovation Park în nota de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2020. 

Drumul cu patru benzi care face legătura între strada Oașului și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) din Dealul Lomb este încă departe de finalizare.

Acesta este unul din motivele pentru care investitorii se feresc să își deschidă afaceri în zonă.

În toamna anului trecut, gradul de ocupare CREIC era de doar 38%, iar până la sfârșitul lunii iunie se creaseră doar patru locuri de muncă. Mai mult, imobilul nici măcar nu este întabulat.

Despre dificultățile de acces spre așa-zisa „Buftea de Cluj”, din cauza nefinalizării drumului din zona Lomb, mai multe detalii aici:

CITEȘTE ȘI: Cluj Innovation Park, societatea care trebuie să sprijine înființarea noilor afaceri, va cheltui în acest an peste 3 milioane lei

De la înființare și până în 2018, Cluj Innovation Park a înregistrat doar pierderi:

Cluj Innovation Park SA este societate cu capital integral a Municipiului Cluj-Napoca, prin Consiliul Local al municipiului cluj-Napoca. 

Societatea este administrată de către un Consiliu de Administrație format din 7 membri, numiți prin hotărâre de Consiliu local. 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *