In vizor

Cluj Innovation Park, societatea care trebuie să sprijine înființarea noilor afaceri, va cheltui în acest an peste 3 milioane lei

Cluj Innovation Park, societatea sponsorizată anual din bani publici de către Primărie și care ar trebui să sprijine înființarea de noi afaceri la nivelul județului Cluj, va beneficia în 2020 de o nouă alocare financiară de 3,3 milioane lei, adică aproape 700.000 euro. 

Obiectivul principal al Cluj Innovation Park, după cum este formulat chiar de către reprezentanții societății în nota de fundamentare, constă în „administrarea celor două structuri de sprijinire a afacerilor Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul TEAM – Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere – Zona Metropolitană Cluj – de sprijinire a afacerilor, societatea devenind un promotor al inițierii de afaceri în domeniul industriilor creative la nivelul Regiunii Nord-Vest”, arată reprezentanții societății. 

Gradul de realizare a veniturilor în 2019 a fost de 27,27%, ceea ce reprezintă un grad real de sprijinire a afacerilor destul de redus.

Dacă e să raportăm acest rezultat la anul 2018, atunci când gradul de realizare a veniturilor a fost de 5,69%, saltul este unul colosal.

Din păcate, societatea Cluj Innovationa Park, înființată în 2013, a avut nevoie de sprijin permanent, anual, din partea Primăriei Clujene: până să ajungă să sprijine noi afaceri la nivelul Regiunii Nord Vest, Cluj Innovationa Park a fost sprijinită constant din bani publici. 

„Acest grad de realizare a veniturilor a fost determinat de întârzierile în finalizarea celor două proiecte CREIC și TEAM, cauzate de insolvența firmei de cosntrucții inițială la CREIC, organizarea unei noi licitații și a lucrărilor de consolidare efectuate în zonă, ca urmare a alunecărilor de teren”, precizează într-o cheie justificativă reprezentanții Cluj Innovation Park în nota de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2020. 

Desigur, acest proiect ce s-a dovedit a fi unul fantomatic, nu a fost ferit de belele: 

drumul cu patru benzi care face legătura între strada Oașului și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) din Dealul Lomb este încă departe de finalizare.

Acesta este unul din motivele pentru care investitorii se feresc să își deschidă afaceri în zonă.

În toamna anului trecut, gradul de ocupare CREIC era de doar 38%, iar până la sfârșitul lunii iunie se creaseră doar patru locuri de muncă. Mai mult, imobilul nici măcar nu este întabulat.

CITEȘTE ȘIBuftea de Cluj, tot pe pierdere. Din cei 50 de investitori promiși, nu au ajuns nici jumătate. Domnule manager Alexandru Coroian, s-ar impune o demisie cumva?

De altfel, în mai 2019, Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, declara că lipsa de infrastructură de la nivelul orașului face „un hazard continuu” organizarea TIFF.

Iar în privința proiectului Primăriei din Lomb, Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), Giurgiu spunea că nu îl ajută prea mult. 

„Lipsa de infrastructură, de fapt, e fundamentală la un festival de acest nivel. 

În Polonia, într-un oraș puțin mai mare decât Clujul, organizatorii au la dispoziție o clădire care e un fel de multiplex al filmelor de artă, cu birouri. 

Pentru noi e un chin an de an să găsim spații în Cluj unde să mutăm tehnicul, comunicarea, eu merg pe străzi și mai văd niște vitrine și le dau mesaje colegilor că e ceva de închiriat”, declara Tudor Giurgiu în primăvara anului trecut în cadrul unei conferințe de presă. 

Despre proiectul Primăriei din Lomb, Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut sub numele de Buftea de Cluj, președintele TIFF spune că zona nu este încă accesibilizată:

„Deocamdată, eu sper, măcar Primăria să asfalteze drumul spre Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC). Stația de autobuz este jos la baza dealului și nu e o urcare tocmai plăcută. Nu e încă accesibilizată zona. Proiectul și gândirea sunt bune în ani, asta a fost și ideea noastră, este un spațiu unde se va putea face post producție de film, grafică de film, el va avea utilitate în viitor, dar, deocamdată, pentru noi, când vine vorba de infrastructură, nu ne ajută prea mult”, a conchis președintele TIFF. 

CITEȘTE ȘIDrumul cu patru benzi din Lomb, o lucrare fără sfârșit. Primarul Emil Boc: „Drumul e în curs de finalizare”

Cu toate că sunt probleme majore la Buftea de Cluj, primarul Emil Boc se face că nu le vede. Totul este în curs de rezolvare, la fel ca orice altă problemă din oraș:

„Drumul e în curs de finalizare, întabularea deja cred că a trecut sau este un proiect de hotărâre în curs de adoptare, lucrurile își urmează cursul lor firesc, nu am văzut să fie observații majore în acest caz”, declara edilul clujean Emil Boc, la o emisiune a unui post de radio local, în toamna anului trecut. 

În raportul de activitate al Cluj Innovation Park, societatea care coordonează Buftea de Cluj și Centrul de Sprijnire a Afacerilor TEAM, scrie clar că nefinalizarea drumului este un impediment major.

„Nefinalizarea drumului de acces, coroborată cu începerea cu întârziere a activităților de administrare a celor două centre de sprijinire afaceri – CREIC și TEAM, din cauze independente de societatea Cluj Innovation Park, funcționarea în această perioadă a condus la înregistrarea unei pierderi în sumă de 548.761 lei.

Pe măsură ce gradul de ocupare a celor două centre va crește, se preconizează, pentru finalul anului în curs atingerea pragului de rentabilitate operațională a societății”, notau reprezentanții Cluj Innovation Park în raportul de activitate pe anul trecut.

Bugetul total de venituri și cheltuieli pentru 2020 al Cluj Innovation Park cuprinde:

Venituri totale: 1.670,09 mii lei.

Cheltuieli totale: 1.642,97 mii lei, din care numai cheltuielile cu personalul reprezintă 1.097,77 mii lei. 

Profitul brut pentru 2020 este estimat la 27,12 mii lei.

În acest context, reprezentanții societății enumeră 19 contracte de concesiune încheiate pentru parcele de teren, 5 contracte hale de producție, 5 contracte chirie în CREIC. 

Aceste rezultate vin după o perioadă de 7 ani de zile de funcționare, timp în care Cluj Innovation Park a beneficiat de sprijinul financiar anual al Primăriei Cluj-Napoca din bugetul public. Altfel spus, înainte de a sprijini înființarea de noi afaceri din domeniul industriilor creative, societatea a avut nevoie de sprijin financiar. 

Cinci ani de activitate pe minus

De la înființare și până în 2018, Cluj Innovation Park a înregistrat doar pierderi:

Cluj Innovationa Park SA este societate cu capital integral a Municipiului Cluj-Napoca, prin Consiliul Local al municipiului cluj-Napoca. 

Societatea este administrată de către un Consiliu de Administrație format din 7 membri, numiți prin hotărâre de Consiliu local, iar la următoarea ședință extraordinară a aleșilor locali, aceștia sunt chemați să mandateze și un consilier local pentru a reprezenta interesele CL în cadrul Consiliului de Administrație a întreprinderii publice Cluj Innovation Park. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *