Cluj Innovation Park, societatea înființată acum 5 ani pentru administrarea Centrului Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC) și Centrului de Sprijinire a Afacerilor TEAM, se apucă de produs energie electrică. În raportul de activitate pe primul semestru al anului trecut, raporta cheltuieli mai mari decât veniturile și o cifră de afaceri zero. În vara lui 2018, conducerea Cluj Innovation Park anunța că 50 de firme sunt interesate să își deschidă afaceri în acest parc industrial. Până acum nici măcar nu s-a rezolvat problema alunecărilor de teren din Dealul Lomb unde sunt CREIC și TEAM.
În ședința de Consiliu Local de miercuri, 6 februarie, va fi votat Planul Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea unui laborator de cercetare pilot pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice în cartierul Lomb, beneficiar fiind Cluj Innovation Park. Terenul studiat are suprafața de 27.200 mp.
„Prin acest proiect se dorește implementarea unei unități de producție de energie electrică distribuită ce va asigura consumul parțial de energie electrică a clădirilor din cadrul Cluj Innovation Park, implicit acest proiect va contribui la dezvoltarea unei microrețele inteligente de distribuție, producție și stocare de energie electrică. Parcul fotovoltaic cuprinde panourile fotovoltaice, invertoare de tip strig, sistem de măsură și sistem de stocare a energiei electrice, turbine eoliene, un post de transformare în anvelopa de beton și echipamente de monitorizare”, scrie în proiectul de hotărâre.
Cluj Innovation Park vrea să facă laborator pilot de cercetare, deși terenul pe care sunt CREIC și TEAM, dar și drumul cu patru benzi, aflat în construcție, o ia la vale de ani buni. Au fost făcute nenumărate licitații pentru lucrări de consolidare a terenului, în vederea finalizării drumului. O situație gravă este și în zona clădirilor TEAM, unde platforma din beton a crăpat și a fost nevoie de alte lucrări pentru remedierea problemelor cauzate de alunecări.
Citește și:
Cluj Innovation Park are un capital social de 8.168.580 lei, datorii de 55.530 lei, cifra de afaceri zero, venituri totale de 70.672 lei, cheltuieli de 328.935 lei și pierderi de 258.263 lei. Atât a produs Cluj Innovation Park în primele luni ale lui 2018 .
Societatea Cluj Innovation Park este condusă de patru directori, care încasează salarii mari.
Alexandru Coroian, directorul societății Cluj Innovation Park a încasat în 2016 un salariu de 60.072 lei din această funcție. Rezultă că este plătit lunar cu 5.000 lei ca să conducă o societate care nu face nimic. În cei patru ani de când ocupă funcția de director al acestei societăți a încasat 240.000 lei.
Cluj Innovation Park are și un director comercial, în persoana lui Mircea Miheștean. Acesta a încasat în anul 2016 un salariu net de 46.914 lei, de unde rezultă că încasează lunar 3.909 lei. Dacă luăm în calcul faptul că în fiecare an, directorul comercial a fost plătit cu aceeași sumă, reiese că în cei patru ani a încasat peste 180.000 lei.
Lenuța Lazarciuc este director economic. Ea a încasat în anul 2016, un salariu net de 46.914, la fel ca și directorul comercial.
Istvan Gaspar ocupă funcția de director tehnic. El a fost plătit pentru munca prestată în anul 2016 cu suma de 47.026 lei, de unde rezultă un salariu lunar de 3.918 lei. Istvan Gaspar este și membru în CA al Sălii Polivalente, de unde a încasat în urmă cu doi ani un salariu net de 11.856 lei.
Capitalul social subscris al societății este de 8.168.580 lei, divizat în 816.858 de acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Capitalul social este vărsat în integralitate de acționar. Acționarul unic ce participă la capitalul social cu aport în numerar și natură, subscris și vărsat de 8.168.580 lei, este municipiul Cluj-Napoca prin Consiliul local al municipiului. Având în vedere specificul activității principale a societății, de administrare a două structuri de sprijinire a afacerilor realizate prin cofinanțarea cu fonduri europene nerambursabile, Planul de administrare care face obiectul acestui raport face referire la cele două planuri de afaceri care stau la baza obiectivelor menționate.