Sanatate

Cluj culege deja roadele organizarii unor evenimente de zeci de mii de oameni in plin val Delta-4 si a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator

„Nu ma asteptam sa vedem asa curand pe curba incidentei al 14 zile impactul festivalului de 10 zile care a avut loc intre 6 si 15 august 2021 in Cluj.” – scrie pe pagina sa de Facebook omul de ştiinţă Octavian P Jurma.

„Tocmai de acea, folosesc un indicator la 3 zile numit DM3 (densitatea medie la 1 milion) care urmareste evolutia in pe termen foarte scurt (3 zile).

Asa cum se vede Cluj culege deja roadele organizarii unor evenimente de zeci de mii de oameni in plin val Delta-4 si a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator.

De doua zile Cluj se mentine pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din Romania.

Incidenta la 100,000 de locuitori (calculata dupa standardul international) s-a dublat in ultimele 8 zile si aproape s-a triplat in ultimele 14 zile. Incidenta oficiala la 1,000 (calculata dupa standardul romanesc) s-a dublat in ultimele 10 zile, dar aceasta este cu 3 zile in urma si include perioada dinaintea festivalului.

E pacat ca nu se culeg mai multe date in jurul acestor evenimente daca tot facem asemenea experimente.

Deoarece incidenta la 100,000 (NRK14) masoara retrograd evolutia la 14 zile, pentru moment putem remarca doar ca tulpina Delta este atat de infectioasa incat produce un efect pe curba reala a infectarilor la 4-5 zile de la un eveniment.

Asa cum se vede limita intervalului de 14 zile (linia rosie verticala) se afla inca in interiorul festivalului, deci vom mai avea inca 4 zile pana efectul sau complet se va developa in rata de infectare din Cluj.

In absenta completa a monitorizarii post-eveniment in Romania, putem masura doar impactul local si nu stim cate cazuri sunt de fapt exportate si diagnosticate in alte judete pe langa Cluj.

Oricum, in perioada urmatoare se vor cumula in media nationala efectul tuturor festivalurilor si evenimentelor organizate in multe judete din Romania dupa Marea Relaxare din 1 august 2021.

Cluj este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta in unul din cele mai vaccinate, civilizate si mai bine gestionate judete din Romania. Va las pe voi sa va imaginati ce va face tulpina Delta in judetele cu rata de vaccinare si educatie mult mai scazuta…

Nota:
DM3 are la baza media din ultimele 3 zile raportata la populatie, nu incidenta cumulata.
Banda verde contine incidenta oficiala iar cea portocalie incidenta NRK14 din ultimele 14 zile.
Acest articol este un update la o analiza anterioara.”

DESPRE AUTOR: Om de ştiinţă, absolvent (1993) al Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, absolvent (1998) al University of Southern California. Studii postuniversitare — Neurosciences şi Molecular Biology; 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *