In vizor

Clădirea degradată unde sunt tratați bolnavii de leucemie a fost retrocedată în 2013. De opt ani Institutul Oncologic caută soluții, deși fostul director Achimaș a fost chiar și ministrul Sănătății

Scris de 642

Ziar de Cluj a solicitat Institutului Oncologic o explicație pentru starea avansată de degradare în care se află clădirea de pe strada 21 Decembrie unde funcționează secția de Hematologie. Așa cum ne așteptam, Institutul ne-a transmis că secția funcționează într-o clădire care a fost retrocedată încă din 2013 și de atunci Institutul caută soluții pentru a ridica un nou corp de clădire unde să fie mutată secția de Hematologie. 

„Potrivit sentinței civile nr. 987/30.02.2013 emisă de Tribunalul București secția IV civilă, instanța a obligat pârâtul Ministerul Sănătății (Institutul Oncologic) la restituirea în natură Fundației Gojdu a imobilului construcții și teren în care își desfășoară activitatea secția de Hematologie a Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, cu menținerea unei afectațiuni a destinației imobilului de 5 ani. În acest sens, Institutul Oncologic Cluj-Napoca a depus toate eforturile posibile pentru identificarea unui teren, proiectarea și edificarea unui nou imobil la sediul Institutului, unde într-un timp relativ scurt se va muta secția de Hematologie. Având în vedere cele menționate mai sus, menționăm faptul că efectuarea de reparații capitale, refațadizare, îmbunătățiri sau alte investiții este legal în sarcina proprietarului, respectiv a Fundației Gojdu”, este răspunul transmis de Institutul Oncologic. 

Putem înțelege că nu se pot face lucrări de reparații pentru o clădire retrocedată, dar nu putem să înțelegem de ce după 8 ani, secția de Hematologie funcționează în aceeași clădire. Mai ales că fostul manager al Insititului Patriciu Achimaș Cadariu a ocupat chiar și funcția de Ministru al Sănătății, poziție din care putea să găsească resurse financiare pentru ridicarea unui nou corp de clădire. Acum Patriciu Achimaș este deputat, deci are din nou posibilitatea să facă lobby pentru ca secția de Hematologie a Institutului pe care l-a condus ani de zile să nu mai funcționeze într-o clădire degradată total nepotrivită pentru pacienții cu boli foarte grave. Achimaș este secretar în Comisia pentru sănătate şi familie și președinte al Grupului pentru combaterea cancerului. Ne așteptăm să își amintească și de bolnavii de cancer care sunt tratați în secția de Hematologie a Institutului Oncologic. 

Secţia Hematologie a Institutului Oncologic “Ion Chiricuţă” este situată într-o clădire separată de sediul principal, pe Bvd. 21 Decembrie Nr. 73. Această clădire a fost de fapt sediul iniţial al Institutului, functionând ca atare din perioada interbelică până în anii ’60 când a fost contruită clădirea nouă.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 7 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 8 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 9 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 9 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 10 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 11 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 11 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 12 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 13 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 23 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE