Uncategorized

Civicul Szakats: Alin Tișe e lefter, a amanetat chiloții județului Cluj

de Szakats Istvan

Nemanieratul Tișe declară că a sa candidatură la șefia CJ depinde „de candidatura la Primărie și de cine va candida la Primărie” și că „În momentul în care ar interveni un conflict între Primărie și Consiliul Județean, asta ar influența dezvoltarea județului”. Bombă de propoziție. Conflictul dintre Primărie și Consiliu e cunoscut, da’ nu așa se face, shaicu, așa numa’ sparii cămilele – adică primarii și băeții cu bani.

Relația oraș-teritoriu e una chiar dificilă pentru că dezvoltarea teritorială e sub presiunea orașului-magnet care refulează centrifugal în teritoriu (vezi mega-lipsele de infrastructură în cartierele de dormitor Florești și Baciu). Or atunci, pentru a-i satisface pe toți primarii dar și investitorii (între care câțiva care nu mai încap în oraș și îi vin în gât ca bumerangul tot prin primarii de la județ) Alin tre să arate că el rulz, anume arătând că are și rulează banu’. Dar e o problemă: Alin de Cluj e lefter.

Tocmai de asta a ajuns acum 3 zile județul să anunțe că de acum o va arde pe împrumuturi de 70 milioane de euro. Alin e nevoit să demonstreze că e stăpân pe situație, chiar dacă își amanetează pentru asta chiloții județului.

Riscul e că dacă nu demonstrează, relațiile sale cu primarii – dintre care 13 seduși de la PSD în 2020, și care acum vor înapoi la PeSzeDe (vezi Matei și Morar din Turda respectiv Dej) se duc drac. Primarii din sate și comune cau o relație mult mai organică cu comunitățile lor decât de exemplu Boc, care are un aparat întreg de tampon între el și cetățeni. Primarii din comune chiar riscă să-și mânce omenia zi de zi în contactul live and acoustic cu oamenii, în tina uliței și pe lângă canalizarea nefăcută. De asta pe primarii din teritoriu, adevărații performeri în armslength politics, nu poți să-i învinovățești că sunt pragmatici, au nevoie de stabilitate, și fac transhumanță odată la 4 ani unde tarlaua politică promite să se înverzească.

Pe lângă năcazul cu primarii care se uită peste gard, Alin mai are o problemă. Cioban cum este, odată și-a gătat vremurile când primea autorizațiile de construire în gen 48 ore, și doi, i-au trecut vremurile când un lot de investitori / dezvoltatori selecți (v. Rus, Covidan, gugăliți liniștit) mai știau în el un sprijin de nădejde într-ale tainele construitului la Napoca.

Prin propoziția citată Alin indică că ar vrea iar in the game, dar rating-ul său de jucător scade, de-a ajuns să mai primească, teleleu prin giudeț, doar mingile care au ricoșat de pe panoul de autorizații al primarului (nu că n-ar fi și alea destule pentru un bizmisman cu bun simț). Dar na, Alin cu manierele sale antrenate în gumari, tocmai prin modul asta de a-și articula foamea, ajunge să stânjenească și mai tare rechinimea mai discretă. Mai că-mi pare rău că o să-l pună din nou cu botul pe labe.

Da’ mai zi-le, Aline.