Analiza

Circa 1 milion de contracte de muncă suspendate sau desființate. Cluj: peste 4.000 de oameni au rămas șomeri

Scris de 251

Numărul contractelor de muncă suspendate ori desființate de la instituirea stării de urgență în luna martie 2020 și până la finalul lunii iulie însumează aproximativ 1 milion, din care cca 900.000, potrivit datelor oficiale, reprezintă în cea mai mare parte contracte cu normă întreagă, context în care românii au pierdut astfel singurul loc de muncă ori job-ul principal, plus alte 100.000 de contracte de muncă suspendate, conform celor mai recente date disponibile.

Cele mai recente date privind contractele suspendate au fost însă publicate de Ministerul Muncii la începutul lunii iulie, când situația se prezenta astfel:

Contracte individuale de muncă suspendate – 102.830

Principalele categorii Hoteluri și restaurante – 24.464

Industria prelucrătoare – 20.573

Comerț cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 8.996

Rata șomajului publicată de Institutul Național de Statistică reflectă, de asemenea, evoluția nefavorabilă de pe piața muncii.

Numărul contractelor de muncă încetate a depășit recent 890.000, reprezentând circa 450.000 de angajați mai puțin ca în luna martie.

Până la publicarea informațiilor din luna iulie, Ministerul Munci a transmis ultimele date privind situația de pe piața muncii în mai 2020, când figurau 429.585 de contracte de muncă, înregistrate ca încetate de la declararea stării de urgență, din martie 2020. În același timp, alte 595.672 de contracte de muncă fuseseră suspendate de la instituirea stării de urgență și până la momentul respectiv, conform profit.ro

Cluj – plus 4.000 de șomeri

Conform datelor statistice pe județul Cluj, oferite de către ITM Cluj, și publicate deja în 30 martie 2020, la nivel județean figurau un număr de 33 506 contracte de muncă suspendate, operate în Revisal.

Prin comparație, în 28 februarie 2020, erau înregistrate doar 15 967 contracte de muncă suspendate, iar în 30 ianuarie, 15 516 contracte suspendate.

La finalul lunii martie, figurau deja 17 538 contracte de muncă suspendate în plus față de cele 15 967 din 28 februarie, un număr mai mult decât dublu.

CITEȘTE ȘI: Contractele de muncă suspendate în județul Cluj, operate deja în Revisal, sunt astăzi de două ori mai multe comparativ cu perioada similară din cele 2 luni anterioare

Potrivit datelor publicate de Universitatea „Babeș-Bolyai”, la nivelul județului Cluj un număr de 4.000 de persoane au rămas șomeri, doar până în luna mai, iar alte câteva mii au avut contractele suspendate.

Specialiștii Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au realiazat un studiu privind dinamica economiei pre-pandemie și impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei municipiului Cluj-Napoca și a Zonei Metropolitane Cluj.

Județul Cluj a pierdut în primele șase luni ale anului 4000 de locuri de muncă.

 „Am pierdut la nivel de Zonă Metropolitană 4000 de locuri de muncă, în perioada ianuarie-iulie, dar e legat de dinamica formării de locuri de muncă noi.

În ultimii ani creșterea pieței muncii 2%, ceea ce foarte mult. În 2019 au fost create 5818 locuri de muncă noi.

Primele șase luni a tăiat creșterea de anul trecut, e important, dar mai puțin grav decât în restul României. Economia este robustă, iar măsurile luate pentru susținerea angajaților funcționează foarte bine pentru economia locală”, a explicat sociologul Norbert Petrovici.   

În starea de urgență au fost 77.000 de contracte suspendate, martie-mai, cele mai multe contracte suspendate fiind în aprilie, cca 45.000.

În fiecare lună în Cluj se suspendă 5% dintre contracte, în aprilie numărul contractelor a fost de 16%.

Cel mai afectat sector a fost cel al ospitalității.

În acest sector 62% dintre angajați au avut contractul de muncă suspendat.

Urmează industria hainelor, pantofilor și textilelor unde salariații au avut contractele suspendate în proporție de 58%.

De asemenea, și în sectorul comerțului textilelor, hainelor și pantofilor salariații au avut contracte suspendate în proporție de 58%.

CITEȘTE ȘI: Impactul pandemiei asupra economiei: Clujul a pierdut 4000 de locuri de muncă. Care au fost cele mai afectate domenii

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 14 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 17 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 18 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 18 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 20 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 21 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 22 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 22 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 22 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE