PORTRET

Ciprian Roman, kinetoterapeut în cadrul Institutului RoNeuro: „Pacientul trebuie ajutat să conștientizeze cât de important este rolul său în propria recuperare!”

Scris de 1,452

Ciprian Roman este kinetoterapeut în cadrul Institutului RoNeuro, un centru de excelență de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice. Abordarea cazurilor care se prezintă la institut este una foarte complexă, iar Ciprian este unul dintre membrii echipei multidisciplinare care intervine în procesul de recuperare a pacienților. Dincolo de eforturile specialiștilor, Ciprian Roman consideră că un rol fundamental în recuperare îl are pacientul, care trebuie ajutat și motivat să se implice în propriul proces de reabilitare. Prin voința pacientului și prin cele mai noi protocoale de tratament, de care beneficiază cei care apelează la RoNeuro, conform kinetoterapeutului, orice deficit motor poate fi recuperat sau compensat, complet sau parțial.

Și-a dorit din adolescență să devină kinetoterapeut

Ciprian Roman s-a născut la Suceava, unde a urmat și studiile universitare – Kinetoterapie și motricitate specială, în cadrul Universității „Ștefan cel Mare”. Acolo și-a făcut ucenicia în acest domeniu, pe care a ales să-l aprofundeze mai apoi în cadrul unui masterat la Cluj-Napoca. Avea de ales între București și Cluj, dar a ales Clujul, orașul unde ulterior s-a și stabilit, în primul rând pentru caracterul oamenilor de aici.

Pentru că avea un interes aparte pentru recuperarea afecțiunilor neurologice, Ciprian a început la Cluj o colaborare cu secția de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență, iar, după absolvirea masteratului, a colaborat și cu Spitalul Militar din Cluj. O perioadă a profesat și pe cont propriu, după care a început colaborarea cu Institutul RoNeuro, locul unde își poate pune cu adevărat în valoare cunoștințele, unde își poate transforma în realitate dorința care l-a animat încă din adolescență:

„În adolescență am vizionat un film în care se prezenta povestea unui sportiv care a avut un accident și care urma calea recuperării ghidat și ajutat de un kinetoterapeut. După ce am văzut acest film m-am decis că vreau să fac kinetoterapie. A fost o dorință la care nu am renunțat ulterior, m-a intrigat modul în care s-a desfășurat recuperarea, în acel film, și m-am hotărât să studiez ca student, în profunzime, mecanismele specifice.”

„E extrem de importantă atitudinea pacientului vizavi de propria recuperare”

Ciprian Roman lucrează la Institutul RoNeuro din iunie 2015, el făcând parte dintr-o echipă de profesioniști care se ocupă de cazuri dintre cele mai dificile:

„Abordarea cazurilor este destul de complexă, în procesul de recuperare intervine o echipă multidisciplinară, iar eforturile trebuie coroborate și sincronizate pentru ca obiectivele să fie atinse în cel mai scurt timp.”

Pacientul nu este un spectator, ci un membru important al echipei care luptă pentru recuperarea sa:

„Relația cu pacientul presupune o colaborare. Fiecare component al echipei își aduce contribuția în tot ceea ce înseamnă terapie, dar cel mai important, motorul recuperării, trebuie să fie pacientul însuși. El trebuie să conștientizeze faptul că trebuie să intervină activ în reabilitarea sa, sunt lucruri pe care la un moment dat le poate face singur, iar eu îi explic și îl ghidez în acest sens.

Pacientul trebuie ajutat să conștientizeze cât de important este rolul său în propria recuperare, motivația și voința sa sunt fundamentale în procesul de reabilitare, de ameliorare a suferințelor. Un element de o importanță deosebită este reprezentat de atitudinea pacientului față de greutățile cu care se confruntă, iar, din acest punct de vedere, specialistul îl poate ajuta informându-l cât mai exact referitor la ce înseamnă boala în sine, la evoluția ei, la șansele și mecanismele de recuperare. În acest fel, fiind mult mai informat, pacientul devine mai motivat pentru a se implica în propria sa recuperare.

Noi folosim cele mai noi protocoale de tratament și, în plus, facem un instructaj amănunțit în ceea ce privește executarea tratamentului, pentru că e extrem de important pentru pacient să cunoască tot ceea ce presupune afecțiunea cu care se confruntă.”

Ciprian Roman este un pasionat kinetoterapeut, care se implică trup și suflet în activitatea sa și astfel are așteptări foarte mari și de la pacienții săi în a se implica în propria lor recuperare, ghidându-i pas cu pas, cu multă răbdare și cu căldură umană pe calea dificilă a recuperării.

„Orice deficit motor poate fi recuperat sau compensat într-o oarecare măsură”

Ciprian Roman  infirmă mitul conform căruia o afecțiune neurologică, odată instalată, este irecuperabilă, el explicând că orice deficit motor poate fi recuperat sau compensat într-o oarecare măsură:

„Sunt pacienți care se recuperează aproape în totalitate, alții se recuperează doar într-un anumit procentaj, în funcție de extinderea leziunii, de timpul în care se intervine de la apariția ei și de implicarea pacientului în propria recuperare.”

Există și afecțiuni care pot fi prevenite printr-o grijă mai mare acordată posturii corporale sau obiceiurilor cotidiene:

„Pe partea de discopatii lombare, de exemplu, e foarte important ca oamenii să conștientizeze că unele lucruri pe care le fac zilnic le pot produce probleme pe termen lung – o postură defectuoasă pe scaun la birou sau modul cum ne aplecăm să ridicăm un copil; dacă mecanismele defectuoase sau deficitare se repetă zi de zi, ani de-a rândul, poate apărea și hernia de disc.”

„Se poate face kinetoterapie și în România!”

Pentru că profesia sa este una dinamică, în care în permanență apar lucruri noi, Ciprian Roman consideră că cea mai importantă calitate a unui bun kinetoterapeut este interesul constant pentru studiu. Abilitățile foarte bune de comunicare, plăcerea de a lucra cu oamenii și răbdarea de a îi ajuta pe pacienții care se prezintă la specialist într-o perioadă nefastă din viața lor sunt alte calități necesare unui foarte bun profesionist în acest domeniu:

„În principiu, kinetoterapeuții trebuie să fie oameni echilibrați, dispuși să interacționeze cu oamenii aflați în dificultate!”

La 30 de ani, Ciprian este un kinetoterapeut foarte tânăr ca vârstă, dar foarte matur în gândire. El nu are de gând să plece din țară, fiind convins că se poate face kinetoterapie de calitate și în România. Ar fi avut ocazia de a pleca în Franța, în urmă cu câțiva ani, dar a refuzat oferta și a rămas la Cluj:

„Aspectul financiar al practicării acestei profesii nu primează pentru mine. E foarte important grupul în care activez, pentru că, de fapt, eforturile echipei multidisciplinare dau roade!”

Energia pozitivă pe care un kinetoterapeut o transmite pacienților este un factor important în acest domeniu care presupune o interacțiune umană foarte strânsă, iar Ciprian Roman își reîncarcă bateriile și își menține armonia interioară prin pasiunile sale extraprofesionale: practică artele marțiale, meditația mindfulness, e un împătimit al muntelui și se implică în activități de voluntariat în natură (remarcarea traseelor montane și plantarea de puieți):

„Aceste elemente mă ajută să îmi mențin un echilibru optim, care, într-un final, e benefic și pentru pacient. Îmi place să mă implic, să ofer ceva comunității din care fac parte, ador ploaia și înălțimile, șahul și lectura – însă doar când mai am timp, pentru că îmi aloc foarte mult timp pentru studiul individual!”, își încheie autocaracterizarea tânărul kinetoterapeut.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 16 hours Vocea ta
    Cine-i ”idiotul”?
  • Acum 18 hours Politica
    Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
  • Acum 20 hours Justitie
    TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
  • Acum 22 hours Rautacisme
    Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
  • Acum 22 hours In vizor
    Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
  • Acum 23 hours Din oras
    Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
  • Acum 1 day In vizor
    Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
  • Acum 1 day Politica
    Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
  • Acum 1 day In vizor
    O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
  • Acum 1 day Din oras
    Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
  • Acum 1 day Din oras
    TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
  • Acum 2 days Politica
    O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
  • Acum 2 days PubliNews
    Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE