E suficient la o lege proastă și fudulă un singur prost fudul. Când însă își încoardă mușchiul gândirii doi astfel de fuduli, legea devine cristal de clară în ceea ce privește intențiile specialiștilor într-ale democrației multilateral dezvoltate care o propun. Iordache „Altă-ntrebare” și secretara de școală comunală din Teleorman, ajunsă ministru de Interne, au pritocit o lege la care nici Miliția lui Ceaușescu nu prea visa. Liniștea de care au nevoie cei care-și văd de ale lor, în timp ce se prefac că ne guvernează, o vor asigura milițienii, care vor putea sălta, inclusiv utilizând forța, protestatarii care nu au autorizație de protest. Esența protestului este fix asta: că nu-ți trebuie autorizație pentru revoltă. Să încerce cele două nimicuri ajunse azi mari scule politice să își închipuie care a fost autorizația de protest pe care au avut-o protestatarii din Decembrie 1989, cei datorită sângelui cărora (deși, în ceea ce-i privește pe Ciordache și Secretara, conotația este negativă) au ajuns ei unde nu ar fi ajuns niciodată. Iordache ar fi fost un jurist-consult-activist mărunt de CAP, maxim SMA, “carmendan” ar fi lustruit clanțe în buzi la școala aceea a ei comunală.
Cele două somități ale democrației de cumetrie au copiat dintr-o lege, declarată deja neconstituțională, prerogative milițienești de genul: „poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”. Iar devine tot românul “suspect” de serviciu în ochiul nu prea racordat la inteligență al “organului” (că altfel nu ar exista bancuri) lăsat pe stradă să stabilească “motivele verosimile pentru a bănui că (cetățeanul) pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”. Palpabil, nu? “Organul” stabilește dintr-o ochire “suspectul” și îl reține că așa i se scoală lui verosimilitatea motivului. Măcar știm sigur că acest cuvânt (verosimil) ar putea fi eliminatoriu la orice test în cadrul Miliției Române. Iar pe cei din Danjarmerie i-ai putea exorciza și împrăștia din dispozitiv numai pronunțându-le cuvântul în față.
Altă prevedere declarată neconstituțională din cauză că prevede măsuri disproporționate de reacție a fost reintrodusă de cei doi ciordachi în lege: „polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente”.
Cum ar fi să folosească ciordachii gaze, câini și electroșocuri pe ei înșiși, așa, neletal?
De asemenea, polițistul poate să folosească „forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului”. Adică?
Persoana nu este violentă, dar, fiind suspectă verosimil, i se înfrânge rezistența fizică prin forță fizică… Ce credeți că poate înțelege mușchiul creierului unui danjarm sau milițian din această adevărată filozofie a uzului de forță pentru a înfrânge? Nu te legitimezi în fața organului? Pac, îți zboară dinții suspectule verosimil. De ce? Deoarece ți-a fost cald cu dinții în gură, suspectule verosimil. Și dinților li s-a înfrânt rezistența prin forță fizică, conform Lege, să trăiți! Nu insistați, că văd că și ficatul dumneavoastră de suspect verosimil ar opune rezistența necesară aplicării Legii.
Indivizii aceștia cred că au fost abuzați din toate pozițiile în copilărie…, altfel nu văd de unde această apetență a lor numai pentru legalizarea abuzului. E o reacție de tip Fenomenul Pitești, Sindromul Stokholm, cred.
PS: Nu zic că nu trebuie să se reglementeze modul în care se protestează – deși, repet: este o tâmpenie să încerci să pui sub lege revolta. Nu revolta trebuie pusă sub lege, ci violența, tentativele de distrugere a bunurilor publice și ale proprietății (indiferent de natura acesteia: comună sau privată), chestii care deja sunt reglementate prin lege. Jandarmii și polițiștii doar trebuie să-și facă datoria în limitele legilor pe care le au și să nu-i confunde pe protestatari cu galeriile de ultrași. De fapt, ei, jandarmii și polițiștii (șefii lor) ar trebui să renunțe să mai fie slugi politice și să refuze să-și mai convoace bătăușii numai pentru a crea diversiuni în cadrul unor manifestări pașnice, doar ca să-și justifice intervenția brutală și să ceară, ulterior, producerea de legi abuzive care să le justifice/acopere faptele. Milițienii lui Ceaușescu au luat-o în freză penal că au aubuzat de astfel de chestii, să nu uite acest lucru. Și faptul că puterea politică e perenă.