Politica

Cioloş, după ce a fost atacat la Congresul USR: Am făcut și eu greșelile mele. Dar dacă domnii Drulă și Orban nu și le asumă pe ale lor, nu vom avansa în asanarea politicii românești. Problema era că și Florin Cîțu s-a dovedit la fel de slab și problematic cum se dovedise a fi și Ludovic Orban

După ce a fost pomenit la Congresul USR de sâmbătă – liderul Forței Drepte Ludovic Orban fiind cel care l-a acuzat că a contribuit la distrugerea coaliției PNL-USR – eurodeputatul Dacian Cioloș a transmis că Orban și președintele USR Cătălin Drulă nu-și asumă propriile greșeli. Problema era că și Florin Cîțu s-a dovedit la fel de slab și problematic cum se dovedise a fi și Ludovic Orban, comentează Cioloș, după ce Orban l-a acuzat că a pus umărul la înlăturarea sa din funcția de premier.

”Pe domnii Orban și Drulă îi deranjează enorm plecarea mea din USR și opiniile politice pe care le exprim (moderat și cu jumătate de voce, ca să nu deschid o discuție problematică pentru ei). Ce nu văd să îi deranjeze este distrugerea unei coaliții și ieșirea în aplauze de la o guvernare care ar fi trebuit să reformeze România. Amândoi luptă astăzi împotriva propriilor greșeli pe care încearcă să le pună în seama altora pentru a nu-și asuma propriile decizii. Am făcut și eu greșelile mele. Dar dacă domnii Drulă și Orban nu și le asumă pe ale lor, nu vom avansa în asanarea politicii românești. Problema coaliției cu PNL din 2020 nu era că Ludovic Orban nu era bun de premier. Problema era că și Florin Cîțu s-a dovedit la fel de slab și problematic cum se dovedise a fi și Ludovic Orban. Faptul că Ludovic Orban e în opoziție astăzi nu e o consecință a convingerilor sale, ci o conjunctură politică. Dacă ar fi primit ce voia, astăzi Ludovic Orban n-ar mai fi așa de vehement și radical. Sunt sătul de politicienii care devin luptători din oportunism. Oamenii însă cred că sunt sătui de astfel de dispute, de împunsături și de explicații. Eu le urez sincer celor doi să facă lucruri bune pentru România împreună, să focalizeze cât mai puțină energie spre ponegrirea altora și cât mai multă pentru a construi. Astfel, toate poveștile astea nu vor mai conta decât pentru cei pasionați de cancan politic”, a transmis Dacian Cioloș, după încheierea Congresului USR.

Ludovic Orban le-a transmis USR-iștilor că el nu este supărat pe cei care au pus umărul la îndepărtarea sa din funcția de premier, pe vremea când formațiunea (la vremea respectivă USR-PLUS) era parte în coaliția de guvernare cu PNL. Orban a subliniat că, oricum, cel care a tras cel mai tare la demersul înlăturării sale nu mai este astăzi în USR.

”Nu-s supărat pe cei care au luat decizia să-l susțină pe Florin Cîțu și nu pe mine ca premier, mai ales că știu faptul că cel care a tras cel mai tare în această direcție nu mai este, în prezent, în USR. Voi l-ați ales, iar el a dat bir cu fugiții. Acum nu mai recunoaște nici că el e cel care i-a determinat pe niște europarlamentari să facă un partid nou. Acum zice că n-are nicio legătura cu aceasta construcție politică”, a spus Ludovic Orban.