Politica

Cioloș a câștigat Clujul. Cine sunt parlamentarii Plus Cluj care vor reprezenta interesele clujenilor în Parlamentul României?

USR+ Cluj are doi deputați și un senator în Parlamentul României, trei parlamentari necunoscuți, după răfuiala internă în urma căreia senatorul Mihai Goțiu a fost plasat pe locul 2 pe liste, iar deputatul Emanuel Ungureanu a fost „adoptat” de USR Buzău. Acum, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, în urma cărora, potrivit rezulatelor parțiale USR+ Cluj a obținut 20,8% din voturile exprimate, avocatul Oana Murariu și afaceristul Viorel Băltărețu vor reprezenta Clujul în Parlamentul României în calitate de deputați, iar Cristian Bordei, care activează de peste 20 de ani în domeniul managementului, asociat în mai multe firme din Cluj, dar fără declarație de avere publicată, în calitate de senator din partea Plus Cluj. 

De altfel, cei trei necunoscuți sunt membri ai Plus Cluj, context în care după cutremurul din Alianța USR Plus de după rezultatele nesatisfăcătoare de la alegerile locale, coloana vertebrală a alianței – USR Cluj, a fost fracturată în măsura în care cei care deschideau listele pentru alegerile parlamentare erau membri ai Plus.

Astfel, Plus a reușit să își impună proprii candidați în fruntea listelor atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat.

Pe locurile eligibile s-au regăsit astfel persoane necunoscute, care nu au făcut anterior politică și nici nu au ocupat funcții publice. 

Lista candidaților pentru Camera Deputaților este deschisă de Oana Murariu, o tânără avocat de 32 de ani. 

Este pentru prima dată când aceasta candidează pentru o funcție politică, dar a țintit foarte sus și a obținut susținerea partidului pentru a ajunge deputat. 

Locul întâi pe lista USR Plus pentru Camera Deputaților a fost o surpriză, dar și o lovitură primită de deputatul Emanuel Ungureanu care a fost „adoptat” ulterior de USR Buzău, după ce a fost plasat de filiala clujeană a USR+ abia pe locul 5 pe liste, un loc considerat neeligibil.  

„Sunt un om pasionat de profesia sa, ceea ce influențează rezultatele efortului depus. Am știut dintotdeauna foarte clar ceea ce îmi doresc – de exemplu selectând cariera de avocat înainte de a urma cursurile Facultății de Drept”, susține Oana Murariu. 

Oana Murariu este din Suceava, iar potrivit informațiilor incluse în propriul CV, a urmat liceul Petru Rareș și a obținut la examenul de Bacalaureat nota 9.84. Aceasta se laudă cu faptul că a fost cea mai bună din seria ei și a doua din an, finalizând Facultatea de Drept din cadrul UBB cu media 9,59.

Chiar dacă Oana Murariu este străină de funcțiile la stat, părinții săi nu sunt: Mama, Dana Murariu  este medicul-şef al Secţiei de Neonatologie  a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, iar tatăl este auditor la ARR Suceava. 

Oana Murariu s-a făcut remarcată pe perioada campaniei electorale, reușind să obțină la BEC blocarea știrilor false care asocia USR Plus cu comunitatea LGBT. 

„Oana Murariu a reușit astăzi să creeze un precedent juridic foarte bun prin obținerea unei decizii BEC de blocare a distribuirii unei știri false.

 E un pas mic, dar foarte necesar, înspre a limita avalanșa de manipulare din perioada campaniilor! Măcar ne îndreptăm într-o direcție bună! Bravo Oana!”, o lăudau  Cătălin Sălăgean și George Trif, liderii USR Cluj.

Ce a determinat-o să intre in politică?

După interacțiunea cu oamenii și o confruntare cu birocrația românească din aparatul de stat, Murariu a ajuns la concluzia necesității unor „legi concrete” pentru România. Aceasta își dorește să lucreze în Comisia juridică a Parlamentului, unde e nevoie de „elite”:

„M-am confruntat, la rândul meu, cu o serie de probleme birocratice și nu numai, pe care îmi doresc să le transpun în legi concrete pentru România.

Din acest motiv candidez pentru o poziție de deputat în Parlamentul României din partea Alianței USR PLUS, deschizând lista circumscripției Cluj. Un avocat contestă legile la Curtea Constituțională, cunoaște normele de tehnică legislativă și, pentru că te confrunți zilnic cu legile și cu atele normative în general, meseria de avocat îți fixează temeinic bazele pentru activitatea de legiuitor.

Întrucât aria mea de expertiză orbitează în această zonă, îmi doresc să activez în Comisia juridică, unde sunt de părere că e nevoie de elite, pentru că acolo ajung efectiv toate proiectele de lege de la toate celelalte comisii de fond, pentru aviz juridic”, notează Oana Murariu în prezentarea profilului de candidat. 

Prioritățile Oanei Murariu în Parlamentul României:

•  Degrevarea instanţelor de judecată și creşterea calității actului de justiție.
•  Concursuri corecte în instituțiile publice.
•  Asigurarea necesarului de medicamente populaţiei României.

Potrivit declarației de avere, Oana L. Murariu deține, alături de soț, Iepure F. Mihai-Florin, destule:

Două terenuri intravilane în Cluj-Napoca, obținute prin cumpărare în 2010 și 2016.

Un teren agricol în Ciumbrud, jud. Alba, obținut prin succesiune în 2012, cu o suprafață de 6.300 mp.

Tot în Ciumbrud, mai deține un teren de 4.300 mp (terenuri extravilane/alte categorii), obținut prin succesiune.

În Sânteju de Vale, com Țaga, jud Cluj, amintește un teren intravilan, obținut prin succesiune, de 1232 mp. 

În Supuru de Jos, Satu Mare, un teren intravilan obținut prin succesiune în 2014, de 5289 mp. 
Tot aici amintește și un teren agricol de 3,59 hectare. 

Oana Murariu deține două apartamente în Cluj-Napoca, ambele cumpărate în 2010 și respective 2016, de peste 64 mp și respectiv peste 44 mp. 

O casă de vacanță în Sânteju de Vale, Cluj, obținută prin succesiune în 2014, de 32,49 mp. 

O casă de locuit în Supuru de Jos, Satu Mare, obținută prin succesiune în 2012, de 70 mp. 

Amintește și un autoturism Dacia, din 1993, prin succesiune. Și un autoturism marca Toyota, an de fabricație 2008, cumpărat.

Nu notează în declarația de avere nici un fel de raporturi bancare, credite ori bani în conturi. 
Prin cabinetul de avocat, Oana Murariu a obținut un venit anual în valoare de 92886 lei.

Soțul Oanei Murariu, Mihai Florin Iepure, a obținut în calitate de medic resident chirurgie orală și maxilo-facială în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj un venit annual de 5.845 lei. 

La acesta se mai adaugă și indemnizația de ședință de 206 lei obținută în calitate de membru în Consiliul Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj.

Mihai Iepure amintește și un venit de 7920 lei, fără a nota și sursa venitului. 

Potrivit declarației de interese, Oana Murariu este membru în cadrul Fundației Gheorghe Munteanu Cluj-Napoca. 
Membru România 100 București.
Membru al Baroului Cluj. 

Pe poziția a două îl regăsim pe Viorel Băltărețu, un afacerist clujean. 

Acesta este manger general la Trend Furniture.

Băltărețu este și el membru Plus Cluj.

Practic USR Cluj nu a reușit să își impună un candidat eligibil pe lista alianței pentru Camera Deputaților.

„Am intrat în politică pentru că a venit timpul ca generația mea să se implice și să schimbe modul în care se face politică in Romania. În PLUS am găsit liderii care să mă inspire și colegii cu care pot face echipă”, notează Băltărețu.

Firma deținută de Băltrețu, Trend Furniture, furnizează mobilier pentru industria Horeca. Firma a avut în 2019 o cifră de afaceri de 2 677 696 lei și profit de 121.469 lei. Trend Furniture a derulat și afaceri cu instituțiile publice, precum Primăria Turda, Primăria Cluj-Napoca, Muzeul de Artă.

Contractele au avut valori mici și au fost obținute prin încredințare directă. Compania Trend Furniture a fost înfiinţată în anul 2003 şi este deţinută de în proporţie de 95% de Viorel Băltăreţu, restul de 5% aparţinând acţionarului Sabina Mariana Rekkers, soția bancherului Robert Rekkers. Băltărețu a lucrat pentru firme olandeze înaintre de a-și deschide propria firmă, tot cu sprijinul firmelor din Olanda. 

Deține, împreună cu familia, un număr de 5 terenuri intravilane în Cluj-Napoca, două obținute prin contract de vânzare-cumpărare, iar alte trei prin „donație”, cu suprafețe cuprinse între 310 mp și 4730 mp. Amintește un teren intravilan și în localitatea Blaj, obținut prin donație în 2016. 

Deține două apartamente în Cluj-Napoca, o casă de locuit în construcție și o altă casă de locuit în Blaj, obținută prin donație. 

Are în jur de 15 conturi și depozite bancare deschise, cu sume ce variază între 21.668,90 lei și 4.315,08 EUR.

Deține acțiuni sau părți sociale în mai multe companii, printre care BRD (cota parte 50/607 lei), SIF Crisana Banat (cotă parte 15.000/28.200 lei), Teend Furniture (95% cota participare/2.782.095 lei) ori OMV Petrom (278.191 cota participare/90.829 lei).

Amintește trei credite bancare, tote scadente în 2021, în valoare de 80.000 euro, de 30.250 lei și respectiv 1.000.000 lei. 

În calitate de manager la Trend Furniture a obținut un venit anual de 23.553 lei. 

Dividendele de la Trend Funiture au reprezentat un total anual de 502.204 lei. 
Dobânzi bancare în valoare de 5.500 lei. 

Este membru al filialei Plus Cluj, în cadrul Biroului Filialei Județene Plus Cluj, în calitate de responsabil cu strângerea de fonduri.

Este acționar la BRD/SIF Banat Crișana/OMV Petrom SA Bucuresti/Banca Transilvania SA Cluj-Napoca/Teraplast SA Bistrița.

Asociat în cadrul Fast Investors SA București și Trend Furniture SRL Cluj-Napoca. 
Membru în Asociația Romana de Educatie Speologică Cluj. 

Senat – Cristian Bordei 

Potrivit propriei prezentări în cadrul dezbaterei interne din USR+ Cluj din octombrie 2020, am aflat despre Cristian Bordei că are 53 ani, că este căsătorit, că are Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București, că are un master în comunicare internațională la UBB Cluj la Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Relații Internaționale și că acum este doctorand anul II, la UBB Cluj la Facultatea de Studii Europene, în domeniul relațiilor internaționale.

Tot în acea dezbatere, Bordei a spus despre el că activează de peste 20 de ani în domeniul managementului, comerțului internațional, petrochimiei, logisticii, electroenergeticii, oil & gas și industriei mobilei.

Cristian Bordei apare ca asociat la câteva firme din Cluj. Cu siguranță nu poate fi vorba de alt Cristian Bordei, din moment ce firmele sunt din Cluj. Nici una din firmele în care apare numele său nu a avut deloc succes. Sunt aproape toate pe pierdere.

Medikor Technology SRL, înființată în 2017, obiect de activitate comerț cu ridicata al produselor farmaceutice, a avut cifră de afaceri zero anul trecut, pierderi de 100 euro și zero angajați.

În firmă sunt trei asociați: Valer Ioan Tudorancea (40%), Cristian Bordei (30%) și Park Lae Weon (30%).

Inclutech SRL cu sediul în Baciu, județul Cluj este o altă firmă la care Cristian Bordei apare asociat. Firma a fost înființată în 2017, are ca obiect de activitate comerț cu ridicata al produselor din ceramică, sticlărie și produse de întreținere. Firma a avut în ultimii doi ani zero angajați, cifră de afaceri zero și pierderi de 758 euro în 2017 și 93 euro în 2018. Firma este deținută de Cristian Bordei (60%) și Victoria Bota (40%).

Tot în Baciu, funcționează și firma Inclutech Consulting, al cărei unic acționar este Cristian Bordei. Obiectul de activitate al firmei este studierea pieței și sondarea opiniei publice. Cifra de afaceri înregistrată în 2018 a fost de 1250 euro, iar profitul net a fost de 827 euro. Firma avea acum doi ani zero angajați.

Programul politic al numărului 1 pentru Senat este zero barat. În dezbaterea internă a vorbit câteva generalități.

Redăm mai jos prezentarea programului său politic cu care a candidat la Senat primul pe listă:

Ca și program politic am o viziune, am 15 obiective generale și am și o parte de focus personal, dar în centrul programului meu politic și al mandatului ar fi asigurarea legislației necesare pentru stimularea dezvoltării economice. Fără dezvoltarea economiei nu putem face nimic. Pentru asta e nevoie de câteva lucruri pe care le are programul meu: refacerea obiectivelor și mecanismelor democratice care au fost alterate de vechea guvernare ALDE – PSD, apoi eficientizarea funcționării statului și optimizarea la maxim a cheltuieilor sale și apoi asigurarea bazei legislative care să fie conectată cu oportunitățile și amenințările momentului din punct de vedere economic, să avem un stat proactiv care să încerce să profite la maxim de toate oportunitățile astfel încât să avem o dezvoltare economică cât mai puternică și să ne putem mări influența atât regional cât și în UE și în NATO.

Din păcate, declarația de avere a lui Cristian Bordei nu se regăsește pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, chiar dacă Bordei prezintă o activitate prodigioasă în management. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *