Editorial

Ciolacu spune “pas”, Orban plusează timid, Cioloş se încălzeşte

Scris de 87

Marele om politic, celebru de-acum după imaginea cu “caşcavalul” la vedere, pe numele său Marcel Ciolacu, a anunţat recent că nu îl interesează o candidatură la funcţia de preşedinte al României, peste 3 ani, în 2024, atunci când Klaus Iohannis îşi va încheia al doilea şi ultimul mandat de preşedinte.

Deşi mai sunt trei ani până la viitoarele alegeri prezidenţiale, timpul nu este deloc foarte lung pentru a lansa un candidat nou în această cursă, care să aibă şi minime şanse de câştig, şi nu doar să fie un alt nume pe o listă electorală. Este clar că cine va câştiga preşedinţia României în 2024, va avea şi guvernarea ţării, pentru că atunci vor fi şi alegeri parlamentare, iar noul preşedinte va desemna un prim ministru şi va influenţa decisiv noua majoritate. Deci partidul care îşi va dori să conducă ţara din 2024 încolo ar trebui să lucreze serios de pe acum la identificarea unui candidat şi pregătirea lui pentru marea bătălie de atunci.

Anunţul lui Marcel Ciolacu, pe de o parte, ar trebui salutat de către pesedişti, pentru că actualul preşedinte nu se avântă să candideze la cea mai importantă funcţie în stat doar pentru faptul că este şef de partid, după eroarea majoră făcută de Viorica Dăncilă, care a costat-o scump şi a făcut-o să iasă ruşinos din politică.

Pe de altă parte, ezitarea lui Marcel Ciolacu arată slăbiciune, în condiţiile în care liderii de partide mari trebuie să-şi asume nominalizarea pentru cele mai importante funcţii în stat, cea de preşedinte sau cea de prim-ministru. Reamintesc doar că Iliescu a fost şeful PDSR când a ajuns la Cotroceni, Emil Constantinescu a fost liderul CDR, Traian Băsescu a fost preşedintele PD, iar Klaus Iohannis liderul PNL. Există şi reversul medaliei, cei care pierd la prezidenţiale, ies urât din scenă. Am vorbit de Viorica Dăncilă, în aceeaşi categorie îi mai putem aminti pe Adrian Năstase şi Victor Ponta. Deci, şi riscurile sunt mari, la fel ca şi beneficiile.

La liberali, şeful partidului şi candidat anunţat pentru un nou mandat de preşedinte al PNL, Ludovic Orban s-a dovedit, tot recent, mult mai diplomat decât Marcel Ciolacu, a spus că este conştient că viitorul preşedinte al partidului va trebui să ia în calcul şi candidatura la funcţia supremă în stat, şi, evident, a urmat un “dar”, şi apoi placa cunoscută deja, că vor urma sondaje şi analize, pentru a selecta cel mai potrivit candidat la preşedinţie. Măcar Orban nu a dat bir cu fugiţii şi a rămas pe teren. Lucrurile nu sunt decise nici la PNL, unde Orban şi grupul celor care-l contestă duc un război pe tăcute dar destul de dur în acapararea de noi filiale şi noi lideri din teritoriu care să susţină o tabără sau alta.

Premierul Florin Cîţu care îşi joacă şi el cartea cum poate, a transmis în această săptămână o săgeată către Ludovic Orban şi a sa candidatură anunţată. Cîţu a spus, citez: “Oricare ar fi candidatul Partidului Naţional Liberal la preşedinţia din 2024 şansele să câştige vor fi foarte mici dacă nu avem o guvernare de succes.” Şi are dreptate, dacă stă la guvernare până în 2024, în vremurile tulburi pe care le trăim, PNL va avea o uzură serioasă, care va atârna ca o ghiulea de piciorul viitorului candidat la Cotroceni. Evident va depinde mult şi de ce adversar va avea candidatul PNL în turul doi şi cum se vor poziţiona celelalte partide care vor fi ieşit din joc după primul tur. Cine ştie, poate vom vedea alţi protagonişti în bătălia finală pentru preşedinţie în 2024. Poate Florin Cîţu, poate Dacian Cioloş, poate Vasile Dâncu, sau poate un alt candidat surpriză. Este cert că va fi un an electoral 2024 foarte interesant.  

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 17 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 1 day In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 1 day In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE