
A câta oară, oare, pensiile speciale sunt un subiect aprins de discuție în Guvern și în Parlament. Premierul Marcel Ciolacu îi „deranjează” pe parlamentarii care deja s-au îmbrăcat în bermude și îi cheamă la o ședință extraordinară pentru eliminarea pensiilor magistraților.
În acest sens, Ciolacu cheamă parlamentarii pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR.
”Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor (…) este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR”. ”Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a transmis, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Curtea Constituţională a admis parțial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă. că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.
CCR a comunicat, ca de fiecare dată, că pensile speciale ale magistraților sunt acordate într-un cadru legal și constituțional. Judecătorii CCR au decis că legea este constituțională în ansamblul ei, dar are și articole care încalcă Constituția. În aceste condiții, legea se va întoarce la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.
Raportu de respingere a președintelui CCR invocă „independența Justiției” pentru a respinge textele care prevedeau ca baza de calcul a pensiei de serviciu să fie media veniturilor întregii cariere și să nu mai fie actualizată conform veniturilor celor în activitate, iar vechimea viitorilor pensionari să fie de 25 de ani efectiv în magistratură.