Analiza

Cinematografele Primăriei, un business pe pierdere? Ce evenimente au avut loc anul trecut și cât a obținut administrația publică locală din închirierea lor

Cele două cinematografe care aparțin de Primăria Cluj-Napoca sunt folosite mai mult pentru proiecții de filme ale unor asociații și fundații care, de obicei, nu plătesc nimic pentru folosirea sălii. În schimb, administrația publică locală percepe taxă școlilor și grădinițelor care își organizează serbările în sălile celor două cinematografe. Anul trecut, activitățile din cele două cinematografe au adus încasări de 3.800 euro.

La Cinema Dacia și Cinema Mărăști au loc, anual, sute de proiecții de filme și diverse evenimente. Fie că vorbim de proiecții de filme în regim propriu, fie ale unor asociații și fundații, Primăria nu percepe taxe decât în cazuri excepționale. Este clar faptul că pentru autoritățile locale, cele două cinematografe nu sunt un business, ci mai degrabă două imobile în care se bagă mai mulți bani pentru întreținere, decât se câștigă.

La Cinema Dacia, au avut loc 85 de proiecții de filme în regim propriu și 25 de proiecții ale colaboratorilor. Din totalul proiecțiilor de filme ale colaboratorilor, pentru 22 din ele nu s-a perceput nicio taxă. Pentru cele trei filme pentru care s-a perceput taxă s-a încasat suma totală de 2.550 lei (TIFF a plătit anul trecut 2.000 lei pentru proiecții de film cu taxă, Napoca Film a plătit 400 lei pentru proiecția filmului “Răzbunarea Țigăncii”, iar Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei a plătit 150 lei pentru lansarea filmului documentar „The Hoia Baciu Forest – Truth or Legend”).

Printre ONG-urile și asociațiile care au închiriat gratuit Cinema Dacia se află Institutul Cultural German Cluj, Asociația Photo România, Institutul de Turcologie și Studii Central-Asiatice, Asociația Clujul de Altădată, Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, Step Dance Festival Cluj.

În afară de cele peste 100 de proiecții de filme, în Cinema Dacia au mai fost organizate anul trecut și 72 de evenimente: serbări ale copiilor de grădiniță, spectacole de teatru, folclor, dans, lansări de carte. Pentru toate aceste evenimente, Primăria a încasat peste 13.000 lei (aproximativ 2.800 euro). Dacă pentru proiecțiile de filme ale unor asociații și fundații, Primăria nu a perceput nicio taxă de închiriere a  cinematografului, pentru serbările grădinițelor s-a încasat o chirie între 125 și 750 lei.

La Cinema Mărăști, anul trecut, au avut loc 87 de proiecții de filme în regim propriu. Mare parte dintre acestea sunt filme de animație, pentru copii, vechi de câțiva ani, care au fost proiectate de mai multe ori, zile la rând. Pentru proiecțiile de filme ale colaboratorilor s-au încasat doar 2.000 lei, din partea TIFF. Celelalte asociații și fundații au folosit sala gratuit și au avut aproximativ 60 de proiecții de filme.   Printre asociațiile care au primit gratis sălile Cinema Mărăști se află Asociația Clujul de Altădată, Societatea Studenților Europeniști, British Council, dar și câteva grădinițe și școli.

Și la Cinema Mărăști au avut loc și alte evenimente, pe lângă proiecții. Sălile au fost închiriate cu sume  între 100 și 450 lei, iar suma totală obținută de Primărie a fost de 5.000 lei (puțin peste 1.000 euro). Aproape 85 de evenimente au avut loc, anul trecut, la Cinema Mărăști – concerte caritabile, serbări ale școlilor și grădinițelor, spectacole de teatru, stand-up comedy, discursuri motivaționale, dans etc.

Cele două cinematografe au fost reabilitate cu fonduri din bugetul local și au fost redate comunității. Cinema Dacia a fost redeschis în mai 2016, după ce ani la rând a fost în lucrări de modernizare, a căror valoare este de aproximativ 2,8 milioane lei. Cinema Mărăști a fost modernizat în 2011, valoarea totală a lucrărilor fiind de 2 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *