Din oras

Cinematografele clujene raman cam goale dupa TIFF

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a adunat, in acest an, un numar record de spectatori. Au fost 73.000 de platitori de bilete, aproape cat strange intr-un an intreg Cinematograful Florin Piersic.

TIFF 2015 a marcat un record in istoria celui mai mare festival de film din Romania. Cele 223 filme din 60 de tari selectionate la aceasta editie au avut parte de circa 400 de proiectii si au adus un numar record de peste 73.000 de platitori de bilete in salile de cinema.

Salile de cinema din oras raman, insa, cam goale dupa TIFF. Spre exemplu, Cinematograful Florin Piersic strange, tot anul, in jur de 90.000 de spectatori.

Fostul cinema Republica, in prezent Florin Piersic, este administrat de RADEF. Cinematograful este sustinut de studenti, spune managerul acestuia, Ioana Calin. Exceptand festivalurile de film (TIFF si Comedy Cluj), 8.000 de persoane frecventeaza, lunar, sala de cinema din Piata Mihai Viteazu. Mai putin in lunile de vara, atunci cand studentii sunt in vacanta. In general, sunt foarte cautate filmele comerciale, premierele si avanpemierele. Avantajul este ca, la Cinema Florin Piersic, poti viziona cele mai noi filme, insa la preturi mult mai mici decat in salile din mutiplexuri.

Un bilet pentru un film 2D este 10 lei, iar pentru filmele 3D platesti 15 lei. Cinematograful ofera in fiecare miercuri pret redus, pentru toti spectatorii. Astfel, un bilet la un film 2D costa 8 lei, in timp ce unul la un film 3D costa 10 lei.

Cinematograful Victoria, pozitionat in centrul orasului, este administrat de Asociatia Victoria Film, care are drept scop revigorarea salilor de cinematograf, sustinerea artei si culturii in tara si strainatate prin promovarea unor programe in domeniul social, cultural, invatamant, educatie, sanatate, turism, mediu si stimularea schimburilor culturale, educationale si artistice cu alte tari.

Cinematograful Victoria dispune de 283 locuri pe 2 nivele si face parte din reteaua EUROPACINEMAS. In 2014, veniturile Asociatiei Victoria Film in urma exploatarii salii de cinema au fost de 749.043 de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 671.567 de lei.

Un alt cinematograf din oras, Cinema Marasti, reuseste sa adune, zilnic, o medie de 40 de spectatori, asta cu toate ca vizionarile sunt gratuite. Cinematograful este administrat de Primaria Cluj-Napoca, iar aici ruleaza, in general, filme comerciale. Alteori sunt proiectate documentare, filme romanesti sau istorice, la solicitarea institutiilor de invatamant, in timp ce in weekenduri ruleaza desene animate.

Soarta cinematografului Arta din centrul orasului este si mai trista. Sala este inchisa, exceptand perioada festivalului de film si a catorva evenimente din restul anului. Arta este inchis deja de cativa ani, dupa un proces intre RADEF si proprietarul cladirii, Andrei Sebestyen. Familia Sebestyen a precizat, in repetate randuri, ca face eforturi pentru redeschiderea cinematografului, insa pana acum nu s-a intamplat acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *