Din oras

Cine vrea sa furnizeze piatra pentru 30 de milioane de lei Primariei Cluj-Napoca

Doua oferte se afla in evaluare pentru contractul de 6,7 milioane de euro scos la mezat de municipalitatea clujeana pentru piatra naturala si borduri. O firma din Maramures si una din judetul Prahova se bat pentru contractul gros de la Primaria Cluj-Napoca. Deocamdata se analizeaza ofertele tehnice, in perioada urmatoare se vor deschide si ofertele financiare.

CMC Monumental, una dintre firmele ofertante, este controlata de omul de afaceri Victor Florean. Inginer minier, a terminat Institutul Politehnic la Cluj-Napoca in 1985, iar din 1991 a infiintat firma CMC SRL din Carbunari, judetul Maramures, devenind unul dintre cei mai mari furnizori de piatra din tara. Piatra provenita de la Florean se poate vedea pe Bulevardul Eroilor, la Gara, la Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Piata Mare din Sibiu, Piata Unirii din Iasi si in multe alte locuri. De-a lungul anilor piatra lui Florean a fost implicata si in scandaluri: in 2009 firma Constructii Unu din Iasi a actionat CMC in judecata pentru proasta calitate a marfii furnizate acesteia, “care a acuzat faptul ca tona si jumatate de marmura primita de la Carbunari pentru a inlocui pardoseala din Catedrala Mitropolitana Iasi a fost in realitate calcar sedimentar”.
Un an mai tarziu, la Oradea presa remarca faptul ca pavelele folosite pentru modernizarea principalei artere pietonale a Oradiei au fost de proasta calitate.

Spre deosebire de CMC SRL, infiintat in 1991, si se ocupa de taierea si fasonarea pietrei, CMC Monumental, firma cu care Florean a participat la licitatie exista doar din 2013, se ocupa de “lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor”, iar asociat este Daniela Liliana Florean. Cifra de afaceri a societatii pentru 2013 a fost de 16,8 milioane de lei, iar profitul de 444.000 de lei. In acelasi an CMC SRL, unde asociat unic este Victor Florean, iar administrator Daniela Liliana Florean, a avut o cifra de afaceri de peste 8 milioane de lei si un profit de 124.000 de lei.

Celalalt ofertant care ravneste la contractul de 30 de milioane de lei al Primariei Cluj-Napoca este firma prahoveana Algabeth Com SRL, administrata de Gabriel Draghici. Asociat cu doi cetateni greci, Draghici conduce o companie cu o cifra de afaceri de peste 28 de milioane de lei si un profit de peste 4 milioane in 2013. Infiintata in 1997, societatea este membraa grupului de firme Stone Group International, cel mai mare grup de profil din Europa de Est.
 Algabeth Com a devenit sponsorul CSU Asesoft Ploiesti in mai 2013.

In urma procedurii de achizitie se va incheia un acord cadru pe o perioada de doi ani pentru „piatra naturala de pavare, normala, abnorma, calupuri din piatra naturala si borduri”. Criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut.

“Se va oferta piatra de granit/andezit in tonuri de gri (gri deschis pana la gri inchis) minim 4 nuante. Produsele ofertate trebuie sa fie noi si sa aiba durata de viata de minim 30 de ani. Pretul produselor va cuprinde si pretul de transport al acestora”, se arata in caietul de sarcini.

In ultimii ani achizitia de piatra cubica utilizata in refacerea strazilor devenite pietonale s-a facut de la firma din Targu Mures, Astor Com, despre care presa  nota ca era apropiata PDL. Astor Com a incasat de la Primaria Cluj-Napoca nu mai putin de 3 milioane de euro pentru livrare de piatra naturala si lucrari de intretinere. Numele patronului firmei, Petrica Sala, apare in dosarul de coruptie al fostului primar Sorin Apostu. Procurorii au retinut in rechizitoriu ca edilul se intalnea in cadru privat cu furnizorul de piatra al Primariei Cluj-Napoca.

O cantitate importanta de piatra cubica a fost recuperata si de pe santierul liniei de tramvai in 2013, de pe strada Oasului care a fost pavata cu astfel de piatra in perioada interbelica pe o lungime de doi kilometri. Reprezentantii Primariei spuneau atunci ca piatra va fi utilizata la pietonalizarea unor strazi.

Municipalitatea a anuntat ca va continua proiectul de modernizare a Pietei Unirii, in aceasta ce de-a doua etapa urmand sa fie inchisa circulatia pe latura vestica. Practic aceasta parte a pietei va fi pietonalizata si pavata, dupa modelul deja inceput in 2009.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version