In vizor

Cine sunt “curvele” din spatele falimentului Cluj Arena? Se știa din 2012 că trebuie plătit impozit pe clădire către bugetul Cluj-Napoca. Poate vorbim și despre deturnare de fonduri?

Acum mai bine de un an, fostul președinte al CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan o lua pe calea rușinii de a fi exclus din partid pe motive de, chipurile, indisciplină de partid. Adevăru-i că, în simplitatea sa, Mihai Seplecan ajunsese să-i încurce în interesele personale pe liderii PNL Cluj, care-l puseseră în funcție crezând că-i suficient de prost încât să scoată pentru ei din foc castanele fierbinți ale proastei lor gestionări a bunului public.

Seplecan n-a vrut să pună gunoaiele lui Boc în spațiul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, deși acesta l-a îmbiat, zicându-i că merg împreună la pușcărie dacă o fi să fie, “că are cine să le trimită chiftele”. Seplecan nu a vrut să încalce legea ținând RAADPP în continuare ca regie în subordinea CJ Cluj, ci ca direcție (așa cum îi cerea legea). La fel a vrut și cu Cluj Arena.

Numai că desființarea RAADPP și a celeilalte fabrici de sinecuri care căpușa Cluj Arena punea pe drumuri, sau obliga la salarii mult mai puțin generoase o serie de frecători de mentă din aripa PDL a noului PNL. Așa că s-au pus cu tunurile pe “nemernic”. Cel mai vehement a fost actualul președinte al CJ Cluj, de altfel și cel sub conducerea căruia s-a făcut artificiul ne-necesar al creării unui SA care să gestioneze Cluj Arena și care a dus în final la un tun de 3 milioane de euro dat bugetului local al municipiului Cluj-Napoca.

Probabil, înciudat că îi lasă oamenii pe drumuri, sau le reduce salarizarea din sinecuri, pe pagina sa publică de Facebook, Alin Tișe, senator PNL la acea vreme, nu-l scotea din „proxenet”, „analfabet” și alte insulte pe Seplecan (e drept, nu-l nominaliza, căci curajul avocățesc al lui Tișe nu mergea până acolo încât să-și asume să riște și un proces).

Cu toate acestea, la un an după imprecațiile acestea care nu-i fac deloc cinste lui Alin Tișe, acesta a ajuns la vorba lui Seplecan și a încheiat socotelile cu societatea Cluj Arena. Consiliul Judeţean a încetat asocierea cu Cluj Arena și a lăsat firma datoare vândută la municipalitate, netezind calea acesteia către faliment.

Mihai Seplecan propusese, încă din luna august 2015, intrarea în insolvenţă a societăţii Cluj Arena însă “voinţa politică” nu a fost unanimă la nivelul celor care făceau și desfăceau în PNL. Așacă Seplecan a fost zburat din PNL, dar societatea tot în faliment a ajuns.

Prin decizia nr. 55/24.11.2014 emisă de Curtea de Conturi a României s-a reţinut că în perioada 2011-2014, nu au fost calculate, declarate, înregistrate şi virate – taxa pe clădiri datorată pentru clădirile primite în administrare aparţinând domeniului privat al Judeţului Cluj, fiind diminuate astfel obligaţiile către bugetul local cu suma de 5.659.216 lei, din care 4.249.291 lei taxă pe clădiri şi 1.409.925 lei reprezentând majorări de întârziere aferente, – taxa datorată pentru terenurile primite în administrare aparţinând domeniului privat al Judeţului Cluj, fiind diminuate astfel obligaţiile către bugetul local cu suma de 148.439 lei, din care 111.773 lei – reprezintă taxă pe teren şi 36.666 lei reprezintă majorări de întârziere aferente.

În apărarea lor (mincinoasă, cum le stă bine unor politicieni), cei de la Cluj Arena (niște sinecuriști politici, să fim bine înțeleși), au suținut permanent, pe parcursul scandalului, că habar nu au avut de nimic cu privire la plata vreunui impozit și că era treaba primăriei să-i informeze că au obligații de plată. Așa că, numai prin adresa nr. 1490/24.09.2015, înregistrată la Consiliul Judeţean Cluj cu nr. 18072/24.09.2015, conducerea societăţii a comunicat faptul că Municipiul Cluj-Napoca, Direcţia de Impozite şi Taxe locale a emis titlul executoriu nr. 131.406/12.06.2015 prin care solicită achitarea sumei de 14.925.531 lei cu titlu de taxă pe clădiri şi taxă pe teren.

Numai ce să vezi: obligația de a plăti un impozit pe clădire către bugetul Cluj-Napoca fusese cuprins în nota de fundamentare a bugetului pe 2012! La câteva luni după înființarea Cluj Arena SA, Serviciul de Audit al Consiliului Județean Cluj efectua un control la Cluj Arena SA. În fond se schimbase conducerea și Horea Uioreanu, președintele penelist al CJ Cluj, vroia să-i găsească ceva bube lui Alin Tișe să le poată servi mass media locală. Indiferent de motive și motivații, cert este faptul că, în Raportul întocmit la data de 11.10.2012, citim la pagina 18 că:

“Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2012, prevede o pierdere de 1.288,49 mii lei. Neluând în calcul cheltuiala cu impozitul pe clădire, de 1.337,78 mii lei (conform notei de fundamentare a bugetului) s-a prevăzut un profit de…”.

Adică impozitul era trecut în contabilitate, dar nu s-a plătit? Să fie vorba și despre deturnare de fonduri în țeapa trasă de Cluj Arena SA bugetului municipiului Cluj-Napoca?

Chiar așa, cine sunt „curvele”, acum? Poate ne spun ceva procurorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *