Politica

Cine sunt, cu ce se ocupă și ce avere au cei PATRU LIBERALI care vor reprezenta Clujul în Camera Deputaților în perioada 2020 – 2024

PNL Cluj a câștigat patru mandate de deputat pentru legislatura 2020 – 2024. Doi dintre cei patru sunt la primul mandat (Radu Moisin și Sabin Sărmaș), iar ceilalți doi sunt la al doilea mandat (Sorin Moldovan și Cristina Burciu). În total, Clujul va avea 10 mandate pentru Camera Deputaților (PNL – 4 mandate, USR – 2 mandate, PSD – 2 mandate, UDMR – 1 mandat, AUR – 1 mandat).

RADU MOISIN

Este avocat și consilier local de mai mulți ani. Acum, odată cu plecarea sa în Camera Deputaților, va rămâne vacant locul său în Consiliul Local, urmând să fie ocupat de următorul liberal eligibil pe listele de la alegerile locale.

Timp de câteva luni, Radu Moisin a fost și primar interimar, în 2012, când Emil Boc a plecat la București pentru funcția de prim-ministru.

Are trei terenuri în intravilan: 2 în Cluj-Napoca (unul pe numele lui și unul pe numele soției) și 1 în Florești (aferent apartamentului), 3 apartamente (2 în Cluj-Napoca și unul în Florești). Mai deține și un Ford Mondeo, an fabricație 2005 și este în curs de dobândire (a încheiat un antecontract de vânzare cumpărare) un Mercedes C250.

În ceea ce privește banii, Moisin are un cont curent în valoare de 10.700 lei, unul în valoare de 9200 euro și fonduri de investiții în valoare de 40.400 lei.

Radu Moisin are acțiuni și părți sociale la Romgaz, Banca Transilvania (valoare 5700 lei), OMV Petrom (valoare 25.280 lei), Bavaria Dekor SRL (valoare 200 lei). A acordat un împrumut în valoare de 10.000 euro socrului său.

Liberalul clujean are și un credit bancar în valoare de peste 52.000 euro.

La capitolul venituri, a declarat salariul de consilier local în valoare de 13.140 lei/an, peste 181.500 lei/an din activități de avocatură și 242 lei din dividende la Banca Transilvania. Salariul soției, angajată la ANCOM București, a fost de 88.900 lei/an. Se adaugă și 18.800 lei din închirierea apartamentului din Florești plus 40.000 euro daruri de nuntă.

Radu Moisin deține Bavaria Dekor împreună cu Rodica Moisin, are ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management și a fost înființată în 2012. Radu Constantea, coleg de partid și consilier local, este administrator. Firma a avut cifră de afaceri zero în ultimii cinci ani și pierderi în fiecare an.

SABIN SĂRMAȘ

Este directorul Agenției pentru Digitalizarea României și antreprenor local. A fost și consilier local în mandatul 2012 – 2016 și în mandatul 2016 – 2020, pentru o perioadă de trei ani, după care a plecat la conducerea Agenției pentru Digitalizarea României. Este absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Deține un apartament achiziționat în 2007, cu suprafața de 60,31 mp. Nu menționează nici un teren pe numele său. Deține două motociclete: un Harley Davidson obținut prin concurs la emisiunea Cronica Cârcotașilor, an de fabricație 1997, precum și un Suzuki, cumpărat, an de fabricație 2013.

Nu menționează în declarația sa de avere nici un cont bancar curent, depozite bancare ori fonduri de pensii private, nu are datorii și nici credite bancare. Venitul anual obținut în calitate de consilier local la Primăria Cluj-Napoca este în sumă de 12045 lei. A mai declarat venituri obținute din închirierea unui apartament în valoare de 9600 lei.

Sărmaș este asociat la mai multe firme. În calitate de asociat la Cicada Technologies SRL, veniturile din dividende sunt în valoare de 96140 lei.

CICADA TECHNOLOGIES SRL, înființată în 2016, Cluj-Napoca, administrator Rus Andrei Bogdan. Obiectul de activitate vizează cercetarea-dezvoltarea în științe naturale și inginerie. Include cercetarea-dezvoltarea experimentala in stiinte naturale si inginerie, altele decat cercetarea si dezvoltarea experimentala biotehnologica; în stiinte naturale, inginerie si tehnologie, stiintele medicale, stiintele Agricole. În 2019, Cicada Technologies a realizat un profit de 60126 euro, la o cifră de afaceri de 370285 euro.

Potrivit declarației de interese, este asociat unic la SC Ubiquitous Technologies SRL – cu 20 părți sociale/valoare de 200 lei.

Ubiquitous Technologies, înființată în 2012, în Cluj-Napoca, administrator Sărmaș Maria Cornelia și Sabin Sărmaș în calitate de asociat. Obiectul de activitate vizează realizarea soft-ului la comanda (software orientat client). Aceasta clasa include activitatile de scriere (programare), modificare, testare si asistenta privind produsele software. Este asemenea inclusa scrierea de programe urmand indicatiile utilizatorilor (programe orientate pe client). Proiectarea structurii si continutului si/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea si implementa: sisteme software, aplicatii software, baze de date, pagini web, adaptarea software-ului potrivit cerintelor specifice, adica modificarea si configurarea unei aplicatii existente astfel incat devine compatibila si functionala, potrivit mediului sistemului informatic al clientului.

În 2019, firma nu a înregistrat profit, iar în 2018 a avut pierderi de 65 euro.

Este asociat la SC Aqua Trout SRL cu 6000 părți sociale/acțiuni/ valoare de 60000 lei.

Aqua Trout, înființată în 2009, în Runcul Salvei (Bistrița-Năsăud), administrator Sărmaș Maria Cornelia, asociat unic Sabin Ioan Sărmaș. Obiectul de activitate vizează acvacultura in ape dulci și include: cresterea pestelui in ape dulci, inclusiv a pestilor ornamentali de apa dulce, cresterea crustaceelor de apa dulce, a scoicilor bivalve si a altor moluste si animale acvatice, activitati ale creselor cu puiet de peste de apa dulce (incubatoare pentru icre de peste), precum și cresterea broastelor.

Firma a înregistrat consecutive pierderi: 2019 minus 457 euro; 2018 minus 468 euro.

În calitate de președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, funcție obținută politic, a încasat o indemnizație în valoare de 9734 lei.

SORIN MOLDOVAN

A reușit să prindă al doilea mandat consecutiv. Înainte să ajungă parlamentar, a fost manager marketing la Labracom Construct Oradea (firmă radiată, scoasă din selecții și care a fost deținută de Petrică Moldovan – tatăl deputatului), stagiar la Parlamentul European, subsecretar de stat la Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, consilier al ministrului Tineretului și Sportului. A mai deținut diverse funcții în fostul PDL, organizația de tineret.

Este absolvent al Universității Româno-Americane, Facultatea de Studii ale Integrării Economice Europene. Are și o diplomă de master obținută la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București și un curs de perfecționare în domeniul Relațiilor Internaționale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – Institutul Diplomatic Român.

Sorin Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării PDL funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Ce calităţi l-au recomandat? Aceleași ca și cele de acum: talentul lui tac-su de a face bani mulţi numai din afaceri cu statul şi relaţia acestuia suspect de apropiată cu co-preşedintele Vasile Blaga. Cu ajutorul relaţiilor, familia Moldovan și-a construit, în 8 ani cât a fost PDL pe cai mari la guvernare, un mic imperiu financiar din contracte grase de la stat.

Sorin Moldovan a luat cuvântul de 113 ori în plen, a adresat 253 de întrebări și interpelări, a avut 113 propuneri legislative inițiate, din care 30 au fost promulgate legi. A mai avut și 25 de moțiuni. Deși datele despre activitatea sa nu sunt tocmai „năucitoare” arată totuși că a muncit cât de cât, a adresat întrebări și spre deosebire de alți colegi mai leneși, el nu a încasat indemnizația tocmai degeaba.

A avut și un oarecare interes pentru problemele locale. Unul dintre proiectele inițiate de el a vizat trecerea terenurilor unde se va construi un spital monobloc de copii din proprietatea Universității de Medicină Veterinară în cea a Consiliului Județean.

În ceea ce privește averea, Sorin Moldovan nu are terenuri, dar are un apartament în București, un autoturism Audi A6, an fabricație 2015, ceasuri în valoare de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost achiziționate înainte să înceapă mandatul de deputat. Moldovan are 61.400 lei în conturi bancare. Are și un credit bancar în valoare de 29.400 lei, contractat în 2013.

Referitor la venituri, Moldovan a declarat 131.412 lei/an din indemnizația de parlamentar.

CRISTINA BURCIU

Și ea este la al doilea mandat, cu precizarea că primul mandat l-a dobândit pe listele PSD, dar în decembrie 2019 a părăsit partidul și a plecat în tabăra total opusă, și anume PNL.

Cristina Burciu este unul dintre cei mai lipsiți de inițiativă parlamentari din această legislatură. Cu toate acestea, a fost bine plătită lună de lună.

În patru ani, deputatul de Cluj a luat cuvântul în plen de doar 18 ori (din care 8 declarații politice), a avut 60 de declarații politice în scris și 140 de întrebări și interpelări. Burciu a avut 81 de propuneri legislative inițiate, din care 35 au fost promulgate legi. De precizat faptul că multe proiecte de lege sunt inițiate în grup. Cel mai probabil este și cazul său.

În scurtul bilanț al celor 4 ani de mandat, a mai notat și 1 moțiune.

Înainte să ajungă deputat, Cristina Burciu a fost director general intermiar pentru o perioadă de câteva luni și director economic timp de trei ani în cadrul Companiei de Apă Arieș Turda, șef de agenție în cadrul Intesa Sanpaolo Bank Turda. A mai ocupat și alte posturi în domeniul bancar.

În ceea ce privește averea, Cristina Burciu nu are nici terenuri, nici case sau apartamente. Deține un autoturism Hyundai Elantra, an fabricație 2011. La capitolul venituri, a declarat indemnizația de senator de 131.412 lei/an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *