Din oras

Cine sunt activistii de partid din Consiliile de Administratie, pentru care Primaria plateste lunar 15.000 de lei

Tinerii intra in politica nu pentru crezul lor intr-o ideologie de stanga sau de dreapta. Ei se inscriu mai nou in partide pentru a-si gasi mai usor un loc de munca. Dupa multi ani de lipit afise si sustinut campanii electorale o parte dintre tinerii membri de partid ajung fie angajati in mare parte la regiile subordonate primariilor, fie in Consiliile de Administratie. La fel se intampla si cu cei carora le-a trecut vremea in politica si ale caror venituri mai pot fi suplimentate cu cate o sinecura. Consiliile de Administratie ale RADP, RAT si CTP, subordonate Primariei Cluj-Napoca sunt pline pana la refuz de membri de partid care isi rotunjesc veniturile lunare cu cate o mie de lei fiecare. Pentru acestia Primaria condusa de Emil Boc cheltuie 15.000 de lei lunar.

Consiliul de Administratie a Regiei Autonome a Domeniului Public are in componenta numai persoane de sex masculin. Fiecare “barbat” din CA-ul RADP incaseaza lunar o mie de lei fara a face cel mai mic efort. Presedintele CA-ului RADP este, potrivit site-ului institutiei, Ioan Morocazan, fostul director general al RADP. In  2005 acesta si-a inceput activitatea in domeniu ca inginer in biroul de mecanizare si aprovizionare al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri. Dupa doi ani de activitate a ocupat in cadrul aceleiasi DRDP postul de sef de serviciu al biroului de aprovizionare, ulterior fiind propulsat pe scaunul de director tehnic de productie. Fiind cunoscut ca un simpatizant al PDL-ului, in anul 2009, fiindu-i propusa functia de director general al RADP, a parasit DRDP. Morocazan a fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie pana la inscaunarea lui Ion Pantelimon in 2014. Absolvent al Grupului Industrial Transporturi, Morocazan a primit atestatul de electromecanic auto. In urma cursurilor Universitatii Tehnice, presedintele CA-ului RADP a obtinut diploma de inginer in mecanica fina, iar odata ce a fost numit director in 2009 al RADP si-a obtinut certificatul de expert in achizitii publice. Studiile post-universitare le-a absolvit in urma cu trei ani in cadrul Universitatii Politehnice Timisoara si ale Facultatii de Inginerie Hunedoara cu specializarea metode moderne de constructie si intretinere a drumurilor.

Mircea Crisan este unul dintre cei 5 membrii ai CA-ului RADP. In 1999 acesta si-a inceput activitatea profesionala in Zalau in calitate de sef baza de receptie, inginer tehnolog cultura mare. In cariera profesionala a mai ocupat functia de sef de ferma pomicola, sef de sector in cadrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Cluj-Napoca, iar din 2011 ocupa functia de director in cadrul Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Cluj.

Nici vechii liberali nu lipsesc din CA-ul RADP. Sabin Sarmas membru PNL Cluj este un mare iubitor de parapantism si motociclism. Absolvent al UTCN cu diploma de inginer in telecomunicatii, acesta este administrator si asociat in doua societati comerciale, Aqua Trout si Ubitech care desfasoara activitati in domeniul dezvoltarii retelelor wirles.

Alexandru Coroian in prezent consilier judetean din partea PDL nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este cunoscut in lumea politica clujeana ca fiind “regele neincoronat al CA-urilor”. Acesta mai incaseaza pe langa retributia de o mie de lei de la RADP, ia si alte sume de la Cluj Innovation Park sau Regia Autonoma de Termoficare subordonata tot Primariei Cluj-Napoca.

Tanarul PDL-ist Ionut Pascalau, de profesie inginer proiectant a trecut in activitatea sa profesionala pe la Emerson, RAT si Colonia Cluj-Napoca Energie. Viorel Tepuse de profesie inginer electronist in telecomunicatii si tehnlogia constructiilor de masini este in prezent administrator al S.C. Karier JBS, firma specializata in constructii civile si activitati de plasare a  fortei de munca. Viorel Tepuse este cunoscut ca fiind un sustinator de baza al PNL-ului. 

Din Consiliul de Administratie al  Companiei de Transport Public fac parte Liviu Neag directorul CTP, Maria Macrea sefa organizaiei de femei a PSD Cluj, arhitectul Guttman Istvan, Vasile Rad care are si el afinitati politice, fiind membru in Biroul Permanent Municipal al PNL Cluj. Suciu Mihaela a candidat in 2012 la alegerile locale pe colegiul 6 la Camera Deputatilor din partea ARD. In prezent doamna Suciu este membra a organizatiei de femei PNL.

Regia de Termoficare primeste de la primarie subventii anuale peste 8 milioane de euro. Prin urmare este oarecum firesc ca pe lista membrilor din CA sa se regaseasca si unele persoane cu carnet de partid. Unul dintre ploiticienii care se bucura de locul caldut din CA-ul Termoficarii este Moldovan Ciprian Cosmin sustinator al PDL, manager si fost director Hidroserv.  Acesta a fost in Consiliul de Administratie al RADP pana de curand. Cocan Eugen de profesie inginer, a prezidat Comisia de Statut, Etica si Litigii a PDL Cluj. Inainte de a ocupa postul de la termoficare Cocan a fost in Consiliul de Administratie al CTP pana in 2013. Alaturi de acestia din CA-ul de la RAT se mai infrupta Orsolya-Enyko Marton, profesorul universitar, Vencel Iosif Csibi si consilierul judetean Alexandru Coroian.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *