Jos palaria

Cine și cum i-a convins pe romii din Cluj să meargă la vot – VIDEO

Organizațiile romilor din Transilvania au lansat, miercuri seara, un ghid al alegătorului rom pentru alegerile europarlamentare de duminică. Lansarea ghidului nu a avut loc oricum ci într-o atmosferă de sărbătoare cu muzică, grătare și dans, în curtea Primăriei din Gilău. Cel puțin pentru romii prezenți la eveniment, ghidul a avut deja efect – majoritatea au declarat că vor merge să voteze duminică pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor.

„Noi îl alegem pe ăla care îi stas, de bază, să ne ajute pe noi, nu pe altul. Eu am 9 copii, eu vreau să trăiască copiii mei”, a spus Vișchi Iuli, unul din romii prezenți la eveniment.

„Mă duc la vot cu toată plăcerea, să fie mai bine la țara asta și la copii”, a punctat Alexandru Țuca, un alt participant la lansarea ghidului.

ghid romi vot europarlamentare

Romii au învățat și faptul că nu trebuie să se lase influențați de nimeni în ceea ce privește votul.

„Noi toți trebuie să participăm la vot în data de 26 mai, fiecare să avem buletinul, să nu ne lăsăm influențați de niciun fel de partid. Dacă vine careva să ne spună ce să votăm sau să ne dea mită imediat trebuie să sunăm la 112. E important să mergem la vot pentru starea noastră, pentru o țară mai bună, pentru a fi și noi în rândul populației”, a declarat Dumitru Ion, unul din reprezentanții etniei rome din Gilău.

Ghidul alegătorului rom a fost realizat de organizațiile romilor din Transilvania.

„Organizațiile romilor din Transilvania au constatat necesitatea lansării Ghidului alegătorului rom pentru alegerile europarlamentare, în limbile română și romani, deoarece romii nu prea știu să voteze. Cu acest ghid am încercat să aplanăm greșelile de vot îi învățăm cum să voteze corect. Facem apel la romi să se prezinte în număr cât mai mare la vot, în 26 mai, și să voteze ce partid vor ei pentru Parlamentul European, cu speranța că cei aleși vor ajuta etnia romilor la nivel european. De asemenea, îi îndemnăm să voteze la referendumul pentru justiție, deoarece este important să avem o Românie dreaptă, fără corupți, cu o justiție fără discriminări”, a declarat Aurel Pascu, reprezentantul romilor din Transilvania.

Acest ghid a fost publicat și pentru persoanele care nu știu să scrie și să citească.

„Un element important la lansarea acestui ghid este faptul că încercăm prin acest ghid să ajutăm și persoanele care nu știu să citească prin existența unor poze în cadrul ghidului pentru a putea vota în mod legal. Noi așteptăm de la candidații la europarlamentare să reprezinte România să încerce să ajute etnia romilor prin demararea de proiecte, consultarea și aducerea la cunoștință a drepturilor cetățenilor europeni să știe și romii ce este Parlamentul European”, a afirmat Aurel Pascu.

30.000 de persoane de etnie romă sunt în Cluj și aproximativ 2 milioane în România.

Pentru lansarea Ghidului alegătorului rom, organizațiile romilor din Transilvania merită un Jos Pălăria!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *