Multe scoli clujene au in curte un chiosc alimentar de unde elevii si angajatii isi pot cumpara cate un corn, un covrig sau alte produse. Spatiile sunt inchiriate de obicei pentru un an, iar sumele patite catre scoli sau Primarie, in functie de proprietarul spatiului sunt de cateva sute de lei lunar.
In Liceul Gheorghe Sincai opereaza firma Tandarica Servicii SRL, care plateste 465 de lei pe luna chirie pentru chioscul alimentar. Este aceeasi societate care detine si gradinitele Tandarica si Scoala Elf, dar se ocupa si de catering. Cifra de afaceri a firmei detinute de Emanuela si Radu Pop s-a ridicat la peste 380.000 de lei si a inregistrat o pierdere de 23.000 de lei.
La Colegiul Edmond Nicolau, contractul de inchiriere s-a incheiat in decembrie anul trecut cu societatea Patipet Prodcom. Firma este proprietatea lui Carmen si Petre Baraian si a fost infiintata in 2007, avand ca obiect de activitate “Fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie”. Bilantul anului 2013 arata ca firma avea 15.000 de lei datorii.
Tot de familia Baraian se leaga si numele Patipet SRL, firma radiata, care in 2013 a avut o cifra de afaceri de 1,2 milioane de lei si o pierdere de aproape 24.000 de lei. Cu aceasta firma are Coleggiul George Baritiu un contract incheiat pentru un aparat automat de produse de patiserie in decembrie 2014, valabil un an. Chiria lunara platita este de 250 de lei.
Chioscul din liceul Lucian Blaga este inchiriat de Mararamax SRL cu 360 de lei pe luna. Contractul a fost incheiat in ianuarie 2015. Firma lui Florin Muresan, infiintata in 2001, se ocupa de “comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri, chioscuri si piete”. Firma a avut in 2013 o cifra de afaceri de 24.000 de lei si o pierdere de 1.000 de lei.
Olibom Invest SRL este firma care inchirieaza chioscul din incinta Liceului Pedagogic si plateste lunar 330 de lei. Firma Olgutei Cordos se ocupa cu “Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase”, iar in 2013 a avut o cifra de afaceri de peste 8.200 de lei si un profit de 1.500 de lei.
Chioscul alimentar de la scoala Ion Agarbiceanu este inchiriat de o firma care se ocupa de comert de textile. Estrella SRL plateste lunar 800 de lei chirie scolii. In 2013, la o cifra de afaceri de 164.000 de lei firma lui Cosmin Cotinghiu a avut o pierdere de 55.000 de lei.
La scoala Alexandru Vaida Voevod chioscul este inchiriat de Gabicom SRL, incepand cu luna ianuarie, iar chiria este de 280 de lei pe luna. Firma lui Valeria Bodea a incheiat anul 2013 pe plus, cu aproape 2.000 de lei, la o cifra de afaceri de peste 22.000 de lei.
La Liceul cu Program Sportiv SC Nadva Impex SRL plateste 70 de euro pe luna pentru chioscul alimentar. Maria si Dan Petrean au infiintat firma in 1994 si se ocupa de comert cu amanuntul de produse alimentare. La aproape 27.000 de lei cifra de afaceri, profitul inregistrat in 2013 a fost de 8.500 de lei.
Chioscul liceului Nicolae Balcescu este operat de Asociatia MTD After School in baza unui contract de comodat. Asociatia a fost infiintata in 2014 de catre Teodor, Teodora si Mariana Manasturean.
“Scop principal, de care sa beneficieze participantii la procesul educational (copiii de virsta timpurie, elevii, parintii, cadrele didactice si manageriale, personalul medical si cel tehnic din sistemul;educational extrascolar): promovarea dreptului copilului la educatie extrascolara, alternativa, diversa si deschisa, de cea mai buna calitate, incepand cu vârsta frageda; incurajarea educatiei permanente alternative, pentru adulti; III. promovarea educatiei libere, non-formale (in directia pregatirii pentru viata; educatie a atitudinilor si mentalitatilor, a conduitei in societate, in scoala, in familie; antrenarea capacitatilor tinerilor de a-si defini si delimita aspiratiile si necesitatile, de a inova, de a dobândi capacitatea de autogestiune, cu o buna integrare in viata sociala), prin si/ sau pentru: 1. promovarea persoanei libere, si a educatiei non-formale, deschisa si diversa; accesul la informare asupra educatiei timpurii si constientizarea importantei ei, incurajarea parteneriatelor si implicarea familiei si a comunitatii in acest sens; oferirea de consultanta in scopul dezvoltarii unor servicii integrate, de calitate, pentru copii si familii; sprijinirea educatiei permanente, nonformale si alternative, pentru adulti, prin
elaborarea si realizarea de programe sociale si educationale complexe; dezvoltarea potentialului uman al fiecarui cetatean pentru o viata sociala si economica activa, oferind in acest scop trasee si oportunitati educationale de alternativa, in special pentru tinerii si adultii aflati in circumstante dificile; elaborarea programelor educationale complexe”, se arata in Registrul National al ONG-urilor la descrierea Asociatiei.
La Liceul Anghel Saligny exista un chiosc construit in 2006 de SC Dany&Ali SRL, care plateste abonament anual la Primarie in valoare de 1.124 de lei. Firma ii apartine Mariei Dan si a inregistrat in 2013 o pierdere de 4.400 de lei la o cifra de afaceri de 10.000 de lei.
La liceul Avram Iancu exista o cantina inchiriata din noiembrie 2014 de SC Eleonor Impex SRL cu 1.301 euro pe luna. Firma de catering o are asociat unic pe Alexandra Balan, iar in 2013 a inregistrat un profit de 691 de lei la o cifra de afaceri de peste 600.000 de lei.
In 2008 Ministerul Sanatatii a publicat o lista cu alimente nerecomandate scolarilor,precum cele cu continut ridicat de zahar, sare sau grasimi, comercializarea acestora fiind interzisa in unitatile de invatamant.