In vizor

Cine ascunde adevărul? Un studiu arată că 9 școli din Cluj-Napoca au toaletă în curte. Inspectoratul Școlar contrazice situația

La începutul lunii au fost făcute publice o serie de statistici referitoare la condițiile în care învață elevii din județul Cluj. Datele respective fac referire la un raport prezentat în cadrul Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj. Potrivit documentului, 82 de unități de învățământ din județ au grup sanitar în exterior, din care 9 sunt din Cluj-Napoca. De asemenea, 68 de școli nu au acces la apă. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) spun însă că doar 5 școli din tot județul mai folosesc toaleta din curte.

„Unul dintre indicatorii cei mai des invocați pentru a descrie starea precară a infrastructurii din sistemul românesc de educație este cel privind unitățile de învățământ ce își desfășoară activitatea cu un grup sanitar în exterior. Astfel, în 2019, la nivelul județului Cluj, există 82 de asemenea unități de învățământ. Regăsim această situație inclusiv la nivelul orașului reședință de județ Cluj-Napoca, unde există 9 asemenea unități de învățământ. De asemenea, toate celelalte orașe din județ au măcar o școală într-o asemenea situație. Merită punctat aici faptul că această formă de inadecvare a clădirilor ce găzduiesc grădinițe, școli sau licee este o problemă răspândită atât în mediul urban, cât și rural. La nivelul județului Cluj, în anul 2019, există 68 de instituții de învățământ fără acces la apă sau care utilizează un puț forat fără a fi avizat de către DSP. Implicit, acest indicator surprinde nevoia urgentă de investiții în infrastructura de educație”, se arată în raportul citat.

Reprezentanții ISJ Cluj afirmă că au solicitat tuturor școlilor din județ să comunice situația referitoare la condițiile igienico-sanitare.

“Din informațiile solicitate și primite de la unitățile școlare din județ în cursul lunii mai 2020, privind grupurile sociale neconforme, ni se comunică de către acestea, că doar în 5 unități școlare problema nu este rezolvată. Aceste unități sunt:

– Grădiniţa cu Program Normal Strâmbu, unde sunt înscrişi 5 copii, iar distanţa până la grădiniţa din comună este mare şi părinţii nu agreează transportul acestora acolo.

– Școala Primară Agriș, unde sunt înscriși 8 copii, fiind vizată în perspectivă pentru relocare.

– Grădinița cu Program Normal Cetan cu 19 copii, unde lucrările de amenajare sunt în curs de desfășurare, situația fiind temporară.

– Școala Primară Bucea cu 16 copii înscriși, unde nu există apă curentă, dar este asigurată finanțarea pentru lucrări de aducțiune a apei, acestea urmând să înceapă.

– Școala Primară Boju cu 15 copii înscriși, unde nu există apă curentă, în perspectivă unitatea este vizată pentru relocare”, au transmis reprezentanții ISJ Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj.

Potrivit ISJ Cluj, în unele școli din mediul rural mai există într-adevăr toalete în curte, dar nu mai sunt folosite.

“În localitățile din mediul rural există grupuri sociale în curte, dar nu mai sunt folosite, amenajându-se altele în clădirile unităților de învățământ. Facem precizarea că cele care nu au fost demolate în mare parte au primit o altă destinație. Din chestionarul transmis școlilor nu rezultă că ar exista niciun grup social în curte pentru unitățile de învățământ din municipiul Cluj-Napoca. La fel se prezintă situația și în celelalte orașe și municipii din județul Cluj”, au precizat reprezentanții ISJ Cluj.

Oficialii din cadrul ISJ au mai arătat că mențiunea „68 de școli fără acces la apă în Cluj” se referă probabil la apă potabilă tratată, care provine de la o reţea publică autorizată. Acest lucru este posibil din cauză că multe localităţi din judeţ nu sunt conectate la o astfel de reţea. Comunităţile locale s-au racordat la diverse surse locale de apă pe care le folosesc (izvoare, fântâni cu hidrofor etc) de unde majoritatea unităților de învățământ beneficiază de apă curentă. Este posibil ca autorii raportului să se fi raportat și la sistemul de canalizare, care în mediul rural este aproape inexistent. Conform ISJ, unitățile școlare din mediul rural, care beneficiază de apă curentă, au amenajate fose septice pentru evacuarea apei uzate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *