Editorial

Cine are să vă mai plătească pensiile nesimţite şi primele pentru osânză? Rezultatele parţiale ale recensământului au scos la iveală cifre îngrijorătoare

Atât de mult s-au luptat politicienii români, indiferent de culoarea politică declarată verbal, să-i jupoaie cu taxe şi impozite pe românii care mai munceau în România, încât aceştia şi-au luat lumea în cap şi au plecat să-şi facă o viaţă normală în altă parte.

După Recensământ se văd rezultatele politicilor de cumetrie, ale imposturii fiscale din România. Taxele şi impozitele aplicate puţinilor „burjui” care se încăpăţânează să mai muncească în România nu vor mai putea susţine armata de curve (indiferent de sex) angajate în sinecuri politice, mitele salariale pentru bugetari, pensiile nesimţie pe care „sistemul” şi le-a acordat de-a lungul anilor, privilegiile fiscale acordate „capitaliştilor de cumetrie”, multinaţionalelor, toate hoţiile administrate bugetului public.

Am rămas prea puţini să mai ducem în cârcă atâta bogăţie bugetară.

Din păcate, vor plăti (şi vom plăti) preţul acestei fieste pe bani publici pensionarii oneşti –  cei fără privilegiul de a fi speciali – şi noi, cei care, vom mai ajunge în pensie. Că fuge pensia de noi cu viteza cu care politicienii îşi dau legi să ne oblige să crăpăm în muncă.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor încheiat la finalul lui iulie arată că suntem mai puţini cu un milion (pe hârtie, că noi credem că ciferele au fost „lucrate” din pix, să nu rămână fără „coledzi” şi bani de „furgăsit” politicienii) şi că, la 143 de pensionari, avem 100 de copii sub 15 ani. Asta înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii, atrage atenţia Tudorel Andrei, şeful Institutului Naţional de Statistică.

Citez: „Sunt pesimist în ce priveşte evoluţia demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”.

Acesta a adăugat, citând un raport ONU, că în afara României se află 4 milioane de români.

Una dintre tendinţele care se conturează în urma datelor adunate este aceea că oraşele-reşedinţă de judeţ îşi reduc populaţia, în timp ce creşte populaţia din judeţele limitrofe: „600.000 de locuinţe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicaţii, cum se poate întâmpla aşa ceva?” – s-a întrebat acesta retoric.

De parcă nu s-ar şti că Urbanismul de Cumetrie a fost, în ultimii 20 de ani (şi din ce în ce mai agresiv în ultimii 10), „motorul” bunăstării tuturor celor care au reuşit să devalizeze terenul intravilan de sub „industriile” antedecembriste, prin privatizări şi împroprietăriri oneroase?

PUZ-ul României, dezmembrat pe Unităţi Administrativ Teritoriale a fost de vânzare, aşa că şi l-au vândut. Ei de ei şi lor înşile. Suntem în situaţia în care avem cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Europa, dar şi o piaţă a chiriilor care creşte îngrijorător de la an la an. Sunt kilometri pătraţi de clădiri de birouri din care nu ştim ce se va alege acum când Pandemia i-a învăţat pe mulţi că e mai ieftin să se lucreze „de acasă”, sau „de pe o plajă”. Unde e conexiunea de internet, acolo este şi serviciul lor.

Şi avem câteva chestiuni care ar trebui să ne – şi mai ales să îi îngrijoreze, asta dacă mai sunt conştienţi cei care se joacă de-a guvernarea: România a devenit o mică Chină care s-a hrănit din beton şi oţel, construind otova, chestiune care, după doi ani de Pandemie şi un război în desfăşurare la graniţă, se cam termină din cauza scumpirilor inerente. Intrăm într-o bulă imobiliară, o criză de supraproducţie de halit beton şi oţel, care se va sparge din cauză că nu va mai avea cine să valorifice fizic.

Şi când zic fizic, mă gândesc şi la faptul că foarte mulţi tineri nu mai apucă, din cauza muncii „de acasă” să se mai întâlnească fizic cu alţi tineri. „Tinder”-ul nu va rezolva criza demografică.

Cu patru milioane de români în afara graniţelor, cu exodul elevilor merituoşi către învăţământ în străinătate, de unde nu-i văd să se mai întoarcă, nu ştiu cum vom rezolva problema demografică, problema „cine ne va mai plăti nouă pensiile”?

Ne place să fim minţiţi? Că din start şi cu acest Recensământ pornim de la o minciună. Citez: „Recensământul populaţiei s-a încheiat pe 31 iulie 2022, dată până la care s-au înregistrat 18,15 milioane de persoane”.

Acum urmează scoaterea din burtă (sau cum zic ei, de aceea nu mai amendează pe nimeni, că nu au pe cine amenda: „din documentele fiscale depuse de-a lungul anilor”), a următoarelor persoane: decedate sau emigrate permanent, pentru a furniza aleşilor neamului locuri în Primării, Consilii judeţene, Consilii locale, Parlamentul României, Pralamantul European şi alte instituţii pulblice.

Cum vă ziceam, Recensământul, așa mătrășit cum a fost, să nu-și piardă din privilegii și sinecuri politicienii noștri, ne arată că mulți om fi fost acum 32 de ani, dar rămânem tot mai puțini – și nu de la trai bun și respect al autorităților față de propriii cetățeni, ci că am avut parte de un exod al populației de nedescris pe timp de pace. Cel puțin 4 milioane de români, în putere, și-au luat lumea în cap și au plecat din România, lăsând în urmă birocrație, cumetrie, prime de osânză ale bugetarilor angajați cu pile, taxe și impozite fără cap, pensii nesimțite șamd.

La prima citire a datelor statistice, 10 localități din România și-au pierdut cel puțin 70% din populație în ultimele decenii, iar în peste 30 de localități, locuiesc cu 60-70% mai puțini oameni. În total, în peste 3.200 de așezări, populația s-a împuținat.

În rest, parafrazându-l pe Stalin, nu contează cine s-a recenzat, ci cine mătrăşelte datele din pix.