Reportaj

Cinci români întorși din Canada au deschis în Cluj o cafenea unde poți să bei un ceai sau cafea și să îți pictezi ceașca

Cum ar fi să ieși în oraș la un ceai sau o cafea și să ai posibilitatea de a-ți picta ceașca din care bei, apoi să o primești acasă? Ceramic Cafe este singurul local din Cluj care oferă acest serviciu, este un spațiu relaxant – cu efect terapeutic – unde oricine se poate transforma pentru câteva ore într-un artist. În cafeneaua atipică, clienții pictează liber pe cești și farfurii și modelează obiecte din lut. 

Cinci prieteni care au trăit câțiva ani în Canada s-au întors în țară cu un geamantan plin de idei. Rezultatul a fost Ceramic Cafe, un local situat pe strada Samuel Brassai, în care copiii și adulții se distrează pictând ceramică și modelând lut. Atmosfera e de familie deoarece cei cinci prieteni trec des pe la cafenea, se întrețin cu clienții și coordonează activitățile creative. Săptămânal au loc ateliere tematice de creație, dar în fiecare zi, între orele 14-20, clujenii pot intra să bea o cafea și să își picteze ceașca sau să modeleze figurine din lut. După ce te joci cu vopselele din atelier și pictezi un obiect alb din ceramică, rezultatul final este trimis la ars și peste aproximativ două săptămâni primești acasă farfuria sau ceașca. Le poți păstra drept suvenir sau poți face un cadou care are amprenta imaginației tale. 

Ideea s-a conturat în Montreal, în iernile reci, și are succes la Cluj

Am vizitat Ceramic Cafe într-o zi de vineri când locul era animat de un atelier de creație bilingv: în română și maghiară. Cei cinci parteneri în afacere vin dintr-o zonă multiculturală și asta se vede în atmosfera deschisă din cafenea și în serviciile oferite: ateliere de lectură ( cu povești în franceză și engleză), ateliere de arhitectură, ateliere de modelare lut și transfer de imagine- pentru copii și adulți.
Cristina Farcaș, unul din partenerii la proiectul deschizător de drumuri noi în Cluj pe nișa localurilor, ne-a povestit că în iernile foarte reci de la Montreal grupul lor de prieteni a pus bazele Ceramic Cafe. 

”Această idee ne-a venit în timp. Suntem aici pentru că propunem un concept nou. Ne-am gândit că acest concept ar fi interesant pentru că, pe lângă faptul că replicăm o atmosferă de cafenea, propunem foarte multe obiecte ceramice pe care aici le putem personaliza. Avem aceste obiecte ceramice care se numesc biscuit deoarece sunt arse o singură dată în cuptor, sunt obiectele albe de pe toate rafturile. Le putem personaliza folosind culorile noastre, pe care le avem în atelier. Iar în cadrul atelierelor de modelaj în lut, se creează obiecte diferite, cu tehnici diferite. În momentul acesta lucrăm ori cu un obiect finit sau putem crea propriul obiect” ne-a relatat Cristina Farcaș.

Au deschis cafeneaua de două luni și are un mare succes printre clujeni. Clienții vin și a doua oară și își aduc prietenii.

”Totul a fost făcut cu prieteni și sub coordonarea arhitectului Eliza Jurcă. Ne-am bazat foarte mult pe comunicare. Clientul vine, îi place și a doua oară aduce și un prieten. Mulți cunoșteau deja conceptul din alte țări și au fost fericiți să aibă ceva de genul acesta și la Cluj”, completează și soțul Cristinei.

ceramic cafe

Ce aduce nou pe piață Ceramic Cafe

În mai multe țări există deja acest tip de localuri, care pun accent mai mult pe latura creativă decât pe consumație. La Ceramic Cafe, în prețul obiectului de ceramică – cană sau farfurie – sunt incluse atât vopselele pe care le folosești, cât și procesul de ardere, finisare a obiectului. Practic, poți merge oricând, de luni până duminică, să bei un ceai alb, verde, ori de roibbos – au o gamă variată- și o cafea, și să îți pictezi ceașca cum dorești, apoi o vei primi după ce este prelucrată într-un cuptor special ca să se mențină vopselele. În incinta Ceramic Cafe se pot organiza și evenimente, ei sunt dornici să le găzduiască.

”Săptămânal sunt atelierele de joia și de vinerea la 18:30 care sunt cu artiști ceramici locali, iar sâmbăta după-amiza sunt atelierele de transfer de imagine, în care un desen pe o foaie A4 se poate transfera pe un obiect ceramic plat sau rotund pe exterior. Am avut și câteva ateliere de arhitectură cu Eliza Jurcă. Dorim să avem mai multe ateliere, dar e nevoie de timp ca să reușim să găsim persoanele potrivite pentru spațiul acesta. Ideea e să facem un hub creativ.

Lucrăm cu un prieten bun care vrea să facă niște ateliere de artă pentru corporatiști. Idea de bază la Ceramic Cafe e să petreci un timp în care faci altceva, ieși din mediul cu care ești obișnuit și te duci într-o zonă care ar fi bine să nu-ți fie familiară. Plus că la atelierele de lut, sentimentul de a-ți băga mâinile în lutul cu apă, de a-l modela, de a face ceva din nimic e extraordinar și oamenii simt asta”, spune Aurelian Farcaș.

Nu trebuie să fii artist ca să frecventezi Ceramic Cafe, e un loc pentru toată familia

Atmosfera din cafeneaua atipică atrage oameni de toate vârstele și nu trebuie să fii un artist ca să îți iasă bine un desen sau o figurină de lut. Mediul din atelier e sigur pentru copii deoarece toate vopselele sunt pe bază de apă și nu conțin plumb.

”Vopselele noi le importăm din State și sunt netoxice, foarte sigure pentru copii și pentru adulți. În plus, sunt culori pe bază de apă, care sunt foarte ușor de folosit în momentul în care pictăm. Obiectele ceramice vin cele mai multe din Austria”, ne-a explicat Cristina Farcaș. 

ceramic cafe

Toate obiectele din ceramică, expuse în cafenea și care își așteaptă clienții, sunt albe deoarece Ceramic Cafe și-a propus să se diferențieze de târgurile de ceramică tradițională, să nu fie confundat cu acestea.

”Ne-am dorit foarte tare să avem obiecte albe. În momentul în care vei avea un obiect alb în fața ta e mai simplu să îți lași imaginația să zboare. E ca o coală de hârtie. Nu trebuie să fii artist sau pictor, poți să te amuzi foarte bine. Foarte multe din modelele pe care le propunem sunt grafice, astfel încât, dacă nu știi să pictezi în profunzime, nu cunoști tehnici, poți să te limitezi la palete de culori care funcționează foarte bine împreună și intervenția ta să fie minimă. Că, uneori, cu o intervenție redusă s-ar putea să ai la final un obiect chiar mai frumos decât cel pe care se lucrează foarte mult. Minimalismul își are rostul lui”, a punctat Cristina.

Ea spune că oamenii se simt foarte bine la Ceramic Cafe, atât copiii cât și adulții. Copiii sunt atrași mai mult de modelajul în lut, decât de pictura pe căni. ”Organizăm petreceri pentru copii, teambildinguri pentru corporații, suntem deschiși la orice fel de propunere în zona asta a evenimentelor. Îndrăznesc să mă laud că evenimentele au fost totdeauna un succes pentru că e o atmosferă caldă, oamenii se simt foarte bine. Copiii pictează mai puțin pe căni, preferă figurinele sau formele unor căni care te duc în zona de poveste. Sunt atrași de figurine. Adulții pictează tot felul de obiecte, fie că discutăm despre farfurii, boluri, căni, plăci ceramice sau transferul de imagine”, a relatat Cristina Farcaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *