Din oras

Cimitirul Cordoș din Dâmbul Rotund a fost vandalizat: 30 de morminte au fost distruse

Scris de 357

Zeci de morminte, cruci și pietre funerare din cimitirul Cordoș din Dâmbul Rotund au fost vandalizate. Anunțul a fost făcut de o persoană care a ajuns în cimitir și a fost șocată de ceea ce a descoperit. 

Pozele postate pe grupul cartierului, Dâmbul Rotund Cartier Cluj-Napoca, i-a scandalizat și pe cei ceilalți vecini, mulți dintre ei acuzând faptul că administratorul cimitirului nu asigură și paza pentru ca astfel de incidente să nu aibă loc. 

Clar trebuie sa fie păzit ,e inadmisibil să se întâmple asta .Din cate contribuții se adună pentru întreținere, dar mare lucru nu se vede, ar putea asigura paza. Trebuie neapărat luate măsuri. Este o persoană care se ocupă de capelă. Eu chiar am să vorbesc și cu preotul din Cordoș! Să ne ferească Dumnezeu ce lume trăim!

Totodată, clujenii reclamă că nici pentru îngrijirea cimitirului administratorul nu își dă interesul prea tare. 

Este trist că nici față de.morți nu mai este respect! Paza unde este? Nu poți ajunge la mormânt din cauza ierbii înalte.

La câți bani se învârt și ce pretenții are domnul preot ar putea măcar să îl facă decent. Să curețe măcar mizeriile, nu sa dea vina pe enoriași. 

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere la IPJ Cluj care ne-a transmis că a fost deschis un dosar penal pentru profanare de morminte.

„La data de 27 mai a.c., în jurul orei 08.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi distrus mai multe monumente funerare dintr-un cimitir din Cluj-Napoca. Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că un număr de 30 de monumente funerare au fost distruse. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de morminte, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorilor și tragerea acestora la răspundere penală”, potrivit IPJ Cluj.

sursa foto: Facebook/Dambul Rotund Cartier Cluj-Napoca

Cimitirul Privat din Dâmbul Rotund a fost inaugurat în 2010 și este administrat de societatea Steaua Tăcerii. 

Dosar penal pentru PROFANARE DE MORMINTE în cazul cimitirului distrus din Cluj

IPJ Cluj a deschis un dosar penal pentru profanare de morminte, după ce 30 de morminte dintr-un cimitir din Cluj-Napoca au fost vandalizate.

Inspectoratul Județean de Poliție a fost sesizat și a deschis un dosar penal pentru profanarea de morminte. În acest moment se fac cercetări pentru identificarea făptașilor. 

Potrivit articolului 388 din Codul Penal, profanarea de morminte se pedespește cu închisoare de la 2 luni la 3 ani. „Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

„La data de 27 mai, în jurul orei 08.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi distrus mai multe monumente funerare dintr-un cimitir din Cluj-Napoca.

 

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că un număr de 30 de monumente funerare au fost distruse.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de morminte, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorilor și tragerea acestora la răspundere penală” – a transmis IPJ Cluj.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 1 hour In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 2 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 3 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 3 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 4 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 5 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 5 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 8 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE