Ciorile au schimbat total fata Cimitirului Central. Excrementele pasarilor murdaresc zilnic mormintele, iar mirosul este insuportabil. Oamenii care au rude inmormantate aici spun ca incercarea de curatare a locurilor de veci este in zadar – in fiecare zi trebuie sa o ia de la capat.
Pozele nu mai au nevoie de niciun fel de explicatie – situatia din Cimitirul Central e deplorabila. Autoritatile locale se spala, insa, pe maini de orice responsabilitate. Conform legii, cei obligati sa mentina mormintele curate sunt apartinatorii. Firma de salubritate angajata sa se ocupe de curatenia in cimitir e responsabila doar cu aleile dintre morminte.
“Este treaba apartinatorilor, noi nu avem voie sa ne atingem de morminte”, spune Sergiu Hosu, directorul Rosal.
Conform acestuia, in trecut au existat neintelegeri intre firma de salubritate si apartinatori, care au decis sa actioneze in instanta Rosal pentru ca muncitorii din cimitir ar fi taiat necorespunzator florile de pe morminte.
Ciorile, vechea problema a Clujului
De ani buni se cauta solutii pentru indepartarea ciorilor din zona centrala a orasului, dar pana acum nu s-a intamplat nimic concret.
In 2009, Primaria Cluj-Napoca a alocat suma de 40.000 de lei pentru actiunea de starpire a ciorilor de pe raza municipiului. Banii erau directionati catre Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, filiala Cluj, care urma sa achizitioneze cartuse cu alice pentru impuscarea pasarilor.
Municipalitatea a ajuns atunci la concluzia ca cele mai bune rezultate pentru a scapa de ciorile din municipiu au fost obtinute de vanatori si s-a decis ca vanarea ciorilor sa se faca pe toata durata anului. Ioan Mesesan, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Cluj, spunea, in 2009, ca in jur de 20.000 de ciori ar trebui impuscate in Cluj-Napoca.
Cu toate acestea, vanatorii de ciori nu au mai impuscat nicio pasare, pentru ca actiunea contravinea cu legea vanatorii.
„Actiunea nu a mai avut loc si nici nu o sa mai aiba loc nici pe viitor”, spun reprezentantii biroului Mass-media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.
Un cimitir cu renume
Cimitirul Central din Cluj-Napoca este vizitat anual de peste 2.000 de turisti, fiind considerat un adevarat muzeu in aer liber al Clujului. In 2011, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a propus ca Cimitirul Central din Cluj-Napoca sa intre in patrimoniul UNESCO.