Din oras

Cimitirul Central, ingropat in mizerie

Scris de 1,050

Ciorile au schimbat total fata Cimitirului Central. Excrementele pasarilor murdaresc zilnic mormintele, iar mirosul este insuportabil. Oamenii care au rude inmormantate aici spun ca incercarea de curatare a locurilor de veci este in zadar – in fiecare zi trebuie sa o ia de la capat.

Pozele nu mai au nevoie de niciun fel de explicatie – situatia din Cimitirul Central e deplorabila. Autoritatile locale se spala, insa, pe maini de orice responsabilitate. Conform legii, cei obligati sa mentina mormintele curate sunt apartinatorii. Firma de salubritate angajata sa se ocupe de curatenia in cimitir e responsabila doar cu aleile dintre morminte.

“Este treaba apartinatorilor, noi nu avem voie sa ne atingem de morminte”, spune Sergiu Hosu, directorul Rosal.

Conform acestuia, in trecut au existat neintelegeri intre firma de salubritate si apartinatori, care au decis sa actioneze in instanta Rosal pentru ca muncitorii din cimitir ar fi taiat necorespunzator florile de pe morminte.

Ciorile, vechea problema a Clujului

De ani buni se cauta solutii pentru indepartarea ciorilor din zona centrala a orasului, dar pana acum nu s-a intamplat nimic concret.

In 2009, Primaria Cluj-Napoca a alocat suma de 40.000 de lei pentru actiunea de starpire a ciorilor de pe  raza municipiului. Banii erau directionati catre Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, filiala Cluj, care urma sa achizitioneze cartuse cu alice pentru impuscarea pasarilor.

Municipalitatea a ajuns atunci la concluzia ca cele mai bune rezultate pentru a scapa de ciorile din municipiu au fost obtinute de vanatori si s-a decis ca vanarea ciorilor sa se faca pe toata durata anului. Ioan Mesesan, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Cluj, spunea, in 2009, ca in jur de 20.000 de ciori ar trebui impuscate in Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, vanatorii de ciori nu au mai impuscat nicio pasare, pentru ca actiunea contravinea cu legea vanatorii.

“Actiunea nu a mai avut loc si nici nu o sa mai aiba loc nici pe viitor”, spun reprezentantii biroului Mass-media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Un cimitir cu renume

Cimitirul Central din Cluj-Napoca este vizitat anual de peste 2.000 de turisti, fiind considerat un adevarat muzeu in aer liber al Clujului. In 2011, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a propus ca Cimitirul Central din Cluj-Napoca  sa intre in patrimoniul UNESCO.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 mins In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 1 hour In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 2 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 3 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 3 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 5 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 5 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 5 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE