Din oras

Ciceo: ”Avioanele poluează fonic mai puțin decât traficul din centrul Clujului”

Clujenii sunt nemulțumiți de zgomotul aeronavelor care decolează zilnic de pe Aerpoportul Internațional Avram Iancu Cluj. Directorul Aeroportului David Ciceo afirmă însă că deține toate avizele de mediu, iar aeroportul ocupă locul trei în tipul poluării fonice după traficul de la orele de vârf și după CFR.

”Ne preocupă foarte mult acest aspect. Noi avem toate avizele de mediu, s-au făcut măsurători. Din punct de vede al poluării fonice suntem pe locul trei după poluarea fonică la ore de vârf în centrul Clujului și după CFR. Dorim în continuare să luăm măsuri. Noile aeronave sunt mult mai puțin zgomotoase. În 20-30 de ani vor fi înlocuite toate aceste aeronave. De asemenea, odată cu extinderea pistei la 3500 de metri când vor decola peste oraș va fi la o înălțime mult mai mare și zgomotul mult atenuat. Pista de 3500 de metri rezolvă o problemă foarte bine în ceea ce privește zgomotul. Depindem și de intensitatea vântului. După o anumită intensitate trebuie să decoleze cu vântul în față. Depindem de activitatea aeronavelor militare de la Câmpia Turzii. Depindem de asemenea, de câte aeronave vin sau decolează. ROMATSA se ocupă cu controlul și dirijarea aeronavelor, iar rutele aeronavelor sunt stabilite de către controlorii de trafic”, consideră David Ciceo.

Grupul de lucru civic ”Nu ne mai zburați somnul” a realizat o monitorizare a zborurilor în perioada 1 iunie 2019 – 30 noiembrie 2019, analizând intervalul de noapte (23-07), urmarind fiecare decolare de pe Aeroport, din punctul de vedere al direcției de zbor. În intervalul de 6 luni precizat mai sus, au fost operate cel puțin 1282 decolări de noapte între orele 23:00-07:00, 91.5% din ele trecând peste Cluj-Napoca. Acest grup afirmă că valoarea aprobată de Agenția pentru Protecția Mediului în Planul de măsuri pentru reducerea zgomotului, în vigoare în acest moment este de 10%. De asemenea, potrivit grupului civic, condițiile meteo permiteau decolarea spre est, pentru a ocoli orașul.

Citește și:

Clujenilor le zboară somnul – 1200 decolări de noapte, deasupra orașului, în 6 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *