Analiza

Chiriile s-au scumpit din nou la Cluj: 260 euro o garsonieră, 400 euro 2 camere, 500 euro 3 camere

Scris de 201

Starea de urgență din martie 2020 a indus un șoc puternic și pe piața imobiliară clujeană, în special în domeniul chiriilor. Munca de acasă și studiile online au scăzut foarte mult cererea, iar prețurile, astronomice înainte, au revenit, pentru o vreme, cu picioarele pe pământ. Piața însă și-a revenit rapid și și-a reluat creșterea.

Potrivit celui mai recent raport statistic realizat de analizeimobiliare.ro, cu toate că lucrul de la distanță (sau hibrid) se menține pe piața muncii, cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, în prezent, la un nivel mai ridicat comparativ cu anul anterior.

„Majorări ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Cluj-Napoca (+27%), Constanța (+21%), Iași (+9%) și, respectiv, București (+4%)”, precizează specialiștii analizeimobiliare.ro.

Pe cea mai mare platformă de anunțuri imobiliare, în trimestrul trei al acestui an (iulie-septembrie), au existat 13 000 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat în Cluj-Napoca, în timp ce, comparativ cu perioada similară a anului trecut, oferta de apartamente și case disponibile pentru închiriere a fost mai scăzută cu 19% (până la 4.240 de oferte).

Cel mai probabil, din cauza scăderii de până acum a prețurilor, proprietarii și-au retras imobilele de pe piață, preferând să stea cu ele neînchiriate, în stare de conservare, până când chiriile se vor scumpi din nou. Iar numărul scăzut de oferte și cererea în creștere duce acum exact la ceea ce așteptau proprietarii: la majorarea prețurilor.

În Cluj-Napoca, numărul de noi proprietăți de închiriat scoase pe piață a scăzut, în ultimul trimestru, cu 23%, nu pentru că investitorii ar cumpăra mai puține apartamente în scopul închirierii, ci fiindcă aceștia consideră, în momentul de față, că randamentul închirierii este prea scăzut. Cu alte cuvinte, nu merită să închirieze ieftin un apartament cumpărat foarte scump.

Ce e considerat însă „ieftin” la Cluj, e scump în alte orașe. Raportul cerere și ofertă, care guvernează piața imobiliară, a dus Clujul în topul celor mai scumpe chirii din țară (așa cum ne obișnuisem, de altfel, de dinainte de pandemie):

„Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,7 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creștere cu 3,2% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Bucureștiul (cu o medie de 7,6 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2,4%), Capitala fiind urmată de Iași (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 2,1%), la egalitate cu Brașov (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,3%), apoi de Constanța (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,3%), Timișoara (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,2%), Craiova (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,5%), Sibiu (5,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,8%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,5%).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 270 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 570 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 260 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 400 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 500 de euro pe lună pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, și, respectiv, la 300 de euro pentru una tricamerală”, notează specialiștii analizeimobiliare.ro.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 14 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 16 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 16 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE