Analiza

Chiar a pierdut Dragnea filialele din Transilvania?

Este foarte important răspunsul la această întrebare, deoarece votul lui Bădălău de la Giurgiu care a obținut peste 80% la parlamentare este egal cu cel al lui Nicolae Moldovan de la Bistrița, Gabriel Zetea de la Maramureș, Ioan Mang de la Bihor, sau Gabriel Horia Nasra de la Cluj, în ciuda rezultatelor modeste și foarte modeste la orice tip de alegeri din ultimii 10 ani.

Discuția pornește de modul în care s-a interpretat public ceea ce a declarat vineri preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Acesta a susținut că este nevoie de organizarea ”rapidă” a unei şedinţe CExN , săptămâna viitoare, pentru a se stabili prin vot dacă partidul „este pe ideea dnei Firea sau nu”.

Rapid, cei care au reevalat-o pozitiv pe Gabriela Firea (ceea ce spune multe despre gradul de aversitate față de Liviu Dragnea), s-au grăbit să anunțe că Ardealul a trecut de partea acesteia.

Chiar a trecut?

Mai ales că sună aproape la fel cu declarația de sâmbătă a vicepreşedintelui PSD Gabriel Zetea. Acesta la finalul ședinței cu liderii organizaţiilor PSD din Transilvania, a scris pe pagina sa de Facebook că filialele din Ardeal îi solicită preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, convocarea unei şedinţe a CExN pentru „a clarifica eventualele nemulţumiri” din partid.

Dacă citim atent ce a scris Zetea pe pagina sa de Facebook, dincolo de dublul limbaj, adică de stilul caracteristic din partid, răzbate un puternic revanșardism față de marginalizarea la care filialele din Ardeal au fost supuse din 2014 încoace, foamea după privilegiile pe care cel care va conduce PSD în continuare le va putea acorda, dar și spaima față de ce se va întâmpla dacă nu se poziționează corect în acest cel mai dramatic conflict din PSD. Reușește Dragnea să aducă amnistia, sau reușesc procurorii să-l încalțe?

„Am avut în această după amiază o întâlnire cu colegii din PSD din Transilvania. Am discutat câteva ore, fiecare cu argumentele sale, despre direcţia în care trebuie să se îndrepte pe termen scurt şi mediu Partidul Social Democrat. M-am bucurat enorm să văd că părerile coincid în cele mai multe privinţe şi am stabilit că începând de astăzi vom vorbi între noi, membrii PSD din Transilvania, mult mai des şi vom avea poziţii unitare atunci când se va vorbi despre viitorul nostru”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD şi preşedinte PSD Maramureş.

În plus, potrivit acestuia, organizaţiile judeţene PSD din Ardeal susţin „fără rezerve” Guvernul. Adică pe Viorica Dăncilă și pe Carmen Dan. Adică pe Liviu Dragnea.

„Susţinem fără rezerve Guvernul PSD-ALDE şi aplicarea în continuare a Programului de Guvernare. Toate atacurile şi disensiunile publice între membrii PSD cu funcţii de conducere de la Bucureşti trebuie să înceteze rapid pentru a ne concentra pe rezultatele guvernării şi pentru a ne putea ţine de cuvântul dat românilor în 2016. Cerem preşedintelui Liviu Dragnea convocarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe (sau a câte şedinţe este nevoie) a Comitetului Executiv Naţional pentru a clarifica eventualele nemulţumiri a unor colegi. PSD este un partid democratic unde fiecare are dreptul să îşi exprime liber punctul de vedere dar ne dorim să auzim nemulţumirile în cadrul şedinţelor statutare ale partidului şi nu în mass media”, a precizat Zetea.

Plus, cei care s-au grăbit să dea Ardealul de partea lui Dragnea au uitat să spună ce-a mai zis Mang când a fost întrebat dacă propune ca Gabriela Firea să fie sancționată în PSD dacă va continua cu declaraţiile publice critice. Acesta a răspuns afirmativ.

„Nu numai dna Firea, oricine. Dacă discuţia are loc în partid şi majoritatea decide că nu se urmează acea cale, discuţia trebuie să înceteze pentru un membru care vrea să rămână în partid, într-o situaţie în care cel mai important lucru este să ne realizăm programul de guvernare. Dacă vom discuta doar despre noi, în loc să muncim, să ne facem treaba, nu am făcut nimic”, a precizat liderul PSD Bihor.

În atare situație, noi, cei de pe margine trebuie să stăm și să așteptăm să-și recapete curajul cei din PSD – că, deocamdată este așa o teamă în interior încât nici unul dintre așa-zișii lideri de provincie nu au curajul să deschidă gura și să-și asume ceva, mai ales împotriva lui Dragnea. Că, cităm: ”s-a mai scăpat unul și altul” și apoi ”au fost rași de Dragnea”.

Așa că se face zgomot pentru un beneficiu de etapă: îmărțirea puterii în partid – s-a ajuns la concluzia că puterea discreționară în mâna unui singur om le dăunează grav celorlalți satrapi din partid.

În sprijinul afirmației vine și îndulcirea (dacă se poate pune așa) tonului Gabrielei Firea. Aceasta a transmis vineri că nu se află în fruntea niciunei răzmerițe, dar că se va alătura oricărei inițiative pentru „modernizarea” PSD și că Liviu Dragnea a oferit primele 3 locuri de pe lista pentru europarlamentare „la cel puțin 30 de colegi”.

„Dovada cea mai bună a faptului că am dreptate este modul în care Liviu Dragnea a înțeles să răspundă la acuzațiile pe care i le-am adus. În loc să creeze cadrul unei dezbateri deschise și principiale în partid, a găsit de cuviință să-i convoace la sediul central pe liderii de organizații, unul câte unul, sau în grupuri mici, după afinități și, sub pretextul unor discuții referitoare la organizarea referendumului, să încerce să-i intimideze sau, după caz, să-i fidelizeze, cu amenințări mai mult sau mai puțin voalate, sau cu promisiuni mai mult sau mai puțin iluzorii. Doar din informațiile pe care le am eu, a oferit primele 3 locuri pe lista de la europarlamentare la cel puțin 30 de colegi!”, a spus aceasta.

Suntem ca într-o ”Scrisoare pierdută”: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”…

UPDATE: Potrivit lui Horia Nasra, președintele PSD Cluj, convocarea unui CExN al partidului: “Este util”.

„Am participat şi eu la această întâlnire, al cărei mesaj s-a referit la unitatea partidului şi la continuara programului de guvernare. Mă bucur că suntem continuatorii unei tradiţii social democrate în partid de păstrare a unui limbaj decent, a unui respect reciproc între colegi şi a unui comportament de bun simţ, atât în interiorul partidului, cât şi în exteriorul partidului. (…) Cred că este util (n.red CExN-ul). Reuniunea despre care vorbim a fost o reuniune de bun simţ, iar eu îi apreciez pe solegii mei pentru faptul că sunt decenţi în comunicare, pentru că promovează respectul reciproc, moderaţia, echilibrul. De altfel, respectul reciproc, moderaţia, decenţa, toate acestea sunt caracteristice tradiţiei social- democrate din Ardeal, reprezentată de Iosif Jumanca şi Ionuţ Fluieraş”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Horia Nasra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *