Din oras

Cheltuim milioane de lei pe arbori, iar acestia mor la scurt timp. Teii de pe Eroilor se usuca la un an dupa ce au fost replantati

In urma cu un an, Primaria Cluj-Napoca cheltuia 200.000 de euro pentru a inlocui arborii si arbustii din centrul Clujului. La nici un an de la inlocuirea lor, teii de pe Bulevardul Eroilor incep sa se usuce. Anual se cheltuie la Cluj-Napoca milioane de lei pentru ca orasul sa fie inverzit, insa in multe cazuri, arborii nu au viata lunga.

Mai multi tei de pe Bulevardul Eroilor sunt deja uscati, chiar daca, in urma cu mai putin de un an, arborii din centrul Clujului au fost inlocuiti. Primaria clujeana a cheltuit 200.000 de euro, la finalul anului trecut, pentru a achizitiona tei si platani, pentru a fi plantati in Piata Unirii si pe Bulevardul Eroilor. In acelasi contract, au fost cumparati si 3.000 de arbusti, pentru a fi plantati pe Calea Turzii.

Primaria clujeana cheltuie sume foarte mari de bani pentru replantarea arborilor, insa se pare ca acestia nu au nicio sansa sa supravietuiasca. In 2007, pe Bulevardul Eroilor s-au plantat 50 de tei italieni, insa de-a lungul timpului acestia s-au uscat. De asemenea, in Piata Unirii au fost plantati zece platani, despre care peisagistii au avertizat de la bun inceput ca nu au o viata lunga.

In acelasi timp, pe mai multe strazi din centrul orasului, firmele care se ocupa de modernizarea acestora planteaza arbusti. Specialistii in Horticultura sunt de parere ca perioada este potrivita, insa multi dintre acesti arbori mor foarte repede, deoarece radacina nu are destul spatiu sa se dezvolte.

“Poate la suprafata sa fie de un metru pe un metru, nu asta este problema. Problema este spatiul pentru radacina. Daca este plantat intr-o cuva de beton, asa cum s-a intamplat cu platanii din Piata Unirii, acolo avem o problema. Chiar daca, aparent, au spatiu, daca traiesc intr-o cuva de beton, categoric nu vor rezista. Perioada de plantare este optima: toamna sau primavara, inainte de pornirea vegetatiei”, explica Adrian Zaharia, specialist in Horticultura si profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

La randul sau, Vasile Cristea, fostul director al Gradinii Botanice din Cluj-Napoca, avertizeaza asupra faptului ca puietii trebuie sa fie scosi cu bol de pamant, pentru a nu se usca.

“Daca sunt scosi numai cu radacini si au stat o saptamana-doua in aer uscat, este un risc sa nu se prinda”, spune el.

De plantarea arborilor pe arterele modernizate din centrul Clujului se ocupa societatile care deruleaza lucrarile de asfaltare. Potrivit reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca, in total vor fi plantati, pana in primavara, peste 400 de arbori pe strazile Avram Iancu, Motilor si Memorandumului.

O alta achizitie lansata de institutie in luna seprembrie a acestui an se refera la plantarea a peste 200.000 de arbori si arbusti, pe bulevardele principale din oras. Valoarea contractului este estimat la 2,2 milioane de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *