Din oras

Cetățenii, vinovați pentru dezastrul colectării selective. Nemții ar fi avut nevoie de 10 ani pentru a pune pe roate acest program

Colectarea selectivă a deșeurilor încă este un dezastru, deși au trecut două luni de la demararea programului. Firmele de salubritate sunt amendate, chiar amenințate cu rezilierea contractelor, gunoaiele se aruncă la grămadă și sunt ridicate tot așa de către muncitorii firmelor de salubritate. Conducerea orașului face aluzii cum că pe la alții a fost nevoie de 10 ani până când acest program a început să meargă ca pe roate.

Sticla este amestecată cu plasticul, hârtia cu deșeurile menajere, gunoiul este ridicat de muncitori și pus la grămadă. Cam așa se derulează colectarea selectivă în multe zone din oraș. Nici una din părțile implicate în acest proces nu își face treaba corespunzător. Conducerea Primăriei încearcă să mai dreagă busuiocul și spune că stă cu biciul pe firmele de salubritate, dar susține și că cetățenii ar avea partea lor de vină.

„Acesta este un proces complex care este de durată. Din păcate mai avem probleme în implementarea acestui proces, lucrăm la acest lucru, amendăm firmele de salubritate, dar aceasta nu este neapărat o soluție. Contorizăm și avem în vedere inclusiv rezilierea contractelor cu aceste firme de salubritate.Vreau să vă spun că Germania a avut nevoie de 5-10 ani să implementeze acest proces de colectare selectivă. Este un procedeu complex. Noi dacă discutăm cu firmele de salubritate ne spun că este în regulă și că vor ridica deșeurile, dar dacă merg cu mașinile și găsesc în zonă și găsesc că la sticlă este și gunoi menajer, noi trebuie să mergem la noi la rampă, să dăm jos gunoiul, să îl mai selectăm o dată, deci este un cumul de factori aici. Dar în principal problema este a găsi soluțiile optime pentru a putea colecta gunoiul la timp.Dacă se amestecă menajer și cu sticlă și plastic atunci este foarte complicat pentru firmă. În străinătate dacă nu ai făcut colectarea selectivă nu îți ridică gunoiul, îl lasă acolo până când îl colectezi așa cum trebuie”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local.

Cu toate că procesul de colectare selectivă se face foarte prost, tarifele pentru gunoi au crescut, pe motiv că firmele de salubritate au fost nevoite să se doteze cu utilaje și mașini în plus. Așadar, cetățenii plătesc degeaba tarife majorate?

„Creșterea tarifelor propuse, de la 7,18 lei/pers cu TVA, (tarif  aprobat prin HCL 1026/2017), la 9,88 lei/pers cu TVA, respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenții economic se datorează:

Creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrefianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe 4 fracții. În prezent sunt în medie 2 containere de 1,1 mc detinate colectării fracției umede. Prin implementarea colectării pe 4 fracții, punctele de colectare vor trebui să fie dotate cu 4 containere, 3 pentru reciclabil și unul pentru fracția umedă. Lipsa spațiului nu permite menținerea a 2 containere pentru fracția umedă, ceea ce duce la necesitatea măririi frecvenței de colectare.

Creșterii cheltuielilor materiale datorită necesității dotării punctelor gospodărești cu pubele/containere.

Creșterii cheltuielilor cu munca vie datorită modificărilor legislative care prevăd salariul minim pe economie și a necesarului de personal cauzat de mărirea frecvenței de colectare.

Includerii taxei pe economia circulară impusă de OUG 74/2018”, se arată în referatul care a stat la baza hotărârii de Consiliu local care a fost aprobată în 23 aprilie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version