De cartier

Cetățenii, „martorii” unei inițiative legislative. Străzile Borhanci și Brâncuși se extind cu reclamă post-electorală

Două străzi din Cluj-Napoca, Brâncuși și Borhanci, se extind cu o inițiativă legislativă și cu multă gargară. Mai nou, în capitala Ardealului, depunerea unei inițiative legislative de către un deputat reprezintă un motiv de mândrie. Mândria inițiativelor merge într-atât de departe încât, Sorin Moldovan a mobilizat câțiva penelei pentru a împrăștia pliante prin cartierul din zona Borhanci spre a-și face publică propunerea privind extinderea străzilor Constantin Brâncuși-Borhanciului, străzi ce se lărgesc –  din vorbe – de ani de zile. Prin urmare, nu ne mai lăudăm cu rezultate, ci doar cu propuneri.

Încă o dată, unii deputați clujeni demonstrează că funcționează doar în aceeași logică a campaniei electorale. Astfel, cetățenii sunt puși în situația de a urmări de pe margine cum problemele cu care se confruntă zilnic sunt proiectate într-un viitor tot mai incert, într-o perfectă logică mesianică.

Localnicii din zona Borhanci așteaptă mai bine de 4 ani construirea unui sens giratoriu și extinderea străzii Brâncuși. 

„Martorii” inițiativei legislative

Ei bine, tema extinderii acestor două străzi avansează vertiginos în spațiul virtual, fiind susținută de către primar și ecoul-său Dan Tarcea. Dar întrucât lărgirea propriu-zisă este departe de a fi soluționată în vreun fel, deputatul clujean Sorin Moldovan, al cărui „unchi” nu este nimeni altul decât Vasile Blaga, pare să fi prins pomana pe care ți-o poate aduce reclama. Iată de ce, în acest scop a și decis depunerea unei inițiative legislative pentru transmiterea unor terenuri din domeniul statului în cel al Primăriei Cluj-Napoca în vederea supralărgirii străzilor Constantin Brâncuși și Borhanci. Acesta este un proiect pe care clujenii îl solicită încă de acum 4 ani, dar Primăria s-a plâns mereu că nu deține teren. La începutul acestui an, la solicitarea Primăriei pentru transferul terenului, Guvernul a dat un răspuns negativ. Parcelele de teren necesare realizării proiectului aparțin Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

După încercările eșuate ale Primăriei, mai vine o încercare din partea deputatului PNL, Sorin Moldovan. 

Până aici, toate bune. Apreciem maxim propunerea înaintată de tânărul liberal:

CITEȘTE ȘI: RUȘINE! Steluța Cătăniciu este singurul deputat din Cluj care a refuzat să semneze o propunere de lege a unui coleg din Opoziție. Practic o doare în cot că orașul celor care au trimis-o în Parlament se sufocă din cauza traficului

Hiba stă însă în reclama pe care a înțeles să o facă Sorin Moldovan pe seama unei initiative ce este departe încă de faza sa finală. Pesemne că acesta s-a inspirat enorm din activitatea virtuală prodigioasă a edilului clujean, Emil Boc, prezent în spațiul online dar care continuă să refuze cetățenilor audiența. 

Rezultatele se lasă așteptate, dar campania electorală continuă

În acest sens, pentru a-și spori capitalul de imagine, tânărul liberal clujean, Sorin Moldovan, nu s-a limitat doar la depunerea unei propuneri legislative, ci a lansat și o acțiune de informare a cetățenilor în privința acestei mega-reușite. 

Nu în fiecare zi un deputat clujean depune o inițiativă legilsativă!

Despre parcursul legislativ nu are rost să discutăm. Despre rezultate, nici atât. Însemnat rămâne faptul că Sorin Moldovan îi ia drept „martori” pe cetățenii din zona Borhanci: a fost depusă o inițiativă legislativă.

Această realizare merită propovăduită. 

Un alt aspect însemnat vizează construcțiile din această zonă blocată: aici, în Borhanci, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, construi-va cel mai semeț Spital Monobloc. 

Sincronizarea dintre membrii Partidului Național Liberal este de-a dreptul de invidiat: încă din februarie 2019 Păunel Tișe susținea public că în zona Borhanci, sufocată de trafic și incompetență, va realiza demararea construcției Spitalului Monobloc.

CITEȘTE ȘIPe locul defunctului proiect Casarom din Borhanci, Tișe vrea Spital Monobloc de Pediatrie. Speră să fie gata în 2 ani, ca și Cluj Arena, construită în perioada când Boc era premier

Terenul viitorului spital are acces la străzile Borhanci și Sopor, blocate din cauza traficului, dar va avea legături şi cu Centura Vâlcele-Apahida și cu Centura Metropolitană a Clujului, inexistentă. 

La o distanță de aproape 6 luni, deputatul clujean Sorin Moldovan i-a luat pe localnicii de aici drept „martori” în privința inițiativei legislative pe care a depus-o. 

Când se vor concretiza aceste proiecte? În viitor. 

La începutul acestui an, municipalitatea clujeană a primit un răspuns negativ din partea Executivului în privința transferului terenului aparținând USAMV în proprietatea municipalității.

În aprilie 2019, ecoul-lui-boc Dan Ștefan Tarcea, susținea că proiectul este „în așteptare”:

“Sensul giratoriu de la Borhanci este în așteptare. Noi suntem pregătiți și vom face, odată cu proiectarea centurii metropolitane, și proiectarea lărgirii străzii Brâncuși până la strada Lăcrămioarelor. Din nefericire pentru noi, cu toată deschiderea pe care am avut-o de la USAMV, nu pot să ne predea terenul fiind o stațiune de cercetare și este nevoie de o lege specială care trebuie votată de Parlament, apoi Guvernul trebuie să mai dea o decizie să treacă în proprietatea noastră acest teren. 

Nu poate fi expropriat acest teren, din păcate, dacă putea fi expropriat lucrurile erau deja rezolvate. Noi am înaintat către Guvern mai multe adrese în care ne-au răspuns că este nevoie de această lege specială. Sper să fie votat în Parlament pentru a putea rezolva aglomerația care astăzi este în Borhanci”, a declarat Dan Tarcea, la un post de radio local, în aprilie 2019.

Cu consecvență, din spatele unui „microfon prietenos”, Emil Boc se lăuda cu lărgirea intersecției Brâncuși-Borhanci. USAMV ar fi urmat să cedeze Primăriei aproape un hectar de teren, dar numai ulterior, specialiștii municipalității au constatat că terenul nu este al USAMV, universitatea având doar un drept de administrare. 

 

sursa foto: sorinmoldovan/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *