Unul dintre motivele pentru care Clujul a pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 constă în problemele de incluziune socială. Primăria a ”demarat” un proiect de subvenționare a chiriei care funcționează doar pe hârtie. Cetățenii care au venit să reclame procedura birocratică anevoioasă, în sedința de Consiliu local de ieri, au fost agresați verbal și trimiși la plimbare. Mai mult, Emil Boc a pasat responsabilitatea privind subvenționarea chiriilor pentru locuitorii de pe strada Cantonului (Pata Rât) în cârca ONG-urilor și s-a spălat pe mâini, după ce a agresat-o verbal pe Enikő Vincze, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, pe care a acuzat-o de ”demagogie”.
O ședință ”ordinară” cu decizii importante
În urma ședinței ordinare a Consiliului Local din 01 08 2018, pot fi formulate câteva observații:
Cetățenii care vin să-și spună păsul, să-și rezolve problemele sau măcar să le aducă la cunoștința primarului (pentru că funcționarii municipalității nu prea știu de realitatea din teren) sunt nevoiți să se înscrie, conform Regulamentului, pentru luarea de cuvânt.
Aceștia, adică cetățenii d e r â n d, pot vorbi la finalul ședinței.
Până atunci însă, sunt nevoiți să asiste la blatul politic care durează cam 2 ore.
Bunăoară, ieri au fost aprobate PUD-uri și PUZ-uri pentru construirea diverselor imobile cu spații pentru birouri și alte minuni din categoria ”urbanizare agresivă”. De asemenea, au fost majorate tarifele pentru agentul termic, s-au alocat 2.7 mil de euro pentru RADP (statie tratare levigat) și au fost majorate tarifele pentru biletele și abonamentele pentru transportul public în comun (CTP).
Până la urmă, toate acestea au fost aprobate prin consensul și cu ajutorul consilierilor locali: dacă unii dintre aceștia ar reprezenta cu adevărat ”opoziția”, atunci, cu siguranță, unele hotărâri foarte scumpe (scumpe, la propriu) pentru clujeni, nu ar fi trecut.
Dar, orice găselniță și apucătură a directorilor de regii și companii de stat trec cu ușurință de masa amorfă a consilierilor locali. Câteva discuții în contradictoriu, de fațadă, câteva glumițe și replici prietenoase – la aceasta se rezumă jocul ”opoziției” în Cluj-Napoca.
Cetățenii care nu contează – ultimii serviți
Câțiva cetățeni de pe strada Cantonului (Pata Rât) au venit să reclame disfuncționalitatea proiectului de subvenționare a chiriei.
”Oamenii care muncesc de pe Cantonului sunt vizaţi de acest proiect. Am văzut acolo mulţi oameni serioşi, care muncesc. Cei care au copii mai mulţi vor avea o subvenţie mai mare, o decontare mai mare din chirie, până la 100%”, declara Emil Boc în ianuarie 2018.
După ce a alocat 1 mil. de euro pentru acest program, acesta nu prea funcționează.
Mai mult: problemele reale semnalate de cetățeni nu contează în ochii edilului clujean. Fie că aceste probleme se referă la gunoiul din zonă sau la procedura birocratică privind acordarea subvenției pentru chirie.
Emil Boc i-a recomandat profesorului universitar Enikő Vincze, care venise să susțină cauza acestor cetățeni, să se implice mai mult și în mod concret pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cei din zona Pata Rât.
Boc a acuzat-o pe Enikő Vincze de ”demagogie”.
click foto pentru imagine completă
Boc: ”Ajutați-i, ca să-i putem ajuta”.
Vincze: ”Să le fac buletin de Cluj?”
Boc: ”Da, ajutați-i să-și facă”.
Vincze: ”Eu? Și dumneavoastră ce faceți?”
Boc: ”Aș vrea să faceți mai mult și să vorbiți mai puțin. (…). Este ipocrizie din partea dumneavoastră și demagogie”.
Merită menționat faptul că domnul Boc nici nu-și prea lasă preopinenții să vorbească.
Pentru aceeași problemă a subvențiilor de chirie s-a prezentat și Albert Lăcătuș, cetățeanul care a fost evacuat împreună cu familia – cu tot cu 3 copii – de către Primăria Cluj-Napoca, din spațiul unde au locuit peste 20 de ani.
Acesta a intrat în programul de subvenționare a chiriei, dar a mărturisit că nici un proprietar nu închiriază locuințe când aude de Primăria Cluj-Napoca și subvenții. Programul există, dar nu funcționează.
Puteți urmări mai jos modul în care abordează autoritățile, adică primarul Emil BOC, problema integrării sociale a cetățenilor aflați în risc de marginalizare.
Problemele acestor cetățeni sunt lăsate la urmă, la coada listei, iar cei care vin să critice programele-fantomă ale municipalității – chiar dacă sunt profesori universitari – sunt acuzați de ”demagogie”.
CITEȘTE ȘI: Criterii discriminatorii la atribuirea locuințelor sociale. Primăria Cluj-Napoca ignoră sentițele instanței