Din oras

Cetățean revoltat că a cumpărat “pâine cu viermi”, purtat pe drumuri între autorități

Magazinele din Cluj continuă să ofere ”delicatese” cetățenilor pofticioși. După ce în cartierul Mărăști a început să fie comercializate brânzeturi cu mucegai românesc (aici), iată că, până și în ”pâinea cea de toate zilele” consumatorii află tot mai multe surprize. Se poate consuma o asemenea pâine? Protecția Consumatorilor Cluj a plimbat un cetățean de bună credință la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. Aici, pâinea cu un conținut dubios nu a trezit suspiciuni. Cine reprezintă cauza cetățenilor? Și cine este responsabil pentru sănătatea publică a cetățenilor? Poți sesiza o problemă care ține de siguranța alimentară și să rămâi cu buza umflată? În Cluj, se practică. 

”Nu am mai avut cum să mănânc pâinea. Eu stau în cartierul Zorilor, cumpăr adeseori pâine de la magazinul La Casa. Am rupt un colț din pâine și… nu am mai putut mânca. Pâinea este proaspătă, dar o parte din ea a rămas necoaptă. Colțul ăsta de pâine are o mizerie în ea –  nu îmi dau seama dacă e vierme sau o fi altceva. Probabil nu se cerne, se aruncă din saci făina, nu știu care e problema, dar pare a fi un vierme. Dar, sincer, mi-e greață. Chiar nu mai știi ce să mănânci. Cumpăr mereu același fel de pâine. Dar după cazul ăsta, chiar nu mai știu”, relatează Traian Bolboaca.

Acesta s-a adresat Comisariatului Protecției Consumatorilor Cluj, situat pe strada Năvodari. De aici, clujeanul a fost trimis la DSVSA Cluj. Competența Protecției Consumatorilor este limitată. Sunt necesare probe de laborator. 

Aici lucrurile s-au împotmolit nițel. Pâinea pe care a adus-o pentru analiză a fost luată de un specialist, care după ce a studiat puțin speța a constatat că nu ar fi vorba de viermi, pâinea ar conține ”ceva” de natură vegetală care nu prezintă un pericol pentru sănătate. Mai pe șleau fie spus, Traian Bolboaca a fost trimis la plimbare, nici o sesizare/plângere nu a fost înregistrată. Cetățeanul a plecat nedumerit și consternat de absurdul situației.

 

Un răspuns răspicat, prin urmare, lipsește: se poate consuma o pâine prezentată în imaginea de mai sus?

”Bucata respectivă de pâine a fost examinată de către specialistul nostru din laborator, inclusiv la microscop. S-a stabilit că era vorba de fibre vegetale, nicidecum de viermi. Specialiștii noștri, inclusiv profesorul-șef de laborator, au avut o discuție cu cetățeanul care a semnalat cazul și situația s-a clarificat. 

Vor urma verificări. Dar pe proba respectivă, pe care am avut-o astăzi spre examinare, nu este vorba de viermi, ci de niște fibre. Am examinat bucata de pâine prin toate metodele pe care le avem la îndemână și pe care le impune legislația. Pâinea se poate consuma, în momentul de față nu avem suspiciuni, dar nici certitudini, cum că ar fi o problemă. Din punct de vedere al siguranței alimentare, pe proba respectivă nu există nici o problemă. Oricum, unitatea respectivă se află în atenția noastră”, a declarat directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu. Acesta a apreciat gestul cetățeanului.

Conform reprezentanților DSVSA Cluj, Traian Bolboacă nu ar fi vrut să facă o sesizare în acest sens. Dar cu toate acestea, procedurile au fost respectate. Adică specialiștii din laborator au examinat, conform metodelor specifice, proba respectivă (bucata de pâine).

”Doamna care a ieșit din laborator mi-a spus că nu prea are ce să facă în acest caz, deoarece am venit doar cu o bucată de pâine într-o pungă. Eu m-am adresat tocmai pentru a lămuri situația. Tot n-am înțeles: bine, nu este vorba de viermi, să spunem. Dar cum rămâne cu mizeria ”vegetală” pe care am găsit-o în pâine? Este ceva cel puțin grețos. 

Eu i-am predat doamnei bucata de pâine și am așteptat după ușă. Când s-a întors, aceasta mi-a arătat că nu ar fi probleme. Atâta mi-a spus”, susține Traian Bolboacă. 

Prin urmare, pâinea nu prezintă nici un pericol pentru consumatori. 

Până la urmă, responsabilitatea pare să le revină exclusiv consumatorilor. 

Sau cititorilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *