Din oras

Cerul Romaniei a luat foc joi seara. Care este explicatia fenomenului?

Romanii din toate colturile tarii au umplut joi seara Facebook-ul si Instagramul cu fotografii ale unui cer aprins in culori neobisnuite. Din Bacau la Bucuresti, din Brasov la Cluj, toata lumea a facut poze cu aparate profesioniste sau, mai simplu, cu telefonul si toti s-au minunat de frumusetea uluitoare a norilor in lumina apusului. Explicatia sta in fenomene meteorologice obisnuite, spun specialistii. 

Un tanar clujean a postat o imagine uluitoare surprinsa ieri la Bacau, in nuante calde de galben. 

Foto: Matei Plesa

„Niciodata nu am mai vazut un cer ca acesta”, a scris el pe Facebook, iar o prietena a apreciat ca ar putea fi vorba de poluare. 

La Cluj, norii au avut o tenta de roz, potrivit fotografiei postata de o clujeanca. 

Foto: Renate Roca Rozenberg.

„Clujeni, iesiti din casa sa vedeti un cer superb!”, a scris ea. 

Postarea a fost urmata de un val de alte imagini ale splendorii de pe cer. 

Foto: Cristina Muresan. 

Imagini neobisnuite au fost suprprinse si in Floresti, si in alte zone ale tarii. 

Dincolo de glumele despre sfarsitul lumii sau superstitiile despre prevestirea unor schimbari care au circulat pe retelele de socializare, specialistii spun ca „minunea” e cauzata de fenomene cat se poate de naturale. 

„Asemenea coloristici apar in functie de inclinatia pamantului si reflexia norilor, mai ales la apus si la rasarit. Trebuie sa se ajunga la un anumit unghi si o anumita grosime a norului si atunci apar astfel de jocuri de culori. Din cate stiu, nu s-au anuntat nici un fel de nori poluanti sau furtuni de nisip de prin Sahara ca sa aduca astfel de particule. Se mai intampla asa ceva, sa vina nisip si atunci sa apara coloristica asta galbena. In principiu, deocamdata nu ar fi date ca ar fi asa ceva”, a precizat pentru Ziar de Cluj Narcis Maier, meteorolog in cadrul Centrului Meteorologic Transilvania Nord. 

Specialistul spune ca asemenea spectacol ceresc nu e dictat de anotimp, fiind conditionat doar de inclinatia pamantului fata de soare si de tipul de nor. 

„Iarna unghiul este mai mic, vara este mai mare. Nu e ceva periculos, asta e sigur. De obicei, asa ceva se mai intampla atunci cand se apropie un front. Acum tocmai asteptam un front atmosferic rece, care sa intre undeva de maine, n-ar fi exclus ca tipul de nor si coloristica sa anunte cu 24-48 de ore inainte venirea acestui front rece. Este emisa deja o avertizare cu cod portocaliu pentru Nord-Vestul Romaniei, mai ales pentru zona Maramuresului, a Muntilor Apuseni. E cod galben in tot Nord-Vestul, deci inseamna ca toata aceasta coloristica a fost un indicator pentru tot ce se va intampla in aceasta noapte”, a conchis Maier.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version