
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se lăuda că „din 8 mai 2024 cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov vor putea obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces”. Doar că procesul nu e chiar așa digitalizat. De fapt, pentru obținerea acestui act în format digital cetățenii trebuie să se deplaseze la ghișeu cu dosarul cu acte.
HotNews.ro a accesat HUB-ul de servicii IT publice al Ministerului de Interne pentru a verifica modul în care oamenii pot cere eliberarea online a certificatelor de naștere sau deces.

Cum nu am regăsit acest serviciu, au solicitat MAI să explice cum pot mai exact să obțină în format electronic cele două acte de stare civilă.
„În prezent, persoana, pentru a obține un certificat de stare civilă, naştere sau deces, se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poştă electronică, dar şi în format fizic, printat pe un formular securizat
Ministerul subliniază că „dat fiind faptul că extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, se realizează etapizat, întrucât în etapa inițiată la data de 8 mai 2024 a fost realizată punerea în funcțiune a platformei în care operează ofiţerii de stare civilă, în cadrul sistemului informatic integrat, este necesară prezența cetățeanului/aparținătorului, la oficul de stare civilă în scopul obținerii certificatului de naştere/deces”.
Dacă cererile se fac, încă, fizic, toată activitatea de înregistrare a evenimentelor de stare civilă naştere sau deces se realizează doar în sistem digital în acest sistem informatic, mai spune ministerul.
„La momentul actual, timpul de aşteptare, în scopul înregistrării şi obținerii unui certificat de naştere sau deces, este situat între una şi maximum trei săptămâni dacă cererea este depusă la un oficiu de stare civilă din România, și între două și șase luni dacă cererea este depusă la un oficiu consular sau o reprezentanță diplomatică a României din strainătate. După extinderea Sistemului Informatie la nivel național, timpul de aşteptare va fi situat între câteva minute și maximum 4 zile (în situații excepționale), indiferent de locul în care este solicitat”, spune Ministerul Afacerilor Interne.
Întrebați dacă oamenii pot depune online cererea de eliberare a acestor certificate în portalul IT al MAI, ministerul a confirmat că acest serviciu nu este disponibil, dar că „sunt derulate activități pentru integrarea acestui serviciu în HUB-ul de servicii”.
sursa: hotnews.ro