Analiza

Cererea pentru case și apartamente, în scădere, în 2021 din cauza pandemiei

Un raport realizat de portalul imobiliare.ro arată că din cauza schimbărilor provocate de COVID-19, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case disponibile spre vânzare) s-a situat, trimestrul trecut, la un nivel mai scăzut comparativ cu perioada similară din 2020 – adică înainte de declanșarea epidemiei.

Astfel, aproximativ 164.700 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Această cifră este similară cu cea consemnată în cele trei luni anterioare, însă relevă un declin de 4% față de primul trimestru al anului anterior. Raportat la ultimele 12 luni, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale s-a înscris, în cinci din cele șase mari centre regionale, pe o traiectorie descendentă. Excepția de la regulă este reprezentată de București, unde cererea s-a majorat cu 5% în ultimul an, numărul potențialilor cumpărători ajungând la 96.000 de persoane în cea mai mare piață imobiliară regională a țării – semnificativ mai mult decât în celelalte mari oraș.

Evoluții negative de două cifre au avut loc în majoritatea celorlalte centre regionale analizate: scăderi de 17% au fost înregistrate în Constanța (până la 14.000 de vizitatori unici), Cluj-Napoca (până la 13.800 de persoane) și Iași (până la 11.400 de potențiali cumpărători), în vreme ce în Brașov a fost consemnat un recul de 12% (până la 13.600 de vizitatori), față de un minus de 7% în Timișoara (până la 15.900 de vizitatori).

Comparativ cu cinci ani în urmă, însă, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în primul trimestru din acest an, cu 10% mai mare, o tendință de creștere fiind consemnată în cinci din șase mari centre regionale analizate. Astfel, cel mai semnificativ avans a avut loc, în acest răstimp, în Brașov (+32%), orașul de la poalele Tâmpei fiind urmat de Iași (+27%), București (+12%), Timișoara (+1%) și, respectiv, Constanța (+1%). Practic, singura excepție de la regulă este reprezentată de Cluj-Napoca, unde cererea pentru proprietăți rezidențiale este cu 7% mai mică decât în urmă cu cinci ani.

O analiză a evoluției cererii de locuințe (apartamente și case) din București relevă că acest indicator a început anul 2021 la un nivel similar celui din 2020, apropiindu-se de pragul de 50.000 de potențiali cumpărători – față de mai puțin de 40.000 la începutul lui 2019. Spre deosebire de anul trecut, însă, când o tendință de scădere s-a manifestat încă din februarie, în primul trimestru al anului în curs interesul pentru locuințe s-a menținut, practic, stabil. De remarcat este că, după ieșirea din starea de urgență, acest indicator a revenit la un nivel similar cu cel consemnat în 2019, menținându-se astfel pentru tot restul lui 2020. Nivelul de 40.000 de utilizatori a fost depășit în septembrie, pentru ca, la finele anului, cererea să se situeze sub pragul de 35.000 de potențiali cumpărători, însă peste nivelul de 30.000 de utilizatori consemnat în decembrie 2019.

În Cluj-Napoca, interesul pentru achiziția de locuințe era, la începutul lui 2021, mai scăzut comparativ cu 2020, dar mai ridicat decât în perioada similară din 2019; imobiliare.ro înregistra, astfel, puțin sub 7.000 de potențiali cumpărători, față de aproximativ 9.000 în urmă cu un an și, respectiv, mai puțin de 6.000 în urmă cu doi ani. Ca și în București, însă, curba evoluției cererii a fost mult mai stabilă în primul trimestru al acestui an, astfel că în luna martie acest indicator ajungea la circa 6.500 de utilizatori – nivel similar cu cel consemnat în 2019, dar sensibil mai ridicat comparativ cu martie 2020, când coborâse spre pragul de 4.000 de utilizatori. De menționat este că, deși a început să-și revină din luna mai, cererea de locuințe din Cluj-Napoca s-a menținut, pentru cea mai mare parte a anului trecut, sub nivelul din 2019, abia la final de an apropiindu-se de acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *