Reportaj

Ceremonia ceaiului in Iulius Mall – O dupa masa de vineri cu ceai, jocuri chinezesti si caligrafie

Ieri a avut loc cea de-a cincea editie a a Festivalului Culturii Ceaiului Chinezesc. Evenimentul a fost organizat de Institutul Confucius in parteneriat cu Iulius Mall. Intre orele doua si opt seara, trecatorii au avut ocazia sa cunoasca un fragment din cultura chineza fiind invitati la degustari de ceai, la jocuri chinezesti sau la standul de caligrafie, de unde puteau sa-si afle varianta chinezeasca a numelui lor si sa o ia acasa pe un pergament.

In jurul orei trei, din Iulius Mall oamenii ieseau cu pergamente in mana sau cu semne de carte peste care se mai uitau din cand in cand repetand aproape ca o mantra citatul care li se nimerise.

“Un exces nu este preferabil unei lipse”, citeste cineva scapand mai apoi un “hmm” prelung.

In fata magazinului Bershka, se purtau haine traditionale chinezesti. Asezati in jurul standurilor, studenti si profesori ai Institutului Confucius au adresat trecatorilor invitatii prietenesti la ceai. 

“Noi reprezentam Institutul Confucius si astazi are loc Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc. Puteti sa degustati ceai, oferim semne de carte cu invataturile lui Confucius. Aici e in functie de norocul fiecaruia, sunt diferite. Iar pentru cei mici, jocuri chinezesti si masti cu care sa se fotografieze”, a spus Andreea Avram, una dintre studentele care lucreaza la Institutul Confucius.

Andreea a terminat un masterat in China anul trecut si a venit la festival pentru a da o mana de ajutor. Toti se opreau sa o intrebe cate ceva. Fie despre ceaiuri, fie despre Confucius, despre jocuri sau despre haine. 

“Care este istoria ceaiului?”, a intrebat curios un copilas de vreo cinci ani care se uita cu ochii mari la ea.

“Se spune ca a fost descoperit de un imparat in anul 2000 inainte de Hristos cand i-au cazut niste frunze in apa fierbinte”, a inceput ea sa-i povesteasca indrumandu-l spre standul de ceai.

Simbol al Chinei, ceaiul este degustat de toti, iar preferatul lor pare sa fie cel de iasomie.

“Trebuie sa-l mirosi si apoi sa-l bei”, explica tanara chinezoaica de la stand, dupa care inchide ochii si isi trece ceasca usor prin dreptul narilor.

La standul alaturat, copiii s-au strans pentru jocuri, horoscop si poze cu masti. 

“Ei pot sa joace sah chinezesc, avem si o minge cu pene pentru un joc asemanator cu fotbalul. Are si o mica greutate atasata si pot sa o salte de pe un picior pe altul. La sahul chinezesc, regulile sunt aproximativ ca la cel normal, doar ca unele piese nu pot fi mutate pentru ca exista un rau in mijloc peste care nu e permisa trecerea”, explica Dona, unul dintre voluntarii prezenti la festival. 

Unii ar vrea sa ia acasa cateva lucrusoare, insa nimic nu e de vanzare. Cei care au dorit si-au putut lua cu ei doar numele.

“Cele mai multe persoane se strang la caligrafie pentru ca poti sa-ti duci acasa numele scris in chineza”, a mai spus Dona.

La caligrafie a fost cea mai mare coada. Multi au venit alaturi de prieteni si dupa cateva cateva minute de stat la caligrafie, si-au continuat povestile la un ceai.

“Pot sa beau ceai ca acasa. E placut si mult mai aglomerat decat ma asteptam sa fie. Multi asteapta la coada sa le fie scrise numele sau sa bea ceai. Imi place, iarasi, ca pot sa ma intalnesc cu alti oameni de la mine din tara”, a spus o studenta venita din China prin schimbul de program.

Altii, boboci in anul intai, nu au avut doar primul contact cu festivalul culturii ceaiului, dar si cu centrul comercial.

“E prima oara cand sunt in Iulius Mall, nu sunt de aici, dar e o supriza frumoasa si o initiativa de admirat. Cel mai mult imi place ideea cu caligrafia, de obicei vezi tot felul de caligrafii dubioase, care nu inseamna ceea ce promit la inceput. Cum erau tatuajele acelea vechi. Am stat foarte putin la coada pana l-au facut, cred ca in maxim trei minute e gata. Imi plac foarte mult evantaiele mari din fata standurilor cu imaginile pe care le reprezinta. Un plus as da si pentru personalul care contribuie la crearea atmosferei”, a marturisit Daria.

Pe langa copii, voluntari, studenti si alti trecatori, profesorii de la Institutul Confucius au fost o prezenta la fel de vie. Bucurosi, oamenii care s-au adunat in jurul lor, le-au explicat cu drag ceremonia ceaiului. Unii chiar i-au rugat sa stea la poze, incantati de hainele lor cu specific chinezesc.

“Festivalul culturii ceaiului, este tinut o data pe an si dorim sa-l organizam de fiecare data. Avem mai multe arome de ceai, dar cele mai reprezentative sunt cel negru, cel verde si ceaiul de iasomie. Noi incercam sa le aratam si cum preparam ceaiul si le explicam cum se bea. E o intreaga ceremonie. De fapt, scopul principal e sa le aratam clujenilor mai mult din latura culturii chineze. Si chiar sunt cativa studenti, si multi trecatori curiosi de ceea ce facem aici si se opresc si beau ceai si povestim. E minunat!”, exclama cu entuziasm Pan Fei, directoare a Institutului Confucius Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version