Diete

Cerealele in dietoterapie

Cerealele sunt cele mai complexe alimente-medicament si au cea mai mare importanta pentru activitatea si existenta umana. Sanatoase si pline de substante nutritive, cerealele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nici unei persoane care tine la sanatatea sa, putand fi consumate atat sub forma de germeni, cat si ca fulgi sau sub forma de componente in diferite preparate culinare.

 

 

Energia inmagazinata in boabele aurii reprezinta unul din marile miracole ale universului vegetal. Cerealele contin peste 60 % hidrati de carbon, 16 % substante proteice, fibre, grasimi, substante minerale, vitamine din complexul B, enzime.

 

 

Graul a fost considerat secole la rand planta sacra, simbol al soarelui si al pamantului, avand virtuti tamaduitoare si magice. Alimentatia pe baza de grau integral (cu tot cu coaja) curata si protejeaza tubul digestiv, regleaza greutatea corporala, imbunatateste asimilarea mineralelor necesare organismului si confera tonus psihic si intelectual.

 

 

Continand toate elementele necesare unei bune functionari a organismului uman si constituind baza alimentatiei naturale, graul este indicat in toate afectiunile cronice si degenerative, in tulburarile vegetative, sterilitate, afectiuni neurologice, endocrine, digestive, renale, hepatice, cardiace.

 

 

Pentru a profita de toate proprietatile sale, se recomanda in special consumarea graului incoltit, dat fiind faptul ca germinarea atrage dupa sine uimitoare transformari ale bobului de grau, prin cresterea semnificativa a continutului in fosfor, magneziu, calciu. Graul incoltit poate fi folosit cu rezultate bune si foarte bune in starile de demineralizare, anemie, astenie fizica si intelectuala, rahitism, tuberculoza, in perioadele de crestere la copii. Se recomanda consumarea a 1-3 lingurite pe zi, in cure de 10-15 zile pe luna, repetate pana la vindecare.

 

 

Porumbul este una dintre cele mai importante cereale, cultivate pe toate continentele, in zonele temperate. Componentii principali sunt glucidele, sarurile minerale, vitaminele (B,C,F, K), proteinele. Are proprietati nutritive, energizante si de reglare a functiilor glandei tiroide. Cercetarile au aratat ca ceaiul din matase de porumb mareste secretia biliara si miscsoreaza depunerea de saruri la bila, ceea ce are o influenta benefica in bolile de ficat si in colecistite. Uleiul extras din germenii de porumb contine acizi grasi polinesaturati, care au un rol important in micsorarea colesterolului din sange si un rol profilactic in afectiunile cardiace.

 

 

Ovazul este o sursa de minerale, in special calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, iod si sodiu De asemenea, mai contine lecitinina, hidrati de carboni si vitaminele A, B si PP. Fie ca este germinat sau sub forma de fulgi, ovazul are proprietati energizante, laxative, diuretice, antiastmatice si de activare a glandei tiroide. Stimuleaza sistemul nervos central, favorizeaza vindecarea ranilor, scade glicemia, reduce acidul uric si urea din sange, activeaza procesele de eliminare a toxinelor din organism, actioneaza impotriva sterilitatii si a impotentei sexuale. Dietoterapia cu preparate pe baza de ovaz se recomanda in insuficienta tiroidiana, diabet zaharat, afectiuni renale, astm bronsic, frigiditate si astenii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca extractul de ovaz este unul dintre cele mai puternice afrodiziace naturale; explicatia acestui fenomen se bazeaza pe faptul ca ovazul contine mult zinc, considerat mineralul “cheie”, care controleaza sexualitatea masculina, stimuland puternic producerea testosteronului.

 

 

Orzul are ca principali componenti hidrati de carbon (66 %), proteine, minerale, vitamine (A, B si C) si enzime. Consumat sub forma de decoct, orz incoltit (maltul) sau in amestec cu alte cereale, favorizeaza secretiile biliare, are actiune vasoconstrictoare, tonifica sistemul nervos si stimuleaza sistemul digestiv. Se recomanda in afectiunile pulmonare grave, pentru tratarea problemelor digestive, de genul enterocolitelor, a celor renale si urinare, in hipotensiunea arteriala si in insuficienta cardiaca. Nu se recomanda persoanelor hipertensive.

 

 

Orezul a fost cunoscut din vremuri stravechi si folosit ca aliment de baza in Asia, Japonia, fiind apoi cultivat si in zonele meridionale ale Europei. In terapiile alternative este considerat chiar elementul principal al dietoterapiei, fiind utilizat in cazul hipertensiunii arteriale si al azotemiei (retentia in sange a unor produse azotate, precum ureea). Principalii constituienti sunt mineralele, indeosebi fosfor, potasiu si magneziu, vitaminele A, B1, B2, B6 si hidratii de carbon. Orezul este indicat, de asemenea in cazuri de surmenaj, fermentatii intestinale, reumatism.

 

 

Secara consumata in special sub forma de paine de secara, este indicata in ateroscleroza, hipertensiune arteriala si diferite afectiuni vasculare. Contine hidrati de carbon, proteine, saruri minerale de fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substante azotate si amidon. La populatiile care consuma cu regularitate paine de secara, maladiile cardiovasculare si ateroscleroza sunt foarte rare sau chiar inexistente.

 

 

Dezintoxicarea organismului este foarte importanta in procesul de vindecare; pentru aceasta exista numeroase metode, printre care se pot mentiona postul sau curele cu legume, fructe si sucuri. Un loc important intre metodele de dezintoxicare il ocupa regimul Oshava cu cereale (grau, orez, mei si hrisca) care consta in consumarea timp de 10 zile a unor alimente bazate exclusiv pe cereale fierte, cu adaos de verdeturi. Intrucat cerealele sunt bogate in principii nutritive vitale, ele reprezinta alimente simple si foarte pure, permit eliminarea toxinelor, in special a reziduurilor grase, si deschid caile naturale de purificare a organismului.

 

 

In cazul unor afectiuni cronice este indicat sa se urmeze mai multe cure succesive de cate 10 zile, cu o pauza de 3-4 zile intre ele, pana la vindecare. Persoanele in varsta care urmeaza regimul Oshava vor resimti un efect de reintinerire, revitalizare si regenerare; in India antica, oamenii care ajungeau la apusul vietii urmau 3-4 luni pe an astfel de cure, care le permiteau sa imbatraneasca frumos si sa-si prelungeasca anii activi de viata.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version