Deși în urmă cu câteva zile primarul Emil Boc susținea că Centura Metropolitană „poate fi gata până în anul 2025”, după publicarea spre consultare a draftului Bugetului central, edilul municipiului Cluj-Napoca și-a schimbat radical perspectiva asupra acestui proiect, afirmând că bugetul central pentru 2021 NU va cuprinde şi fonduri pentru Centura Metropolitană.
„Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia şi să demarăm lucrările”
Mai mult, primarul a susținut că nici nu se pune problema fondurilor din bugetul national pentru această investiție, întrucât Centura Metropolitană e abia la etapa unei viitoare licitații și a studiilor de fezabilitate, toate proiectate în viitor.
„Practic, în acest moment, nu se pune problema banilor pentru obiectivul centurii metropolitane, pentru că trebuie să demarăm licitaţie, trebuie terminată partea care ţine de studiul de fezabilitate, apoi pornită licitaţia.
Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia şi să demarăm lucrările.
Dar suntem în graficul general, să facem demersurile pentru caietul de sarcini şi anul acesta să demarăm licitaţia.
Iar în viitor să intrăm propriu-zis la partea de execuţie”, a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio local.
Întrebat despre cum anume influenţează bugetul naţional fondurile de la bugetul local, Boc a temporizat subiectul:
„Lăsaţi-ne să facem o evaluare, e încă prematură la ora la care discutăm evaluarea.
Trebuie să discutăm cu fiecare departament, să vedem cu e cu transportul în comun, cu bursele etc”, a adăugat Emil Boc.
În privința bugetului local, edilul a susținut că acesta a fost creionat deja de anul trecut:
„Este creionat din luna noiembrie. Focusul este pe continuarea investiţiilor”, a conchis Boc.
La finalul lui ianuarie 2021, primarul municipiului Cluj-Napoca oferea chiar un termen definitiv pentru realizarea Centurii Metropolitane, arătându-se încrezător în prioritatea acestui proiect:
„Centura Metropolitană poate fi gata până în anul 2025, dacă toate lucrurile se asigură cu finanțarea de la București și finanțarea europeană pe care o avem.
Sînt proiectele Clujului pentru următorii 5-10 ani, dar care vor schimba din temelii acest oraș, în sensul bun și-i vor da viitor, în primul rând prin calitatea vieții.
Iar eu sînt pus aici, în primul rând, să nu las să scape lucrurile de sub control în materie de ce înseamnă trai la Cluj!
Adică să nu compromitem ceea ce avem.
Și, dimpotrivă, să contruim temeinic”, declara Emil Boc la finalul lunii ianuarie.
Noi credem că tăierea cu două miliarde de lei a bugetului PNDL din draftul de Buget de anul acesta, nu sună bine pentru promisiunile lansate cu emfază în campania electorală de la parlamentare.